Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ραντεβού χωρίς αντίκρισμα στο Μέγαρο

Νέα συνάντηση στις 19.30 με Σαμαρά-Βενιζέλο-Κουβέλη κάλεσε ο Παπούλιας. Δεν θα συμμετάσχει ο Τσίπρας. Άκαρπες οι έως τώρα επαφές. Oι δηλώσεις και το παρασκήνιο από τις επαφές της Κυριακής.

Ραντεβού χωρίς αντίκρισμα στο Μέγαρο
Στο σημείο μηδέν της Παρασκευής φαίνεται να βρίσκεται η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των διαβουλεύσεων του Κ. Παπούλια με τους πολιτικούς αρχηγούς. Τη Δευτέρα στις 19.30 θα υπάρξει νέα συνάντηση με τους Σαμαρά, Βενιζέλο στην οποία θα συμμετάσχει και ο Κουβέλης, ενώ την πρόσκληση -σύμφωνα με κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ- δεν αποδέχθηκε ο Τσίπρας.

Η πρώτη συνάντηση ξεκίνησε με την παρουσίαση από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας επιστολής του Λ. Παπαδήμου στην οποία περιγράφονταν τα καυτά μέτωπα που καλείται να αντιμετωπίσει αμέσως η ελληνική οικονομία.

Σε αυτήν, ο Λ. Παπαδήμος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση των τραπεζών, τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης αλλά και την προβληματική κατάσταση των δημόσιων οικονομικών.
 
Aμέσως μετά τη συνάντηση ο Αντ. Σαμαράς επιτέθηκε φραστικά εναντίον του Αλ. Τσίπρα τονίζοντας ότι "κατέβαλα κάθε προσπάθεια για σχηματισμό κυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άκουσε την εντολή του ελληνικού λαού".

Παρά το αδιέξοδο στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, διατηρώ ακόμα μικρή αισιοδοξία, είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε ομιλία του σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι στηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του προέδρου της Δημοκρατίας.

Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για την ακυβερνησία, αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος έριξε βολές στον Αλέξη Τσίπρα για τη στάση του, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι κρατήθηκαν πλήρη πρακτικά στη συνάντηση. «Δεν είναι καταστροφή η επανάληψη των εκλογών, είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ», αποκάλυψε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
 
Σημείωσε ότι δεν είναι θέμα κοινοβουλευτικών εδρών, αλλά πολιτικής νομιμοποίησης η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ. «Το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται ξανά να αναλάβει ευθύνη μεγαλύτερη από αυτήν που του αναλογεί». «Η παράταση της αβεβαιότητας με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, η ακυβερνησία και η απουσία ελέγχου της δημόσιας διοίκησης είναι ανεπίτρεπτο πολιτικό γαϊτανάκι». Πρέπει να αποτρέψουμε κινδύνους για τη χώρα.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η ακυβερνησία θα βγάλει εκτός τροχιάς τον προϋπολογισμό και θα οδηγήσει σε ανάγκη για νέα μέτρα σε βάρος των πολιτών.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε απόψε με τους υπόλοιπους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. Συναντήθηκε για περίπου μισή ώρα με τον κ. Π. Καμμένο, είδε την Αλ. Παπαρήγα και τον Ν. Μιχαλολιάκο και τελευταίο τον Φ. Κουβέλη.

Κουβέλης: Ο πρόεδρος μου είπε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης.
ΩΡΑ:23.24

Ο Κάρολος Παπούλιας μου είπε ότι αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει περιθώριο συγκρότησης κυβέρνησης, αποκάλυψε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. «Λυπάμαι, κάθε πολιτική δύναμη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι αποτελεσματική κυβέρνηση πρέπει να εξασφαλίζει τη συμμετοχή των δυνάμεων όπως αυτές κατατάχθηκαν στις εκλογές, υποστηρίξε ο Φ. Κουβέλης. Η Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ που είναι τα τρία πρώτα κόμματα πρέπει να συμμετέχουν, συμπλήρωσε.

