Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελλάδα: Απειλεί με στάση πληρωμών τον Απρίλιο

Η Ελλάδα εκβιάζει με χρεοστάσιο τους ενδεχόμενους "αντιρρησίες" στο PSI. Στο στόχαστρο το 14% των τίτλων υπό διεθνές δίκαιο. Δεν θα υπάρξει κανένα έλεος αφού ανήκουν κυρίως σε hedge funds, λένε πηγές.

  • Richard Milne και David Oakley
Ελλάδα: Απειλεί με στάση πληρωμών τον Απρίλιο
Η Ελλάδα απείλησε να κηρύξει στάση πληρωμών σε όσους ομολογιούχους δεν συμμετάσχουν στην ανταλλαγή ομολόγων 206 δισ. ευρώ, αυξάνοντας τις πιέσεις στους πιθανούς αντιρρησίες.

Ο οργανισμός διαχείρισης χρέους της Ελλάδας αναφέρει σε ανακοίνωσή του από την Αθήνα ότι "δεν προβλέπεται διαθεσιμότητα κεφαλαίων για πληρωμές ιδιωτών πιστωτών οι οποίοι αρνούνται να συμμετάσχουν στο PSI".

Η απειλή έχει στόχο ειδικότερα το 14% των επενδυτών οι οποίοι κατέχουν ελληνικά ομόλογα που υπάγονται στο διεθνές δίκαιο (σ.σ.: για τα συγκεκριμένα ομόλογα η προσφορά λήγει στις αρχές Απριλίου). Για το υπόλοιπο 86%, που κατέχει ομόλογα τα οποία καλύπτει το ελληνικό δίκαιο, στην ίδια ανακοίνωση περιλαμβάνεται η προειδοποίηση ότι η Ελλάδα θα ενεργοποιήσει τις αποκαλούμενες ρήτρες συλλογικής δράσης (collective action clauses) ώστε η όποια συμφωνία να είναι υποχρεωτική. Αυτό θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα πυροδοτήσει credit default swaps, γεγονός που μέχρι πρόσφατα έκανε ιδιαίτερα νευρικούς πολλούς Ευρωπαίους ρυθμιστές.

Το IIF θέλει οι ομολογιούχοι να υπογράψουν ως την Πέμπτη τη συμφωνία ανταλλαγής που έχει στόχο να γλιτώσει την Ελλάδα από χρέη 100 δισ. ευρώ και να τη θέσει σε πορεία σταθερότητας.

Ένας senior επενδυτής δήλωσε: "Το IIF θέλει να αποδεχτούν οι πιστωτές την ελληνική συμφωνία ανταλλαγής. Θέλει να κλείσει το deal. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το IIF διαπράττει καπηλεία αυτήν τη στιγμή".

Κάποιος άλλος επενδυτής είπε: "Το IIF θέλει να βεβαιωθεί ότι θα συμμετάσχουν οι ομολογιούχοι. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, πιθανό άτακτο ελληνικό χρεοστάσιο θα ήταν πολύ δαπανηρό για την Ελλάδα και την ευρωζώνη".

Μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα σηματοδοτήσει την πρώτη φορά σε 60 χρόνια και πλέον όπου κηρύσσει στάση πληρωμών δυτικό κράτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες ατόμων που συμμετέχουν στη συμφωνία, δεν θα υπάρξει κανένας οίκτος απέναντι στους αντιρρησίες των ομολόγων που διέπονται από αλλοδαπό δίκαιο, καθώς πολλοί εξ αυτών είναι hedge funds τα οποία αγόρασαν τα χρεόγραφα με την ελπίδα της πλήρους αποπληρωμής, ενώ άλλοι επενδυτές υπέστησαν ζημία περίπου 75%.

«Θα σκιαγραφηθούν ως τα διαβολικά hedge funds και κανείς δεν θα τα λυπηθεί. Θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν έχουν επιλογή», δήλωσε αξιωματούχος.

Ο Charles Blitzer, πρώην ανώτερο στέλεχος του ΔΝΤ, δήλωσε ότι η ανακοίνωση σηματοδοτεί για πρώτη φορά την πρόθεση των Αθηνών να σταματήσουν τις πληρωμές σε όσα ομόλογα διέπονται από τον διεθνή νόμο. «Δεν δεσμεύθηκαν ότι δεν θα πληρώσουν, αλλά πάντως απείλησαν», είπε.

Σημειώνεται ότι το International Institute of Finance προειδοποίησε ότι πιθανό άτακτο χρεοστάσιο θα προκαλούσε ζημίες άνω του 1 τρισ. ευρώ στην ευρωζώνη.

**Ολόκληρη η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών για το PSI δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".
© The Financial Times Limited 2012. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v