Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη βουλή το νομοσχέδιο για το PSI

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για το PSI. Προβλέπει κούρεμα 53,5% σε επίπεδο ονομαστικής αξίας. Εξόφληση του 15% και επιμήκυνση για το 31,5% με «μπουκέτο» 20 ομολόγων διάρκειας 11 έως 30 ετών. Στο 66,6% τα CACs.

Στη βουλή το νομοσχέδιο για το PSI
H δημόσια προσφορά για PSI θα γίνει την Παρασκευή και στις 9 Μαρτίου θα γίνει η διαπίστωση για το πόσοι προσήλθαν εθελοντικά και αν καλύφθηκε το 66,6%, το οποίο θα είναι το όριο για την ενεργοποίηση των CAC's (ρήτρες συλλογικής ευθύνης).

Μετά τις αποφάσεις στο Eurogroup, οι τράπεζες καλούνται να υποστούν βαθύτερο κούρεμα σε ονομαστική αλλά και καθαρή παρούσα αξία καθώς συμφωνήθηκε να διαγραφεί το 53,5% της ονομαστικής αξίας του χρέους, έναντι 50% που προέβλεπε η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.

Για κάθε ελληνικό ομόλογο που κατέχει ο ιδιωτικός τομέας, το 53,5% του αρχικού ποσού θα διαγραφεί, το 31,5% του αρχικού ποσού θα ανταλλαγεί με 20 νέα ελληνικά ομόλογα με λήξη από 11 έως 30 χρόνια, ενώ το υπόλοιπο 15% θα είναι τίτλοι βραχυχρόνιας λήξης που θα εκδοθούν από το EFSF. Τα νέα ομόλογα θα διέπονται από το αγγλικό δίκαιο.

Ειδικότερα, η συμφωνία προβλέπει ότι τα νέα ομόλογα συνδέονται με τα δάνεια της Ελλάδας από το EFSF, συμπεριλαμβανομένης και της δημιουργίας ενός κοινού φορέα πληρωμής, στον οποίο θα συμπεριληφθούν και οι καταβολές του κεφαλαίου και των τόκων για τα νέα ομόλογα, όπως και το δάνειο του EFSF για τις ίδιες ημερομηνίες και σε αναλογική βάση

Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια, το κουπόνι των νέων ελληνικών ομολόγων θα διαμορφώνεται στο 2% για περίοδο τριών ετών -από τον Φεβρουάριο του 2012 έως τον Φεβρουάριο του 2015-, στη συνέχεια θα αυξηθεί στο 3% για τα επόμενα πέντε χρόνια έως τον Φεβρουάριο του 2020 και στο 4,3% για την περίοδο από τον Φεβρουάριο του 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2042. Το μεσοσταθμικό κουπόνι, με βάση το μεσοσταθμικό επιτόκιο επί των νέων ελληνικών ομολόγων για τα πρώτα οκτώ χρόνια, θα διαμορφωθεί στο 2,63% και στο 3,65% για ολόκληρη την 30ετή περίοδο.

Ταυτόχρονα, οι ιδιώτες που θα συμμετάσχουν οικειοθελώς στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του χρέους (PSI) θα λάβουν ως αντάλλαγμα ρήτρες αναπροσαρμογής των επιτοκίων στην περίπτωση όπου η ελληνική οικονομία εμφανίσει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τους προϋπολογισθέντες.

Ειδικότερα, η συμφωνία προβλέπει ότι οι συνδεόμενοι με το ΑΕΠ τίτλοι θα προβλέπουν ετήσιες πληρωμές αρχής γενομένης από το 2015, ύψους μέχρι 1% του ονομαστικού ποσού του σε περίπτωση όπου το ονομαστικό ΑΕΠ της Δημοκρατίας υπερβαίνει ένα καθορισμένο ανώτατο όριο και η οικονομία έχει θετική αύξηση του ΑΕΠ σε πραγματικούς όρους καθ' υπέρβαση των καθορισμένων στόχων.

Βάσει των παραπάνω στοιχείων, η ζημία για τις τράπεζες σε επίπεδο καθαρής παρούσας αξίας ανέρχεται στο 75%.

Η επιτροπή των ιδιωτών πιστωτών, η οποία εκπροσωπήθηκε στις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών από τον πρόεδρο του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Τσαρλς Νταλάρα και τον επικεφαλής της BNP Paribas, προειδοποίησε ότι το κείμενο της συμφωνίας που οριστικοποιήθηκε την Τρίτη το πρωί πρέπει να τεθεί προς έγκριση στο σύνολο των μελών της, στις τράπεζες, στις ασφαλιστικές εταιρείες και στα επενδυτικά ταμεία, η απάντηση των οποίων θα κρίνει την επιτυχία της διαδικασίας απομείωσης του ελληνικού χρέους.

*Η αιτολογική έκθεση, η ειδική έκθεση, η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους και το σχέδιο νόμου για τους τίτλους, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

** Οι όροι του PSI και η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών επισυνάπτονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v