Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Σχέδιο εγγυήσεων από EFSF με αγκάθια

Η ρύθμιση των όρων ανακεφαλαιοποίησης πάει για μετά το Πάσχα. Η πρόταση για σύσταση SPV, η εγγύηση EFSF, ο αντιλογισμός του 21,5% της ζημίας, η ανάσα ρευστότητας. Πού κολλάει, γιατί μετατέθηκαν οι αποφάσεις.

Τράπεζες: Σχέδιο εγγυήσεων από EFSF με αγκάθια
Σχέδιο εγγύησης από τον EFSF των νέων ελληνικών κρατικών ομολόγων, που κατέχουν οι τράπεζες, προκειμένου να μειωθεί η λογιστική ζημία και τα κεφάλαια, τα οποία θα χρειαστούν, κατά 8 δισ. ευρώ, έχει προταθεί στην τρόικα, χωρίς προς το παρόν να έχει γίνει αποδεκτό.

Το σχέδιο προβλέπει τον αντιλογισμό της ζημίας αποτίμησης που προκύπτει από το γεγονός ότι και τα νέα ομόλογα είναι διαπραγματεύσιμα σε τιμές κατά 80% χαμηλότερες από την ονομαστική τους αξία, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις σχετικές πληροφορίες του Euro2day.

Αυτό προβλέπεται να συμβεί μέσω της σύστασης εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV), στην οποία οι τράπεζες θα εισφέρουν, λαμβάνοντας μετοχές, τα νέα κρατικά ομόλογα, που έχουν λάβει ή πρόκειται να λάβουν στο πλαίσιο του PSI+. Ταυτόχρονα, o EFSF θα δώσει εγγυήσεις 8 δισ. ευρώ στο SPV, λαμβάνοντας ως ενέχυρο από το ελληνικό δημόσιο κατάθεση αντίστοιχου ποσού.

Με τον τρόπο αυτόν οι τράπεζες θα εγγράψουν μεν στο παθητικό τους λογιστική ζημία, που αντιστοιχεί στο 75% της αξίας των παλαιών ελληνικών κρατικών ομολόγων, αλλά την ίδια στιγμή από την πλευρά του ενεργητικού θα εγγράψουν κέρδος που αντιστοιχεί στο 21,5% της ονομαστικής τους αξίας.

Έτσι, η πραγματική ζημία θα μειωθεί στα επίπεδα του ονομαστικού κουρέματος (53,5%) ή κατά περίπου 8 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, αν τα νέα ομόλογα φέρουν εγγύηση, τότε θα αυξηθεί και η αξία τους ως ενέχυρα και κατ' επέκταση θα δοθεί η δυνατότητα άντλησης επιπρόσθετης ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το Δημόσιο, από την πλευρά του, αντί να βάλει 8 δισ. ευρώ επιπλέον κεφάλαια στις τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους, εγγυάται μέσω του EFSF με τα ίδια χρήματα τα ομόλογα που έχει εκδώσει, μειώνοντας ισόποσα τη λογιστική ζημία των τραπεζών και λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα μετοχές της εταιρείας ειδικού σκοπού.

Τεχνικές λεπτομέρειες δεν έχουν διαρρεύσει καθώς, όπως όλα δείχνουν, δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί η μορφή του σχεδίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητείται φόρμουλα η οποία να επιτρέπει να γίνει αποδεκτός από την τρόικα αυτός ο λογιστικός χειρισμός.

«Πρέπει το χρηματοοικονομικό μέσο που θα επιλεγεί για τον αντιλογισμό της ζημίας αποτίμησης να μη θεωρηθεί ότι λειτουργεί ως έμμεση κρατική ενίσχυση για τις ελληνικές τράπεζες», σημειώνει στέλεχος, που παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις συζητήσεις.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι πρόκειται για παραλλαγή του σχεδίου Atlas SPV, το οποίο είχε προταθεί στην αρχή των συζητήσεων για την ανακεφαλαιοποίηση και αδράνησε λόγω του φόβου ότι αν εφαρμοζόταν θα υπήρχαν προσφυγές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού από ξένες τράπεζες. Το σχέδιο Atlas προέβλεπε τη χρήση μέρους των κεφαλαίων που εκτιμάται πως θα δοθούν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για παροχή εγγυήσεων.

Βασικοί στόχοι του σχεδίου είναι η αποφυγή της κρατικοποίησης των τραπεζών μέσω του περιορισμού των ζημιών τους και η προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών καθώς μειώνονται τα κεφάλαια που πρέπει να μπουν και επομένως καθίσταται πιο εφικτή η εξόφλησή τους από τις μελλοντικές ταμειακές ροές των τραπεζών.

Δύσκολα θα εκδοθεί σήμερα πράξη υπουργικού συμβουλίου

Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση, η τρόικα, η Τράπεζα της Ελλάδος και το Τ.Χ.Σ. δεν έχουν καταλήξει σε οριστικό σχέδιο, σήμερα φαίνεται δύσκολο να ληφθούν αποφάσεις στο υπουργικό συμβούλιο (αν διενεργηθεί).

«Το πιθανότερο είναι ότι το θέμα θα συζητηθεί, ενώ η έγκριση της πράξης υπουργικού συμβουλίου θα μετατεθεί για την εβδομάδα μετά το Πάσχα», εκτιμά κυβερνητικό στέλεχος που παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία. «Υπάρχουν πολλές προτάσεις, απουσιάζει όμως προς το παρόν ένα συνολικό πλαίσιο», συμπληρώνει ο ίδιος.

Χρονικό όριο είναι η 20ή Απριλίου, ημέρα όπου λήγει η προθεσμία δημοσίευσης λογιστικών καταστάσεων 2011. Μέχρι τις 18 ή το αργότερο τις 19 Απριλίου θα πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί οι όροι για να μπορέσουν οι τράπεζες να δημοσιεύσουν απρόσκοπτα αποτελέσματα χρήσης 2011.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος δήλωσε ότι οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης θα έχουν προσδιοριστεί έως τις 20 Απριλίου.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v