Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστολή Βενιζέλου σε Μπαρόζο

Επιστολή στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον κ. Barroso, με την οποία στρέφει την προσοχή του σε πέντε πάρα πολύ κρίσιμα θέματα απέστειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλος.

Επιστολή Βενιζέλου σε Μπαρόζο
Στις 26 Οκτωβρίου 2011, όπως θυμάστε, η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης πήρε μια σειρά από πολύ δύσκολες αποφάσεις για την Ελλάδα, αναφέρει ο Ε. Βενιζέλος σε σχετική ανακοίνωση.

Εκεί αποφασίστηκε η δραστική μείωση του δημοσίου χρέους, η μείωση των ετήσιων τόκων για την εξυπηρέτηση του χρέους, αποφασίστηκε το νέο πρόγραμμα στήριξης με 130 δισ. ευρώ.

Αποφασίστηκε, όμως, και κάτι άλλο που είναι πάρα πολύ κρίσιμο: το αναπτυξιακό πακέτο που πρέπει να προωθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να στηρίξει την ελληνική πραγματική οικονομία, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, την αγορά και εν τέλει την εργασία και τα νοικοκυριά.

Αυτές τι μέρες, μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να ανακοινώσει το πακέτο των αναπτυξιακών της πρωτοβουλιών, σε εφαρμογή της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου, μετά την επιτυχία του PSI, τη μείωση του δημοσίου χρέους και μετά φυσικά την έγκριση του νέου προγράμματος, αναφέρει ο κ. Βενιζέλος.

Έστειλα σήμερα επιστολή στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον κ. Barroso, με την οποία στρέφω την προσοχή του σε πέντε πάρα πολύ κρίσιμα θέματα:

? Το πρώτο είναι η ανεργία των νέων. Πρέπει να διατεθούν περισσότεροι πόροι για να αντιμετωπιστεί η ανεργία των νέων, με ενεργητικές πολιτικές και ιδίως με προγράμματα κατάρτισης.

? Το δεύτερο σημείο είναι το πρόβλημα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που στερούνται ρευστότητας. Πρέπει να βοηθήσουμε τις ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να βρουν τη ρευστότητα αυτή, με πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα που αναδιοργανώνεται και κυρίως με μεγαλύτερη ενίσχυση του Ταμείου Εγγυήσεων για τις Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις.

? Το τρίτο ζήτημα είναι τα μπλοκαρισμένα μεγάλα έργα. Τα μεγάλα έργα έχουν μπλοκαριστεί λόγω των αδυναμιών του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Αυτά πρέπει να ξεμπλοκαριστούν, μέσα από μια καλύτερη λειτουργία των τραπεζών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και μέσα από ένα μηχανισμό κατανομής του χρηματοοικονομικού κινδύνου με τα κονδύλια που έχουμε από τα διαρθρωτικά ταμεία.

? Το τέταρτο σημείο είναι αυτό που αφορά μεγάλα προγράμματα σε εξέλιξη: προγράμματα επενδύσεων, προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων, που δεν προχωρούν για λόγους νομικούς και γραφειοκρατικούς, επειδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει θέματα σχετικά με τις λεγόμενες «κρατικές ενισχύσεις». Ζητάμε, ιδίως τώρα, σε περίοδο κρίσης, να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο πάντοτε της ευρωπαϊκής κοινοτικής έννομης τάξης. Αλλά, χρειάζεται βοήθεια για να ξεμπλοκαριστούν προγράμματα με πολλαπλασιαστική επίπτωση στην ελληνική οικονομία.

? Και βέβαια, πέμπτο και πιο συνολικό σημείο: Πρέπει αυτό που έχουμε πει για την εμπροσθοβαρή εκταμίευση των πόρων του ΕΣΠΑ και των διαρθρωτικών ταμείων να γίνει πραγματικότητα. Και ιδίως, να γίνει πραγματικότητα σε σχέση με τα κονδύλια του λεγόμενου Κοινωνικού Ταμείου γιατί εκεί «πονάει» το πράγμα: στην ανεργία, στη στήριξη αυτών που είναι σε κατάσταση ανάγκης, στο να διαμορφώσουμε ένα δίχτυ προστασίας.

Η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έρχεται την κατάλληλη στιγμή γιατί χωρίς τέτοιου είδους παρεμβάσεις, μόνο με δημοσιονομική σταθερότητα και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, δεν θα πετύχουμε αυτό που θέλουμε, ούτε στην Ελλάδα, ούτε στις άλλες χώρες της Ε.Ε. που βρίσκονται εντεταγμένες σε προγράμματα στήριξης.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπαρόζο - Βενιζέλου

Πραγματοποιήθηκε απόψε το βράδυ η τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Barroso συνεχάρη τον κ. Βενιζέλο για την εκλογή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και αναφέρθηκε στη συνεργασία που είχε μαζί του όσο ο κ. Βενιζέλος ήταν Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών.

Κύριο αντικείμενο της τηλεφωνικής συζήτησης ήταν η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Διεξοδική αναφορά έγινε στα πέντε σημεία που περιλαμβάνονται στην επιστολή που έστειλε ο κ. Βενιζέλος στον κ. Barroso.

Το κλίμα της συζήτησης ήταν εποικοδομητικό, καθώς στόχος είναι να επωφεληθεί όσο γίνεται η Ελλάδα και άρα ο Έλληνας πολίτης από την επικείμενη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που κινείται στο πλαίσιο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου 2011.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v