Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αισιοδοξία για συμμετοχή πάνω από 75% στο PSI

"Ναι" στο PSI από 32 μέλη του IIF με τίτλους €84 δισ. Σε αποδοχή άνω του 75% προσβλέπει το YΠΟΙΚ. Oι αρνήσεις ταμείων και η απάντηση Βενιζέλου. Θα κουρέψει τίτλους ταμείων ύψους 19 δισ. ευρώ η ΤτΕ. ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.

Αισιοδοξία για συμμετοχή πάνω από 75% στο PSI
Ημέρα... εθελοντισμού η σημερινή και όμιλοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό δηλώνουν ότι αποδέχονται την πρόταση του ελληνικού δημοσίου για συμμετοχή στο κούρεμα του ελληνικού χρέους, ενώ ορισμένοι αντιδρούν.

Στο στόχαστρο έχουν μπει ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία, οι διοικήσεις των οποίων αρνούνται να εντάξουν τα ομόλογά τους στο PSI, γεγονός που προκάλεσε τη έντονη αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι με βάση τις μέχρι τώρα δηλώσεις συμμετοχής η χώρα θα καταφέρει να συγκεντρώσει συμμετοχή που αντιστοιχεί σε περίπου 140 δισ. ευρώ από τα 177 δισ. ευρώ των ομολόγων που ανήκουν στο ελληνικό δίκαιο και αυτό σημαίνει ότι η ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης είναι μάλλον αναπόφευκτη.

Xαρακτηριστικό της αισιοδοξίας είναι ότι αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε την Τετάρτη το απόγευμα στο Reuters ότι είναι αισιόδοξος πως η συμμετοχή στην εθελοντική ανταλλαγή χρέους θα ξεπεράσει "κατά πολύ" το 75%...

Από τον πλευρά του, το πρακτορείο Bloomberg με βάση τις ανακοινώσεις έως το μεσημέρι υπολογίζει ότι ήδη η συμμετοχή έχει ξεπεράσει το 58%.

Σημειώνεται ότι χθες η Ελλάδα προειδοποίησε ότι το πρόγραμμα διάσωσης δεν περιλαμβάνει κεφάλαια για καταβολή πληρωμών σε ομολογιούχους που θα αρνηθούν να συμμετάσχουν στο PSI. Ο ΟΔΔΗΧ επισήμανε ότι η περίοδος αποδοχής του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων λήγει στις 9 (CET) στις 8 Μαρτίου.

Πρόκειται για μια σαφή προειδοποίηση κυρίως προς τους κατόχους τίτλων που υπάγονται σε ξένο δίκαιο. Οι κάτοχοι των συγκεκριμένων ομολόγων έχουν το δικαίωμα να απαντήσουν για τη συμμετοχή τους στο PSI μέχρι τις αρχές Απριλίου.

Οι ελληνικές τράπεζες και τα ταμεία

Την πλήρη εθελοντική συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων ανακοίνωσαν την Τρίτη στον Ευάγγ. Βενιζέλο οι διοικήσεις των έξι μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας.

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ αναφέρει: "Οι διοικήσεις των έξι μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών επισκέφθηκαν σήμερα στις 19:30 τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και τον ενημέρωσαν ότι είτε αποφάσισαν ήδη, είτε θα εισηγηθούν αύριο και μεθαύριο στα διοικητικά συμβούλιά τους την πλήρη εθελοντική αποδοχή της προσφοράς του ελληνικού δημοσίου".

Από την άλλη πλευρά τα πρώτα "ναι" και "όχι" μετρά η κυβέρνηση από τις διοικήσεις των ταμείων αναφορικά με τη συμμετοχή τους στο PSI. Τα ταμεία που απάντησαν θετικά (για τους τίτλους που έχουν στην κατοχή τους και δεν έχουν δώσει στην Τράπεζα της Ελλάδος) είναι τα Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, Μετοχικό Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων, ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΕΤΕΑΜ και το ταμείο ασφαλισμένων σε επιχειρήσεις κοινής ωφελείας.

Αρνητικά απάντησαν το ταμείο των επιστημόνων, το ΕΤΑΠ ΜΜΕ, των Σωμάτων Ασφαλείας, το Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα.

Σήμερα συνεδριάζουν το ΤΕΑΔΥ και το ΟΑΕΕ και το πρώτο έλαβε κατά πλειοψηφία την απόφαση να μη μετάσχει ενώ το δεύτερο το αντίθετο.

Τα παραπάνω ταμεία έχουν τίτλους αξίας περίπου 6,4 δισ. ευρώ. Υπολογίζεται ότι τα ταμεία που είπαν «ναι» έχουν τίτλους περίπου 2,7 δισ. ευρώ, αυτά που αρνήθηκαν περί τα 2 δισ. ευρώ, ενώ το ΤΕΑΔΥ και το ΟΑΕΕ έχουν περίπου 1,7 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί πάντως ότι σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η Τράπεζα της Ελλάδος θα συμπεριλάβει στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων τίτλους αξίας 18-19 δισ. που διακρατά για λογαριασμό ασφαλιστικών ταμείων, σύμφωνα με πηγές του Reuters.