Εμείς δεν ζητήσαμε τίποτα, είπε ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ. Σημείωσε ότι «δεν υπάρχει κομματικό συμφέρον. Προέχει το συμφέρον του κόμματος και της κοινωνίας».

Στοιχεία της πολιτικής που οδηγούν στην αποδέσμευση από το μνημόνιο είναι αυτά που ακυρώνουν την πολιτική που παρήγαγαν το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. Κατέθεσα στον πρόεδρο τα στοιχεία όσων πρέπει να γίνουν για την αποδέσμευση από το μνημόνιο, είπε ο Φ. Κουβέλης.

Μεταξύ αυτών η άρση του νόμου που καταστρέφει τις εργασιακές σχέσεις αλλά και η επιμήκυνση του χρόνου για την συμμόρφωση της Ελλάδας στους στόχους του ελλείμματος.

Ο κ. Κουβέλης αποχώρησε νωρίτερα από το προεδρικό μέγαρο και από τα γραφεία της ΔΗΜΑΡ και τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται οικουμενική κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι η Δημοκρατική Αριστερά έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να βρεθεί λύση.

Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες τους, πρόσθεσε.

Στο προεδρικό μέγαρο ο Κουβέλης
ΩΡΑ:23.26

Ο κ. Φ. Κουβέλης ολοκλήρωσε τις συναντήσεις του κ. Παπούλια με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Μιχαλολιάκος: Δεν στηρίζουμε καμία μνημονιακή κυβέρνηση
ΩΡΑ:21.50

Ο κ. Ν. Μιχαλολιάκος δήλωσε ότι η Χρυσή Αυγή δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης ούτε ανοχής σε κυβέρνηση που θα εφαρμόσει την πολιτική του μνημονίου.

Στον Κ. Παπούλια ο Ν. Μιχαλολιάκος
ΩΡΑ:21.23

Ο γ.γ. της Χρυσής Αυγής, Ν. Μιχαλολιάκος πέρασε τις πύλες του προεδρικού μεγάρου για να συναντήσει τον κ. Παπούλια. Συνοδευόταν από τον εκπρόσωπο τύπου του κόμματος Η. Κασιδιάρη.

Σημειώνεται ότι οι παριστάμενοι δημοσιογράφοι "υποδέχθηκαν" τον κ. Μιχαλολιάκο καθιστοί στο... πάτωμα διαμαρτυρόμενοι για το γνωστό περιστατικό στα γραφεία της Χρυσής Αυγής με το "εγέρθητι".

Παπαρήγα: Θα φέρουμε νόμο για την κατάργηση του μνημονίου
ΩΡΑ:21.10

Η Αλ. Παπαρήγα δήλωσε έξω από το προεδρικό μέγαρο ότι στην επόμενη Βουλή το ΚΚΕ θα φέρει νόμο για την κατάργηση του μνημονίου, τονίζοντας πως ένας νόμος είναι σημαντικότερος και δεσμευτικότερος από τις επιστολές.

Η ίδια εκτίμησε πως τελικά θα οδηγηθούμε σε εκλογές, ενώ χαρακτήρισε τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών σόου.

Σημείωσε ότι δεν διάβασε την επιστολή Παπαδήμου γιατί είναι προεκλογική περίοδος και δεν μπορεί να κοροϊδεύει τον λαό διαβάζοντας κάτι που δεν μπορεί μετά να αποκαλύψει σεβόμενη τη δέσμευση του προέδρου της Δημοκρατίας. Αν δεν ήταν προεκλογική περίοδος θα τη διάβαζα, τόνισε. Έπρεπε να δοθεί στα κόμματα. «Δεν μπορούμε να διαβάσουμε ένα κείμενο και να βάλουμε τσιρότο», είπε χαρακτηριστικά.

