Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To κερδισμένο στοίχημα της Dart Management

Σε ένα fund κοράκι των αγορών (vulture fund) στα νησιά Καϊμάν κατέληξε το 90% των 435 εκατ. ευρώ που κατέβαλε τελικώς η Ελλάδα, πληρώνοντας το σύνολο του ομολόγου που δεν είχε συμμετάσχει στο περίφημο PSI.

To κερδισμένο στοίχημα της Dart Management
Σε ένα fund κοράκι των αγορών (vulture fund) στα νησιά Καϊμάν κατέληξε το 90% των 435 εκατ. ευρώ που κατέβαλε τελικώς η Ελλάδα, πληρώνοντας το σύνολο του ομολόγου που δεν είχε συμμετάσχει στο περίφημο PSI.

Το Dart Management, σύμφωνα με τους New York Times, είναι ένα hedge fund που ασχολείται κυρίως με την αγορά πιεσμένων ομολόγων από χώρες που έχουν σχεδόν χρεοκοπήσει και εάν δεν πληρωθεί μηνύει τις κυβερνήσεις. To εν λόγω fund και ένα ακόμη fund-κοράκι, το Elliott Associates, τελειοποίησαν τη στρατηγική κατά τη διάρκεια των κρίσεων στη Λατινική Αμερική τα προηγούμενα χρόνια. 

Αποκτώντας τα ομόλογα σε τιμές 60% - 70% της ονομαστικής τους αξίας, η Dart αποκομίζει σημαντικά κέρδη από την αποπληρωμή τους στο 100%, τη στιγμή που τράπεζες, ταμεία και ομολογιούχοι υποχρεώθηκαν να δεχτούν κούρεμα 75%. 

Εν τω μεταξύ, το κερδισμένο στοίχημα της Dart αναμένεται να ανοίξει την όρεξη των vulture funds για πιο επιθετικές τακτικές, εάν η Ελλάδα αναγκαστεί να προχωρήσει σε νέο κούρεμα των ομολόγων της, κι ακόμα, σύμφωνα πάντα με την αμερικανική εφημερίδα, ενθαρρύνει τα funds που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα περίπου 6 δισ. και επέλεξαν να μη συμμετάσχουν στο κούρεμα. 

"Μας έπιασαν στη χειρότερη συγκυρία, αλλά δεν αποτελεί προηγούμενο για μελλοντικές αποφάσεις στο ζήτημα", σχολίασε σχετικά ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης, σύμβουλος του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου. 

Από την άλλη, τραπεζίτης που ενεπλάκη στο PSI σχολιάζει στους F.T.: "Δεν έχει σημασία τι λέμε εμείς. Σκεφτείτε μόνο πόσο θυμωμένοι θα νιώθουν οι Έλληνες επενδυτές. Έλεγαν από την αρχή ότι δεν θα πληρώσουν τα κακά hedge funds και τώρα κάνουν ακριβώς αυτό". 


Η απόφαση πληρωμής του ομολόγου από το ΥΠΟΙΚ
   
Η Ελληνική Δημοκρατία ανακοίνωσε χθες ότι θα πραγματοποιήσει την εμπρόθεσμη καταβολή του κεφαλαίου καθώς και των δεδουλευμένων τόκων ύψους περίπου 435 εκατ. ευρώ ομολόγων λήξης στις 15 Μαΐου 2012.

Τα ομόλογα αυτά συμπεριλαμβάνονται σε σύνολο ομολόγων περίπου 6,4 δισ. ευρώ που έχουν εκδοθεί ή φέρουν την εγγύηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, τα οποία ήταν επιλέξιμα για να συμπεριληφθούν στην πρόσφατη ολοκληρωθείσα ανταλλαγή ομολόγων (γνωστή και ως PSI - συμμετοχή ιδιωτικού τομέα), αλλά τελικά δεν προσφέρθηκαν για ανταλλαγή από τους ομολογιούχους.

Η απόφαση στάθμισε προσεκτικά όλους τους σχετικούς παράγοντες και τις επιπτώσεις καθώς και την τρέχουσα συγκυρία. Η σημερινή απόφαση δεν προδικάζει τις μελλοντικές σχετικά με την αντιμετώπιση των υπόλοιπων ομολόγων που δεν προσφέρθηκαν για ανταλλαγή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v