Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα μαχαίρια Στουρνάρας - ΕΤΕπ

Στα μαχαίρια ο Γ. Στουρνάρας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Βαθαίνει η κρίση στις σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την ΕΤΕπ.

  • Της Αλεξάνδρας Γκίτση
Στα μαχαίρια Στουρνάρας - ΕΤΕπ
Στα μαχαίρια βρίσκονται ο Γ. Στουρνάρας με την ΕΤΕπ καθώς βαθαίνει η κρίση στις σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Τελευταίο επεισόδιο στο σήριαλ τα δάνεια προς τους μικρομεσαίους και η πρόθεση της ΕΤΕπ να μειώσει στο μισό τη μόχλευση, γεγονός που πρακτικά μειώνει τα κονδύλια που θα διατεθούν. Για το θέμα υπήρξε σήμερα ανακοίνωση τόσο από το ΥΠΑΑΝ όσο και από την ΕΤΕπ. 

Η προβληματική σχέση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της ΕΤΕπ δεν είναι κάτι καινούριο. Στο θέμα είχε αναφερθεί πριν από λίγες ημέρες εκτενώς ο υπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Στουρνάρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ. Τότε ο υπουργός είχε εξαπολύσει επίθεση κατά της ΕΤΕπ, σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να σκέφτεται και να δρα όπως μια Εμπορική Τράπεζα. Παράλληλα, είχε επισημάνει την αρνητική στάση της ΕΤΕπ για μόχλευση κονδυλίων του ΕΣΠΑ τα οποία, όπως είχε σημειώσει ο υπουργός, περιμένουν να χρησιμοποιηθούν ως εγγυήσεις.

Ο ίδιος είχε αποκαλύψει ότι το θέμα έχει ήδη τεθεί σε ανώτατο κοινοτικό επίπεδο για να λυθεί. Τα γυμνάσια της ΕΤΕπ προς την Ελλάδα δεν περιορίζονται μόνο σε αυτήν τη νέα αρνητική εξέλιξη. Αντιθέτως, είχε προηγηθεί η ρήτρα δραχμής που είχε προσπαθήσει να βάλει η τράπεζα αρχικά σε δάνειο της ΔΕΗ και να επεκτείνει τη «ρήτρα νομίσματος» σε όλες τις συμβάσεις.

Τότε εκπρόσωπος της ΕΤΕπ, μιλώντας σε ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, είχε προσπαθήσει να υποβιβάσει το θέμα υποστηρίζοντας ότι ο συγκεκριμένος όρος είναι τυπικός και θα εφαρμοστεί σε όλες τις χώρες.

Το ίδιο στέλεχος της τράπεζας είχε αναφέρει ότι η ΕΤΕπ ξεκίνησε πρόσφατα να ενσωματώνει σε όλες τις δανειακές συμβάσεις ρήτρα άλλου νομίσματος η οποία όπως είχε υποστηρίξει ενσωματώνει σε όλες τις δανειακές συμβάσεις ρήτρα άλλου νομίσματος, η οποία επιτρέπει την αποπληρωμή σε διαφορετικό νόμισμα από το ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Εγγυήσεων για τις ΜμΕ, στις 21 Μαρτίου και ύστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με την ΕΤΕπ, είχε εγκριθεί η συμφωνία για τη σύστασή του.

Η συμφωνία προέβλεπε ότι το Ταμείο αυτό θα αποτελείται από πόρους του ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, οι οποίοι με αντίστοιχη μόχλευση από την ΕΤΕπ 1:2 θα παρέχουν συνολική ρευστότητα τουλάχιστον 1 δισ. μέχρι το τέλος του 2013.

Συγκεκριμένα, και με βάση τη συμφωνία, η ΕΤΕπ αναλαμβάνει μέχρι τον Ιανουάριο του 2013 να χορηγήσει δάνεια ύψους 600 εκατ. και μέχρι το τέλος του 2013 δάνεια 400 εκατ. Στόχος ήταν μέχρι το τέλος του 2015 να έχει δοθεί στην αγορά 1,440 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, είναι ένα ακόμα βήμα της Ε.Ε. στην κατεύθυνση της πίεσης προς την Ελλάδα. Έχει ήδη προηγηθεί και το κόψιμο κατά 1 δισ. ευρώ της δόσης από το πακέτο βοήθειας.

Ανακοίνωση του Υπουργού Αναταγωνιστικότητας

Οπως ανακοινώθηκε από το ΥΠΑΑΝ, ο Γ. Στουρνάρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Διοίκηση της ΕΤΕπ σε κλίμα καλής συνεργασίας.

Οπως αναφέρεται, "η Διοίκηση ενημέρωσε τον Υπουργό για την απόφαση του Δ.Σ. της ΕΤΕπ, που συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα, σχετικά με το πρόγραμμα δανειοδότησης των ΜμΕ μέσω των ελληνικών τραπεζών".

Στο πλαίσιο αυτό ο Υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε:

Εγκρίθηκε από το Δ.Σ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) η πρώτη φάση του προγράμματος δανειοδότησης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων μέσω ελληνικών τραπεζών με πόρους της ΕΤΕπ.

Το ποσό που εγκρίθηκε ως πρώτη φάση του προγράμματος είναι 500 εκατομμύρια ευρώ.
Όταν οι πόροι αυτοί απορροφηθούν, τότε η ΕΤΕπ θα ασχοληθεί με τη δεύτερη φάση έως ότου υλοποιηθεί πλήρως το ποσό έως 1 δισ. ευρώ όπως προβλέπεται στην αρχική συμφωνία.

Ανακοίνωση της ΕΤΕπ.

"Η ΕΤΕπ είναι προσηλωμένη στην στήριξη της Ελλάδας" απαντά σε ανακοίνωση της η ΕΤΕπ, τονίζοντας ότι "αυτό το πράττει με την διασφάλιση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση για βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια και ενεργοποιώντας αχρησιμοποίητα κεφάλαια από τους πόρους της Ε.Ε." . Η ΕΤΕπ υπογραμμίζει ότι είναι λανθασμένη οποιαδήποτε υπόθεση ότι ο στόχος μόχλευσης για τις ελληνικές ΜμΕ είναι μικρότερος του 1 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση της η ΕΤΕπ, σημειώνει:

"Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕπ το οποίο αποτελείται από τα 27 κράτη μέλη (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) ενέκρινε στις 5 Ιουνίου την πρώτη φάση του προγράμματος δανειοδότησης των ελληνικών ΜμΕ μέσω διάφορων ελληνικών τραπεζών που θα καλύπτονται από το νεοσυσταθέν Ταμείο Εγγύησεων ΜμΕ για την Ελλάδα.

Με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, αυτό αναμένεται να προσφέρει πρόσβαση σε 500 εκατ. ευρώ για τις ΜμΕ τους επόμενους μήνες. Αυτή είναι η πρώτη φάση του ταμείου και όταν οι πόροι απορροφηθούν, η ΕΤΕπ θα προβεί στην αποτίμηση της αξιοποίησης της επόμενης φάσης του ταμείου εγγυήσεων, η οποία θα ανεβάσει το συνολικό ποσό δανειοδότησης των ελληνικών ΜμΕ στο 1 δισ. ευρώ.

Οποιαδήποτε υπόθεση ότι ο στόχος μόχλευσης για το ταμείο είναι μικρότερος, είναι λανθασμένη.

Μετά την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, το σχέδιο αυτό αναμένεται να ακολουθήσει τη συνηθισμένη πορεία οριστικοποίησης και υπογραφής των συμβολαίων σύμφωνα με τους κανονισμούς του ταμείου εγγυήσεων".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v