Με τον Παπούλια συναντάται η Παπαρήγα
ΩΡΑ:20.25

Στο προεδρικό μέγαρο προσήλθε η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, συνοδευόμενη από τον εκπρόσωπο τύπου του κόμματος, Μ. Μαΐλη. Η κ. Παπαρήγα δεν έκανε δηλώσεις.

Καμμένος: Επτά προτάσεις για συμμετοχή στην κυβέρνηση
ΩΡΑ:20.10

Αναγνωρίζουμε την ανάγκη να κυβερνηθεί ο τόπος είπε ο κ. Καμμένος από τη Βουλή, μετά τη συνάντηση με τον Κάρολο Παπούλια νωρίτερα. Έθεσε επτά προϋποθέσεις για να δεχθεί το κόμμα του τη συμμετοχή:

1) Ανακήρυξη της ΑΟΖ σε όλη την επικράτεια.
2) Ανάληψη καταστατικού και μετοχικού ελέγχου της Τράπεζας της Ελλάδος.
3) Επιτροπή λογιστικού ελέγχου του χρέους από το 1974 μέχρι σήμερα.
4) Καταγγελία του μνημονίου και των δανειακών συμβάσεων στο πλαίσιο που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.
5) Πρόταση άμεσης αναθεώρησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών, αμέσως μόλις συγκροτηθεί η Βουλή και έλεγχος του πόθεν έσχες.
6) Ενημέρωση της Βουλής για τυχόν κρυφά έγγραφα και συμφωνίες που έχουν αναληφθεί.
7) Εξάντληση των νομικών και άλλων εργαλείων για την είσπραξη των γερμανικών αποζημιώσεων.

Ο κ. Καμμένος σημείωσε ότι από το πρωί εξέφρασε επιφυλάξεις για τη διαδικασία που ακολουθείται. Είπε ότι ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε στην ανάγκη να σχηματιστεί κυβέρνηση η οποία θα αντιμετωπίσει τα επείγοντα θέματα. Έδειξε μάλιστα και την επιστολή Παπαδήμου.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων δήλωσε πως ζήτησε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να κάνει χρήση του εγγράφου και να δημοσιοποιηθεί η επιστολή, η οποία είναι ανυπόγραφη. Αυτό όμως δεν έχει δεκτό από τον πρόεδρο και έτσι ο κ. Καμμένος σημείωσε ότι «εμείς δεν διαβάζουμε ανεπίσημα και ανυπόγραφα έγγραφα».

Στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να υπάρξει πλήρης ενημέρωση από τον επικεφαλής της ΤτΕ, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το υπουργείο Εξωτερικών και τη στρατιωτική ηγεσία για την κατάσταση της χώρας. «Είναι αδιανόητο οι πολιτικοί αρχηγοί να μην έχουμε την πλήρη εικόνα», σημείωσε. Υποστήριξε ότι ο κ. Παπούλιας δεσμεύτηκε να το εξετάσει.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σημείωσε ότι δεν υπάρχει επαναδιαπραγμάτευση μνημονίου: Είτε το καταργείς είτε το αποδέχεσαι και ο πρόεδρος θα κρίνει αν μπορεί να υπάρξει συνέχεια στις διαβουλεύσεις.

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Παπούλια-Καμμένου
ΩΡΑ:19.50

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Π. Καμμένος, αποχώρησε από το Προεδρικό Μέγαρο.

Tσίπρας: Προχωράμε σε επανίδρυση της παράταξης
ΩΡΑ: 19:40

Προχωρούμε σε επανίδρυση της παράταξης ώστε οι αποφάσεις να λαμβάνονται με τη συμμετοχή όλων όσων στηρίζουν το ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Νίκαια σε μία από τις 70 συνελεύσεις που έχει οργανώσει το κόμμα σε όλη την Ελλάδα. Σημείωσε ότι η χώρα χρειάζεται μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη της αριστεράς.

