Υπουργός με… πρόστιμο από την Ε.Κ.!

Είναι όντως «έκπληξη» η ανάδειξη του κ. Γιώργου Βερνίκου σε υπουργικό θώκο στην κυβέρνηση συνεργασίας. Η υπόθεση της Βερνίκος Κόττερα και το πρόστιμο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Υπουργός με… πρόστιμο από την Ε.Κ.!
Είναι όντως «έκπληξη» η ανάδειξη του κ. Γιώργου Βερνίκου σε υπουργικό θώκο (στη θέση του υφυπουργού στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου) στην κυβέρνηση συνεργασίας, που έχει πρώτιστο καθήκον τη σωτηρία της χώρας, αλλά και την αποστασιοποίησή της από τα κακώς κείμενα, που οδήγησαν την Ελλάδα ένα βήμα πριν από την καταστροφή.

Και είναι έκπληξη διότι η υπόθεση της εισηγμένης στο χρηματιστήριο εταιρείας του Γιώργου Βερνίκου, Βερνίκος Κόττερα, απασχόλησε επί μακρόν τις Αρχές της Κεφαλαιαγοράς το 2009 και είχε ως κατάληξη την επιβολή προστίμου ύψους 200.000 ευρώ στον ίδιο τον κ. Βερνίκο, αλλά και ισοϋψούς προστίμου στον κ. Γιώργο Λεβεντάκη (στον οποίο μεταβιβάστηκε από τον κ. Βερνίκο ο έλεγχος της εταιρείας).

Η αιτιολογία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ανέφερε συγκεκριμένα στις 9/12/2009 ότι τα πρόστιμα επιβλήθηκαν διότι «με εταιρικές ανακοινώσεις κατά το χρονικό διάστημα από το 2003 έως το 2005 διέδιδαν ανακριβείς πληροφορίες σχετικά με την απόκτηση του ελέγχου της εταιρείας από τον κ. Γ. Λεβεντάκη και την αποχώρηση του κ. Βερνίκου από αυτήν, καθώς και τη μεταβίβαση από την εταιρεία προς τον τελευταίο του συνόλου των περιουσιακών της στοιχείων».

Μάλιστα, για το ίδιο θέμα, είχε τότε εκδοθεί ανακοίνωση από τον Σύνδεσμο Επενδυτών και Διαδικτύου, η οποία ανέφερε τα εξής:

Αθήνα, 11/12/2009
Αρ. Πρωτ : 220/2009

Επιστολή ΣΕΔ
Προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
κ. Ανέστη Γαβριηλίδη
Κοινοποίηση:
Προς όλους τους Ιδιώτες Επενδυτές
Φορείς Κεφαλαιαγοράς
Όλα τα ΜΜΕ

Θέμα: Επιβολή προστίμου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε μέλη Δ.Σ. των εταιρειών Βερνίκος-Λεβεντάκης

Ο Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου εκφράζει την ικανοποίησή του για τις πρόσφατες οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Βερνίκος Κόττερα Ναυτιλιακή και Συμμετοχών Α.Ε. (μετέπειτα Γ. Λεβεντάκης Textiles, Βαμβάκι, Νήμα, Ύφασμα, Συμμετοχές Α.Β.Ε.Ε.).

Ο Σ.Ε.Δ. είχε πρωτοστατήσει στην αναβολή των γενικών συνελεύσεων τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2004 και είχε ασκήσει έντονη κριτική στη διοίκηση της εταιρείας για τον νομιμοφανή, αλλά αντίθετο σε κάθε έννοια ηθικής, τρόπο που επέλεξε να εμφανίσει την ουσιαστική έξοδο της εταιρείας από το χρηματιστήριο, σαν επενδυτική ευκαιρία στον προβληματικό κλάδο της υφαντουργίας.

Ακόμα και μετά τη «νόμιμη» απόφαση της Γενικής Συνέλευσης τον Ιούνιο του 2004, καταγγείλαμε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τη «νομιμοφανή» ουσία της απόφασης και τις «ληστρικές» αποτιμήσεις εις βάρος των μετόχων μειοψηφίας, με βάση τις οποίες έγινε η «συμφωνία» μεταμόρφωσης της Βερνίκος Κόττερα Ναυτιλιακή και Συμμετοχών Α.Ε. σε Γ. Λεβεντάκης Textiles, Βαμβάκι, Νήμα, Ύφασμα, Συμμετοχές Α.Β.Ε.Ε. και την οδυνηρή για κάποιους μετόχους κατάληξή της.

Ελπίζουμε ότι με αυτές μας τις ενέργειες έως ένα βαθμό βοηθήσαμε κάποιους Ιδιώτες Επενδυτές που είχαν κάνει το λάθος να εμπιστευθούν τη Βερνίκος Κόττερα Ναυτιλιακή και Συμμετοχών Α.Ε να διασώσουν ένα μέρος της περιουσίας τους.

Θέλουμε για άλλη μία φορά να υπενθυμίσουμε σε όλους τους Επενδυτές την προσοχή με την οποία πρέπει να αξιολογούν τις επιλογές τους. Οι οικονομικές κυρώσεις που επεβλήθησαν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποτελούν μόνο μια ηθική δικαίωση.

Το ατυχές γεγονός της μετάλλαξης στα μέσα του 2004 μιας υγιούς επιχείρησης ναυτιλιακού τουρισμού σε υπερχρεωμένο εκκοκκιστήριο με αποτίμηση περίπου 50 εκατ. ευρώ και χρέη άνω των 70 εκατ. ευρώ στην Αγροτική Τράπεζα, οι αναστολές διαπραγμάτευσης της μετοχής της εταιρείας στις αρχές του 2005 και του 2006 και τέλος η διαγραφή της στα τέλη του 2007 είναι δυστυχώς μια σκληρή πραγματικότητα, με τραγικές οικονομικές συνέπειες για τους Ιδιώτες Επενδυτές, που εκπροσωπεί ο ΣΕΔ.


Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος....................Ο Γεν. Γραμματέας
Μπάμπης Εγγλέζος............Γιάννης ΣαρρήςΣημειωτέον ότι το πρόστιμο αμφισβητείται δικαστικά από τον κ. Βερνίκο, χωρίς η υπόθεση, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Euro2day.gr, να έχει τελεσιδικήσει. Δεδομένου δε ότι αφορά χρονικό διάστημα πριν από την απόκτηση της υπουργικής ιδιότητας εκ μέρους του κ. Βερνίκου, η υπόθεση θα συνεχίσει κανονικά τον δικαστικό της δρόμο, με μόνη διαφορά το γεγονός ότι ο κ. Βερνίκος φέρει πλέον και την υπουργική ιδιότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v