Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Σκωτσέζικο ντους» με αποκρατικοποιήσεις

Ανώμαλη προσγείωση μετά τις υψηλές προσδοκίες. Προβληματισμός στην αγορά για το στόχο μόλις δύο αποκρατικοποιήσεων. Ρεαλιστικό το πλάνο, απαντά το ΥΠΟΙΚ. Τα εμπόδια και οι σκέψεις για αλλαγή κλίματος με mega-deal.

«Σκωτσέζικο ντους» με αποκρατικοποιήσεις
Σκωτσέζικο ντους επιφύλαξε η κυβέρνηση στην αγορά για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων καθώς τις υψηλές προσδοκίες που έφεραν οι προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή, μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο, τις διαδέχθηκε η ανώμαλη προσγείωση στην πραγματικότητα.

Μετά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ Κ. Μητρόπουλο, έγινε γνωστό μέσω "διαρροών" αλλά και επίσημων δηλώσεων του κ. Μητρόπουλου ότι για φέτος είναι εφικτή η ολοκλήρωση δύο μόνο αποκρατικοποιήσεων, των κρατικών λαχείων και του IBC.

Η παραπάνω δήλωση εξέπληξε αρνητικά την αγορά, μεγεθύνοντας τον προβληματισμό για τη συνοχή, την αποφασιστικότητα και τη μεθοδικότητα της κυβέρνησης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι από τη δημοσιοποίηση των διαρροών και έπειτα οι τίτλοι εισηγμένων δημόσιων επιχειρήσεων άρχισαν να υποχωρούν κι έκλεισαν τη συνεδρίαση με αξιοσημείωτες απώλειες (πτώση 8,3% για τη ΔΕΗ, 4,79% για τον ΟΠΑΠ, 4% για τον ΟΤΕ).

«Αν η κυβέρνηση πληροφορήθηκε μόλις χθες από τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ ότι είναι εφικτή η ολοκλήρωση δύο μόλις αποκρατικοποιήσεων μέχρι το τέλος του έτους, τότε προκύπτει θέμα τουλάχιστον προχειρότητας», σημειώνουν παράγοντες της αγοράς.

Και αυτό διότι μόλις τρεις ημέρες πριν, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, η κυβέρνηση εμφανίστηκε αποφασισμένη να επισπεύσει και να διευρύνει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, σηκώνοντας μάλιστα ψηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα.

Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών υπεραμύνθηκαν της ανάγκης για περισσότερο εμπροσθοβαρές και διευρυμένο πρόγραμμα πωλήσεων - παραχωρήσεων, προκειμένου να σταλεί μήνυμα αποφασιστικότητας στην εφαρμογή του μνημονίου στους εταίρους και στις αγορές.

Με δεδομένο ότι ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε στη Βουλή ένα βασικό χρονοδιάγραμμα αποκρατικοποιήσεων, σημειώνοντας ότι δίνεται έμφαση στην ολοκλήρωση των 6 αποκρατικοποιήσεων (Κρατικά Λαχεία, Ελληνικό, ΔΕΠΑ -ΔΕΣΦΑ, IBC, Κασσιόπη, Αφάντου), για τις οποίες ήδη εξελίσσονται οι διαγωνιστικές διαδικασίες, η κυβέρνηση προφανώς ήταν ενήμερη από το ΤΑΙΠΕΔ για την πορεία των παραπάνω υποθέσεων και για το πότε μπορούν να ολοκληρωθούν.

Ο προβληματισμός της αγοράς εντείνεται από το γεγονός ότι η υπαναχώρηση αναφορικά με την επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων ήρθε αμέσως μετά την ανακοίνωση της ΔΑΚΕ Ιδιωτών με την οποία κατηγορεί μεταξύ άλλων το κυβερνητικό σχήμα για λογική «όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω» σχετικά με τη δημόσια περιουσία.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με την αγορά, οφείλει να ολοκληρώσει μέχρι το τέλος του έτους άλλες δύο συμφωνίες παραχώρησης δημόσιας περιουσίας πέραν των Κρατικών Λαχείων και του ΙBC. «Αν το καταφέρει, θα ξαναμπεί στον επενδυτικό χάρτη», σημειώνει στέλεχος εγχώριας τράπεζας, τονίζοντας ότι, σε διαφορετική περίπτωση, οι διεθνείς αμφιβολίες για την πρόθεση της χώρας να παραμείνει στο ευρώ θα ενταθούν.