Για τη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο ανέφερε πως ο πρόεδρος τους αποκάλυψε την επιστολή Παπαδήμου για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία και το τραπεζικό σύστημα. Αναρωτήθηκε τι έκαναν για αυτά όσοι κυβέρνησαν τα τελευταία 2,5 χρόνια.

Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Π. Καμμένος
ΩΡΑ: 19.24

Χωρίς να κάνει δηλώσεις προσήλθε στο προεδρικό μέγαρο ο πρόεδρος των Ανεξάρητων Ελλήνων Π. Καμμένος.

ΔΗ.ΜΑΡ.: Ο Τσίπρας ξεπέρασε κάθε όριο πολιτικής αθλιότητας
ΩΡΑ: 16.37

Ο κ. Τσίπρας στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών ξεπέρασε κάθε όριο πολιτικής αθλιότητας, αναφέρει η Δημοκρατική Αριστερά.

 Έως χθες μας καλούσε να μείνουμε σταθεροί στη γνωστή μας θέση να μη μετέχουμε σε κυβέρνηση χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα, μετά τη σύσκεψη, δήλωσε ότι έχουμε συμφωνήσει με το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. σε κυβέρνηση στήριξης του μνημονίου. Είναι ντροπή. Η προφανής αδυναμία να δικαιολογήσει τη στάση του δεν επιτρέπεται να τον οδηγεί στη συκοφαντία και στο ψεύδος. Αυτό είναι πολιτική ανηθικότητα, τονίζει η ΔΗΜ.ΑΡ.

Τσίπρας: Μας ζητούν συνενοχή στο έγκλημα
ΩΡΑ: 15.08

«Είναι σαφές ότι μας ζητούν συνενοχή στο έγκλημα. Δεν θα παρέχουμε αυτήν τη συνενοχή», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη δήλωσή του.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε ότι υπέβαλε αίτημα να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της συνάντησης και αυτό θα γίνει για να γνωρίζει ο ελληνικός λαός τι ειπώθηκε.

Υποστήριξε ότι αυτοί που μας κυβέρνησαν δεν έχουν λάβει το μήνυμα των εκλογών και εξακολουθούν να κάνουν τους τιμητές. Τα τρία κόμματα που έχουν συμφωνήσει διαθέτουν 168 έδρες και μπορούν να προχωρήσουν. «Η απαίτησή τους να μετέχουμε είναι παράλογη και πρωτοφανής», σημείωσε. «Μας ζητούν να αγνοήσουμε όσα λέγαμε προεκλογικά και δώσουμε συναίνεση στο λάθος».

Τόνισε ότι το κόμμα του δεσμεύεται από το πρόγραμμα του και ότι το βασικό πρόβλημα της χώρας είναι «η δυσαρμονία μεταξύ της ασκούμενης πολιτικής και της βούλησης του λαού».
«Είναι σαφές ότι μας ζητούν συνενοχή στο έγκλημα. Δεν παρέχουμε αυτήν τη συνενοχή».
Ελληνίδες και Ελληνες, δεν θα σας προδώσουμε, κατέληξε.

Πηγές της Κουμουνδούρου αναφέρουν ότι ο κ. Παπούλιας είπε πως ο χρόνος είναι πιεστικός και παρουσίασε επιστολή του Λουκά Παπαδήμου που περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση της οικονομίας. Κίνηση στην οποία αντέδρασε ο Αλ. Τσίπρας, λέγοντας ότι η επιστολή έπρεπε να δοθεί στους αρχηγούς πριν από τη συνάντηση.

Σαμαράς: Δεν μπορώ να καταλάβω πού το πάει ο ΣΥΡΙΖΑ
ΩΡΑ: 14.34

«Κατέβαλα κάθε προσπάθεια για τη συνεργασία όλων, δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άκουσε την εντολή του ελληνικού λαού και δεν δέχεται όχι μόνο το σχηματισμό μιας βιώσιμης κυβέρνησης, αλλά ούτε καν την ανοχή σε μια κυβέρνηση, η οποία, μάλιστα, θα αναλάμβανε και την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης. Ειλικρινά, δεν ξέρω πού το πάει ο ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. 

