Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δέσμευση εταίρων για στήριξη και μετά το 2014

Τα χρονοδιαγράμματα για PSI και συμφωνία. Πώς θα λειτουργεί ο ειδικός λογαριασμός και ποιος θα τον χρηματοδοτεί. Ποιοι ιδιώτες ομολογιούχοι δεν θα "κουρευτούν". Οι εταίροι θα μας στηρίξουν και μετά το 2014, είπε ο Βενιζέλος.

Δέσμευση εταίρων για στήριξη και μετά το 2014
Εχουμε την οριστική έγκριση του νέου προγράμματος των 130 δισ. ευρώ για την στήριξη μέχρι το 2014 και τη ρητή δέσμευση των εταίρων μας πως θα μας στηρίξουν και μετά την 1.1.2015, και μέχρι η χώρα να μπορέσει να μπει στις αγορές, υποστήριξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο υπουργός οικονομικών μιλώντας σε δημοσιογράφους αναρωτήθηκε τι θα συνέβαινε σήμερα στην Ελλάδα, την Ευρωζώνη και την παγκόσμια οικονομία αν νωρίς το πρωί δεν είχε επιτευχθεί συμφωνία. «Τι προοπτικές θα υπήρχαν για τις τράπεζες, τις αποταμιεύσεις και τους μισθούς των Ελλήνων», αναρωτήθηκε.

Σημείωσε ότι «αποφεύχθηκε το εφιαλτικό σενάριο. Η συμφωνία δεν ήταν ούτε εύκολη, ούτε αυτονόητη». Η χώρα έχει μια νέα ευκαιρία και αυτή θα πρέπει να την αξιοποιήσουμε. Τα δυο πρώτα νομοσχέδια (PSI και δημοσιονομικά) θα κατατεθούν το βράδυ της Τρίτης στην Βουλή.

Η χρηματοδότηση του ειδικού λογαριασμού 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η χρηματοδότηση του ειδικού λογαριασμού θα πραγματοποιείται από την Τράπεζα της Ελλάδας σε συνεργασία με την Τρόικα. Δέκα μέρες πριν από κάθε τρίμηνο το ελληνικό υπουργείο οικονομικών θα ενημερώνει για το ύψος των υποχρεώσεων για λήξεις ομολόγων αλλά και των υποχρεώσεων των ΟΤΑ.

Σε πρώτη φάση και μέχρι η ελληνική οικονομία να έχει πρωτογενή πλεονάσματα, ο λογαριασμός θα τροφοδοτείται αποκλειστικά με τα κεφάλαια της στήριξης του επίσημου τομέα και στη συνέχεια και με μέρος των πρωτογενών πλεονασμάτων ή και έσοδα αποκρατικοποιήσεων ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή κάλυψη της χώρας προς τους πιστωτές της.

"Πρέπει να νομοθετήσουμε ότι θα πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας στους πιστωτές και ότι δεν θα περιέλθουμε σε κατάσταση χρεοκοπίας", είπε ο υπουργός. Αυτό θα ήταν καλό να μπει στο σύνταγμα αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει πριν το 2013. 

Σημείωσε ότι το PSI οδηγεί σε μεγαλύτερο κούρεμα, γεγονός που σε συνδυασμό με την μείωση των επιτοκίων οδηγεί το 2020 σε βιώσιμο χρέος. Ανω των 3 δισ. ευρώ είναι η ετήσια ελάφρυνση από τα παραπάνω, τόνισε.

Τι θα γίνει με τα ομόλογα των ιδιωτών

Όσον αφορά τα ομόλογα των ιδιωτών, ο κ. Βενιζέλος άφησε να εννοηθεί ότι θα συμπεριληφθούν στο κούρεμα και στη συνέχεια τα φυσικά πρόσωπα που κατέχουν τίτλους ονομαστικής αξίας 100.000 ευρώ θα αποζημιωθούν για τις απώλειες.

Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος από τα 11.000 πρόσωπα που κατέχουν ελληνικά ομόλογα τα 9.500 έχουν τίτλους ως 100.000 ευρώ.

Έκκληση για επιστροφή καταθέσεων

Αναφορικά με τις τράπεζες εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε όλα τα κεφάλαια που προβλέπονται για τις τράπεζες. Σημείωσε ότι υπάρχει μηχανισμός που θα καλύπτει τις ανάγκες ρευστότητας την περίοδο που η χώρα θα κατηγοριοποιηθεί σε κατάσταση πτώχευσης (selective default) από τους οίκους αξιολόγησης.

Παράλληλα, εκανε εκ νέου έκκληση να επιστρέψουν οι καταθέσεις που σήμερα βρίσκονται στο εξωτερικό ή στο… στρώμα καθώς σημείωσε ότι είναι απόλυτα εξασφαλισμένες.

Το χρονοδιάγραμμα της νέας συμφωνίας

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, δημόσια προσφορά για PSI θα γίνει την Παρασκευή και στις 9 Μαρτίου θα γίνει η διαπίστωση για το πόσοι προσήλθαν εθελοντικά και αν καλύφθηκε το 66,6%, το οποίο θα είναι το όριο για την ενεργοποίηση των CAC's.

Στις 12 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η ανταλλαγή με τα νέα ομόλογα, ενώ στις 13 Μαρτίου θα υπογραφεί η χρηματοδότηση από τον επίσημο τομέα.

Η υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης θα γίνει στις 19 Μαρτίου.

* Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης τύπου του Ευάγγελου Βενιζέλου δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v