«Δυστυχώς δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά μόνο η έναρξη, έστω και καθυστερημένα, κάποιων επενδυτικών projects για να στείλουμε σήμα αφενός ότι υπάρχουμε κι αφετέρου ότι θέλουμε να σωθούμε», τονίζει ο ίδιος.

Ρεαλιστικό το πλάνο, απαντούν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ

Από την πλευρά τους, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σχολιάζουν ότι ο στόχος ολοκλήρωσης δύο αποκρατικοποιήσεων μέχρι το τέλος του έτους είναι ρεαλιστικός και η κυβέρνηση θα κριθεί από το πόσο θα έχουν τρέξει μέχρι τότε οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τις υπόλοιπες τέσσερις περιπτώσεις και η προετοιμασία για τις υπόλοιπες 22.

Τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να οριστεί νέο διοικητικό συμβούλιο στο ΤΑΙΠΕΔ και θα μπουν οι 73 υπογραφές που εκκρεμούν για τα 6 έργα που βρίσκονται σε στάδιο διαγωνιστικής διαδικασίας.

Ταυτόχρονα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία κατάρτισης νομοσχεδίου με το οποίο θα αίρονται τα υφιστάμενα εμπόδια για τις χρήσεις γης και τις περιβαλλοντικές άδειες και θα τροποποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να επιτρέπει την ταχύτερη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας.

Το νομοσχέδιο θα είναι από τα πρώτα που θα καταθέσει η νέα κυβέρνηση στη Βουλή, επιδιώκοντας να αντιμετωπίσει και θέματα που αφορούν τις εν εξελίξει διαδικασίες πώλησης - παραχώρησης δημόσιας περιουσίας.

Οι σκέψεις για ένα mega deal σε τράπεζες

Την ίδια στιγμή, στο Μαξίμου, κάποιοι συνεχίζουν να φλερτάρουν, σύμφωνα με πληροφορίες, με την ιδέα ενός άμεσου μεγάλου deal στον τραπεζικό τομέα για να αλλάξει το κλίμα.

Πάντως, τη στιγμή που οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διανύει μεταβατική περίοδο καθώς θα πρέπει να επιλεγούν τα πρόσωπα που θα συγκροτήσουν το γενικό συμβούλιο και την εκτελεστική επιτροπή, δύσκολα θα προκύψει κάποιο τραπεζικό deal από ενέργειες της αγοράς.

«Όλα έχουν παγώσει μέχρι να προσδιοριστούν οι όροι ανακεφαλαιοποίησης. Μέχρι τότε τίποτε δεν μπορεί να γίνει», αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, παραπέμποντας τόσο στο πάγωμα των διερευνητικών επαφών της Credit Agricole για συγχώνευση της Εμπορικής με εγχώρια τράπεζα, όσο και στις διαψεύσεις της Πειραιώς και της Εθνικής για τα δημοσιεύματα σχετικά με συζητήσεις συγχώνευσης.

Η μόνη περίπτωση να υπάρξει άμεση συμφωνία στις τράπεζες είναι να έχει ως επίκεντρο την τύχη της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ. Να υπάρξει, δηλαδή, πολιτική απόφαση να λυθεί τώρα το θέμα, με διάσπαση της τράπεζας σε υγιή και σε προβληματικά στοιχεία ενεργητικού και εισφορά των υγιών στοιχείων σε μια άλλη -κρατική- τράπεζα.

Τραπεζικοί παράγοντες δίνουν μικρές πιθανότητες να υπάρξουν άμεσες εξελίξεις με επίκεντρο την ΑΤΕ, σημειώνοντας ότι ένα deal θα είχε αντίκτυπο μόνο στην περίπτωση όπου η κρατική τράπεζα, η οποία θα απορροφήσει τα υγιή στοιχεία ενεργητικού της Αγροτικής, ανακοίνωνε ταυτόχρονα και την έναρξη διαδικασιών συγχώνευσης με ιδιωτική τράπεζα. «Τέτοια deals θα δούμε πιθανότατα μετά τον Σεπτέμβριο και όχι τώρα», εκτιμούν οι ίδιοι.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v