Βενιζέλος: Το σύνθημα «λεφτά υπάρχουν» κυριάρχησε και σε αυτές τις εκλογές
ΩΡΑ: 13.40

Στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κανείς δεν έριξε στο τραπέζι ποιο ολοκληρωμένη πρόταση από τη δική μας, υποστήριξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στους υποψηφίους του κόμματός του.

Υποστήριξε ότι το σύνθημα «λεφτά υπάρχουν», για το οποίο μας κατηγόρησαν, κυριάρχησε με άλλες μορφές και σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση.

Σημείωσε ότι το κακό αποτέλεσμα είναι κάλεσμα για δουλειά. Παραδέχθηκε ότι το κόμμα του υπέστη ιστορική ήττα και αναγνώρισε λάθη στη στρατηγική των τελευταίων 2,5 ετών.

Επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ για διγλωσσία καθώς στον προεκλογικό του λόγο μιλούσε για καταγγελία της δανειακής σύμβασης και τελικά έστειλε μια επιστολή στους ευρωπαίους στην οποία κινήθηκε σε τελείως διαφορετικό πλαίσιο.

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των τριών αρχηγών με τον Παπούλια
ΩΡΑ: 13.27

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών υπό τον κ. Παπούλια. Οι Τσίπρας, Βενιζέλος αποχώρησαν χωρίς να κάνουν δηλώσεις, ενώ ο Σαμαράς περιορίστηκε να πει ότι "η διαβούλευση συνεχίζεται".

Σαμαράς: Ο λαός έδωσε εντολή για κυβέρνηση συνεργασίας
ΩΡΑ: 12.01

Ο ελληνικός λαός δεν μας έστειλε απλώς ένα μήνυμα, έδωσε εντολή. Εντολή συνεργασίας όλων μας, για να αλλάξουμε πολιτική, αλλά, ταυτόχρονα, να παραμείνουμε μέσα στο ευρώ, δήλωσε ο κ. Σαμαράς προσερχόμενος στο προεδρικό μέγαρο

Εντολή συνεργασίας για μία βιώσιμη κυβέρνηση, τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές. Για δημιουργία, δηλαδή, μιας κυβέρνησης που θα είναι απολύτως βιώσιμη και, σημειώστε, πέρα και πάνω από πρόσωπα, τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Καμμένος: Ο τεμαχισμένος διάλογος δεν βοηθά την συνεννόηση
ΩΡΑ:10.58

Δήλωση δυσαρέσκειας και διαμαρτυρίας έκανε ο Πάνος Καμμένος , λίγο πριν από την συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά όχι στην κοινή συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ.

«Ο τεμαχισμένος διάλογος δεν βοηθά ούτε στη διαφάνεια ούτε στη συνεννόηση» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων . Όπως είπε, «οι πολίτες έδωσαν εντολή να συνεννοηθούμε» και ζήτησε συζήτηση σε κοινό τραπέζι με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, «με σύνθεση που θα επιλέξει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας». 

Κουβέλης: Πρωθυπουργός από το ΣΥΡΙΖΑ
ΩΡΑ: 10.37

Πρωθυπουργό και υπ. Οκονομικών από τον ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, όπως είπε στην εκπομπή MEGA Σαβατοκύριακο.

Παρέδωσε την εντολή το Σάββατο ο Βενιζέλος

Το Σάββατο ο κ. Παπούλιας,
κατά τη συνάντηση που είχε με τον Ε. Βενιζέλο στο πλαίσιο της κατάθεσης της διερευνητικής εντολής από τον τελευταίο, διέκρινε «ψήγματα αισιοδοξίας» πίσω από την ανάλυση που έκανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος για τα αποτελέσματα των προσπαθειών του για σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ περιέγραψε την κατάσταση λέγοντας ότι ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.-ΔΗΜΑΡ συμφωνούν για τη δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης με ορίζοντα διετίας και στόχο την αλλαγή των όρων του μνημονίου και την απεμπλοκή από αυτό σε βάθος χρόνου.