Ποια μέλη του IIF ανακοίνωσαν συμμετοχή

Ήδη από τη Δευτέρα οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί που συμμετέχουν στην επιτροπή των ιδιωτών πιστωτών (steering committee) του IIF ανακοίνωσαν ότι θα λάβουν μέρος στο PSI.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τετάρτης τα μέλη του ινστιτούτου που έχουν πει ναι στο PSI είναι τα εξής: Ageas, Allianz, Alpha Bank, AXA, Banque Postale, Bank of Cyprus, BBVA, BNP Paribas, BPCE, CNP Assurances, Commerzbank, Credit Agricole, DekaBank, Deutsche Bank, Dexia, Emporiki Bank of Greece, Eurobank EFG, Generali, Greylock Capital Management, Groupama, HSBC, ING, Intesa San Paolo, KBC, Landesbank Baden-Wurttemberg, Marfin Popular Bank, Metlife, National Bank of Greece, Piraeus Bank, Royal Bank of Scotland, Societe Generale, Unicredit.

Να σημειωθεί ότι οι 32 χρηματοπιστωτικοί όμιλοι που προαναφέρθηκαν ελέγχουν τίτλους αξίας 84 δισ. ευρώ ή το 40,8% των 206 δισ. ευρώ επί των οποίων έγινε η προσφορά του PSI. Το μεσημέρι της Τετάρτης το ΙΙF είχε ανακοινώσει ότι 30 όμιλοι ανακοίνωσαν ότι δέχονται το PSI και οι συγκεκριμένοι είχαν τίτλους αξίας 81 δισ. ευρώ.

Οπως φαίνεται από την παραπάνω λίστα στους συμμετέχοντες ανήκουν και οι δυο κυπριακές τράπεζες, η Marfin Popular Bank και η Τράπεζα Κύπρου.

Στο PSI και η SocGen, η UniCredit και η Generali

Ηδη από την Τρίτη η Societe Generale, η Assicurazioni Generali και η UniCredit προστέθηκαν στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους στο PSI.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, εκπρόσωποι των τραπεζών επιβεβαίωσαν ότι σχεδιάζουν να συμμετάσχουν στην ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων.

Η UniCredit είχε στα χαρτοφυλάκιά της ως το τέλος Σεπτεμβρίου ελληνικά ομόλογα αξίας 540 εκατ. ευρώ. Η Generali, η μεγαλύτερη ασφαλιστική της Ιταλίας, είχε ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 2,95 δισ. ευρώ, ενώ η Societe Generale είχε 1,06 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων ως τις 31 Δεκεμβρίου. Επίσης, στο PSI δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν κι η γερμανική DZ Bank και η θυγατρική της Societe Generale στην Τσεχία Komercni Banka.

Ναι και από γερμανικές τράπεζες

Οι περισσότερες γερμανικές τράπεζες θα αποδεχθούν την προσφορά που διαπραγματεύθηκε το IIF με την ελληνική κυβέρνηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Αυτό τουλάχιστον αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα μάλιστα με την WSJ, η αξία των τίτλων που έχουν οι γερμανικοί όμιλοι που θα μετέχουν στο PSI φτάνει τα 9,5 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, το πρακτορείο αναφέρει ότι η FMS Wertmanagement, ο μεγαλύτερος πιστωτής της χώρας με έκθεση που σε ονομαστικό επίπεδο ξεπερνά τα 8 δισ. ευρώ, θα αποδεχθεί τη συμφωνία για την ανταλλαγή των ομολόγων.
Η FMS, η περιβόητη bad bank της Γερμανίας που δημιουργήθηκε για να απορροφήσει τις τοξικές τοποθετήσεις των γερμανικών τραπεζών, επισήμως θα αποφασίσει τη συμμετοχή της στο swap εντός της εβδομάδας, αναφέρει το Reuters.

Επίσης, η Commerzbank έχει δηλώσει από τον Φεβρουάριο ότι δεν έχει άλλη επιλογή από τη συμμετοχή στο PSI. Η Deutsche Bank δήλωσε ότι θα συμμετάσχει στη συμφωνία. Το πρακτορείο Reuters, πάντως, επικαλούμενο πηγές και σε άλλες γερμανικές τράπεζες αναφέρει πως ιδρύματα με συνολική έκθεση σε ελληνικά ομόλογα ύψους 1 δισ. ευρώ, όπως η DZ Bank και η Erste, επίσης θα συμμετάσχουν στη συμφωνία.

Σήμερα επίσημα ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους και οι δύο γερμανικοί κολοσσοί στον κλάδο των ασφαλειών Allianz και Munich Re.

Lemierre: Το αποτέλεσμα του προγράμματος ανταλλαγής παραμένει αβέβαιο

Το αποτέλεσμα του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων της Ελλάδας παραμένει αβέβαιο, δήλωσε σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde ο διαπραγματευτής της BNP Paribas Jean Lemierre.

«Είναι αδύνατον να είμαστε σίγουροι για το αποτέλεσμα μιας τέτοιας διαδικασίας», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Όμως η επιτυχία της προσφοράς είναι προς το συμφέρον όλων», συμπλήρωσε.

Ο ίδιος σημείωσε πως η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιθανόν να τροποποιήσουν ορισμένους από τους όρους της συμφωνίας στην περίπτωση όπου αυτή χάσει τον εθελοντικό της χαρακτήρα.

Πρόσθεσε, δε, πως μια «άτακτη» χρεοκοπία της Ελλάδας θα έχει «πολύ σοβαρές» συνέπειες για την ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας μετάδοσης της κρίσης και σε άλλες αδύναμες χώρες αυτής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v