Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Αυτό που συμβαίνει είναι γιορτή της δημοκρατίας"

«Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα είναι μια γιορτή της δημοκρατίας και δεν θα πρέπει να τη διαβάζουμε αρνητικά», δήλωσε στο CNBC ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Γκίκας Χαρδούβελης.

Αυτό που συμβαίνει είναι γιορτή της δημοκρατίας
«Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν θα σχηματιστεί συνασπισμός, είμαι αισιόδοξος. Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα είναι μια γιορτή της δημοκρατίας και δεν θα πρέπει να τη διαβάζουμε αρνητικά», δήλωσε στο CNBC ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης.

Ερωτηθείς εάν ο Λουκάς Παπαδήμος θα ήταν έτοιμος να ηγηθεί και πάλι μιας τεχνοκρατικής κυβέρνησης, στην περίπτωση όπου δεν υπάρξει σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού τόνισε πως «ο κ. Παπαδήμος θα κάνει ό,τι χρειάζεται ώστε να φύγει η χώρα από αυτόν τον φαύλο κύκλο. Το έχει ήδη κάνει μία φορά, είμαι σίγουρος πως εάν του ζητηθεί, δεν θα διστάσει να βοηθήσει τη χώρα».

Για το περιθώριο διαπραγμάτευσης των πακέτων διάσωσης, ο κ. Χαρδούβελης εκτίμησε πως υπάρχει πράγματι περιθώριο, ενώ υπενθύμισε πως το ΔΝΤ «πάντα πίστευε πως το πρόγραμμα ήταν πολύ σκληρό, πολύ γρήγορο, πως η χώρα χρειαζόταν περισσότερο χρόνο». Κατά τον ίδιο, η ευκολότερη συμβιβαστική λύση θα είναι η επέκταση του προγράμματος μέχρι το 2015, διότι η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος μπορεί να μην είναι δυνατή το 2013.

Στην ερώτηση πώς μπορεί η χώρα να επιστρέψει στην ανάπτυξη, ο κ. Χαρδούβελης δήλωσε ότι «πρέπει να συμμαζευτούμε δημοσιονομικά, πρέπει να σταματήσουμε δηλαδή να έχουμε πρωτογενή ελλείμματα. Έχουμε επικεντρωθεί σε αυτό, όμως πρέπει να κάνουμε περισσότερα.

Το δεύτερο για το οποίο πρέπει να ανησυχούμε είναι η ρευστότητα. Ακόμα και οι εξαγωγές μας μπορεί να πληγούν μελλοντικά αν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να βρουν γραμμές πίστωσης. Έτσι, το τραπεζικό σύστημα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθεί συντομότερα, αντί αργότερα».

Όπως σημείωσε, το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης βρίσκεται ακόμα στην αρχή. Πιστεύει πως οι τράπεζες θα μπορέσουν πιθανότατα να επιστρέψουν στις αγορές για να βρουν φρέσκα κεφάλαια γύρω στον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο.

Αναφορικά με το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ο κ. Χαρδούβελης τόνισε πως οι Έλληνες θέλουν να παραμείνουν στην ευρωζώνη. Διευκρίνισε πως «δεν ήταν ευχαριστημένοι με τον τρόπο με τον οποίο τα κόμματα χειρίστηκαν την κρίση, με τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν τις τελευταίες τρεις-τέσσερις δεκαετίες, και έτσι θα πρέπει να ερμηνευτεί η ψήφος τους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v