Σημείωσε ότι σε αυτήν την πρόταση δεν συμφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε τον κ. Παπούλια να εστιάσει τις προσπάθειές του προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε με τη σειρά του την ανάγκη να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες καθώς υπάρχουν σοβαρά θέματα που πρέπει να διευθετηθούν.

Χαρακτηριστική είναι άλλωστε η αποστροφή του προς τους δημοσιογράφους τους: Είπε ότι οι ώρες είναι κρίσιμες και πρέπει όλοι να δουλεύουμε περισσότερο και τα Σαββατοκύριακα…

Την ίδια ώρα πιέζουν ασφυκτικά και οι ημερομηνίες σημαντικών αποφάσεων για τη χώρα μας στην οικονομία και τα εθνικά θέματα. Γι’ αυτόν τον λόγο, ο Λουκάς Παπαδήμος, που έχει παραιτηθεί και τυπικά από τη θέση του πρωθυπουργού, επισκέφθηκε την Παρασκευή τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον ενημέρωσε για όλα τα ανοιχτά θέματα της νέας κυβέρνησης.

Πιο συγκεκριμένα, δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό ποιος θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στη σύνοδο του ΝΑΤΟ αλλά και στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., ενώ τη Δευτέρα συνεδριάζουν και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.

Αλλή μια καυτή πατάτα είναι η απόφαση για το ομόλογο των 435 εκατ. ευρώ το οποίο δεν έχει ενταχθεί στο PSI και λήγει στις 15 Μαΐου.

Τσίπρας: Κανείς δεν δικαιούται να εφαρμόσει το μνημόνιο

Την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχει στην κυβέρνηση που προτείνει ο Φ. Κουβέλης, για οικουμενική κυβέρνηση ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο την Παρασκευή. 

Όπως τόνισε, στη συνάντηση ο κ. Βενιζέλος επέμεινε στην πρόταση για κυβέρνηση με τη δική μας συμμετοχή, που στην ουσία θα εφαρμόσει το πρόγραμμα του μνημονίου. "Την άρνηση σε αυτό το σχέδιο δεν την δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, την έδωσε ο ελληνικός λαός με την ψήφο του", σημείωσε. "Και οι δύο δεν κατάλαβαν το μήνυμα των εκλογών".

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος είναι απολύτως ευθυγραμμισμένοι με το πρόγραμμά τους για εφαρμογή του μνημονίου. "Ιδιαίτερα ο κ. Σαμαράς γίνεται κουραστικός προσπαθώντας να στοχοποιήσει το ΣΥΡΙΖΑ", ανέφερε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να αφήσουν "την καραμέλα της επιστροφής στη δραχμή".
 
Απαντώντας στα περί αντιευρωπαϊκής αριστεράς, σημείωσε ότι "οι δικοί μας συνομιλητές και ομοιδεάτες στην Ευρώπη στάθηκαν στο πλευρό του ελληνικού λαού. Οι δικοί του ομοιδεάτες είναι η κ. Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί".

"Μετά τη χθεσινή μετατόπιση του Φ. Κουβέλη είχαμε σήμερα και την ευθυγράμμιση Σαμαρά με την πρόταση για οικουμενική. Έχουμε κοινή γραμμή τριών κομμάτων που ζητά συνέχιση μνημονίου με αριστερό άλλοθι", υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. 

Για τον Φώτη Κουβέλη, σημείωσε ότι "ελπίζω ότι θα μείνει μέχρι τέλους σταθερός στη θέση του ότι δεν θα συμμετάσχει και δεν θα στηρίξει τέτοια κυβέρνηση".

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε όλες τις δυνάμεις να μιλήσουν επί της ουσίας και "να σταματήσουν να παίζουν με τις λέξεις".

