Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληρή προειδοποίηση από ΔΝΤ προς Ελλάδα

Το ΔΝΤ απειλεί να "παγώσει" τις πληρωμές προς την Ελλάδα αν η νέα κυβέρνηση δεν συμφωνήσει στα μέτρα. Ελάχιστο το περιθώριο διαπραγματεύσεων. Δεν απορρίπτει επέκταση κατά ένα χρόνο της εφαρμογής των μέτρων.

Σκληρή προειδοποίηση από ΔΝΤ προς Ελλάδα
Η Ελλάδα πρέπει να παρακολουθήσει αυστηρά το πρόγραμμα λιτότητας -που συμπεριλαμβάνει και τη λήψη νέων μέτρων τον Ιούνιο-, τόνισαν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αφήνοντας να εννοηθεί πως τα περιθώρια που θα έχει η νέα κυβέρνηση της χώρας να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους της διάσωσης είναι ελάχιστα, αναφέρει η Wall Street Journal.

Η προειδοποίηση αυτή έρχεται την ώρα η Ελλάδα μετρά τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών της Κυριακής, τα οποία έδειξαν μια σκληρή τιμωρία για τα δύο κυρίαρχα κόμματα -το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία-, τα οποία πλέον κυβερνούν σε μια εύθραυστη κυβέρνηση συνασπισμού, που έχει επιφορτιστεί με την εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας στη χώρα.

Ποσοστό μεγαλύτερο του 60% των ψήφων πήγε στα μικρότερα δεξιά και αριστερά κόμματα, που έχουν ταχθεί κατά του προγράμματος αυτού.

«Το πρόγραμμα είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσει η Ελλάδα», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η όποια επαναδιαπραγμάτευση των δύσκολων στόχων «θα γίνει με αυστηρά όρια και θα είναι πολύ περιορισμένη».

Το πρώτο που πρέπει να κάνει η νέα κυβέρνηση είναι να αποφασίσει τα νέα μέτρα περικοπής δαπανών ύψους 11,5 δισ. ευρώ, τα οποία πρέπει να ληφθούν για να κλείσουν τα αναμενόμενα κενά στους προϋπολογισμούς του 2013 και του 2014. Η τρόικα αναμένεται να έρθει στην Αθήνα τις επόμενες εβδομάδες ώστε να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες αυτών των μέτρων.

Όμως, αξιωματούχοι του ΔΝΤ δήλωσαν πως η τρόικα δεν θα έρθει προτού υπάρξει νέα κυβέρνηση, η οποία θα είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις.

Όπως είπαν χαρακτηριστικά, οι εκπρόσωποί του «θα επιστρέψουν στην Ελλάδα μόνο αν η νέα κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να οριστικοποιήσει τις νέες περικοπές, οι οποίες έχουν ήδη συμφωνηθεί».

Επίσης, σημειώθηκε πως, αν και οι πιστωτές του επίσημου τομέα είναι έτοιμοι να περιμένουν μέχρις ότου σχηματιστεί νέα κυβέρνηση στην Αθήνα, δεν υπάρχουν σκέψεις για απόκλιση από τα συμφωνηθέντα με την προηγούμενη κυβέρνηση.

«Αν δεν υπάρξει συμφωνία για τις νέες περικοπές, οι πληρωμές προς την Ελλάδα θα παρακρατηθούν έως ότου υπάρξει ικανοποιητική συμφωνία», τόνισε αξιωματούχος.

Πρόσθεσε πως το ΔΝΤ είναι ανοιχτό σε συζητήσεις για την επέκταση του χρόνου επίτευξης των στόχων μείωσης του ελλείμματος της Ελλάδας κατά έναν χρόνο προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της προσαρμογής, τόνισε ωστόσο πως η απερχόμενη κυβέρνηση είχε προηγουμένως απορρίψει την ιδέα αυτή.

* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v