Η ουσία, υπογράμμισε, είναι τα μέτρα λιτότητας που υφίσταται ο ελληνικός λαός. "Η κυβέρνηση που μας ζητάνε να μετέχουμε θα επιμείνει στην κατάργηση της μετενέργειας, ναι ή όχι; Θα επιμείνει στη μείωση μισθών, ναι ή όχι; Θα επιμείνει στα 77 μέτρα, ναι ή όχι;".

"Ας σταματήσουν τα παιχνίδια με τις λέξεις απαγκίστρωση, χαλάρωση πριν η ύφεση καταστρέψει το λαό", κατέληξε.

Βενιζέλος: Επιστρέφω την εντολή

Ελπίζω στη φάση της διαβούλευσης υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να σκεφτούν όλοι πιο ώριμα και πιο υπεύθυνα, τόνισε από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος.

Ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, μετά την άρνηση του Αλ. Τσίπρα να συμμετάσχει σε οικουμενική κυβέρνηση θα ενημερώσει το μεσημέρι του Σαββάτου τον Κάρολο Παπούλια. "Η ώρα της αλήθειας έφτασε για όλους", σχολίασε. 

Τόνισε δε ότι το μήνυμα της κάλπης έδειξε ότι ο λαός θέλει κυβέρνηση συνεργασίας, θέλει το ευρώ και επιστροφή στην ασφάλεια και την ομαλότητα.

Αναφέρθηκε στην πρόταση Κουβέλη για οικουμενική κυβέρνηση ειδικού σκοπού, με στόχο την παραμονή στο ευρώ και την οριστική υπέρβαση του μνημονίου, προσθέτοντας ότι με τον επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ και τον Αν. Σαμαρά προκύπτει σύμπτωση επί της αρχής για τη δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης.

Σημείωσε ότι τώρα πλέον, μετά τις θυσίες του λαού και την αλλαγή κλίματος στην Ευρώπη, υπάρχει προοπτική να πέσει χρήμα στην αγορά.

Χαρακτήρισε δε τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ απαραίτητη προϋπόθεση για σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης. "Η εκλογική άνοδος ενός κόμματος συνεπάγεται και αυξημένη ευθύνη, είπα στον κ. Τσίπρα. Αλαζονεία και μικροπολιτική με το βλέμμα στις επόμενες εκλογές δεν αρμόζει", εξήγησε, εκτιμώντας ότι μια επανάληψη των εκλογών δεν αποτελεί λύση καθώς δεν θα αλλάξει και τους συσχετισμούς.

ΔΗΜ.ΑΡ.: Ας μην αγωνιά ο κ. Τσίπρας

Άμεση ήταν η απάντηση της Δημοκρατικής Αριστεράς στην ελπίδα που εξέφρασε ο Αλ. Τσίπρας να μείνει σταθερός ο κ. Κουβέλης στη θέση του ότι δεν θα συμμετάσχει σε τέτοια κυβέρνηση. 

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση: "Η σταθερότητα των θέσεων της ΔΗΜΑΡ είναι δεδομένη και διαχρονική. Εάν ο κύριος Τσίπρας θέλει να... αγωνιά για τη δεδομένη σταθερότητα της ΔΗΜΑΡ και του προέδρου της Φώτη Κουβέλη είναι δικό του πρόβλημα και επικοινωνιακή του αγωνία.

Με επικοινωνιακά τερτίπια δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πέταξε τη δυνατότητα να υπάρξει κυβέρνηση της αριστεράς".
 

Ν.Δ.: Ο κ. Τσίπρας οδηγεί τη χώρα σε ακυβερνησία

Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μιχελάκης, αναφερόμενος στις δηλώσεις του κ. Τσίπρα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στην πιο κρίσιμη στιγμή, ο κ. Τσίπρας τορπιλίζει κάθε δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης και οδηγεί τη χώρα σε ακυβερνησία».

***Ολόκληρη η δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v