Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πυκνώνουν οι σκιές στην κυβέρνηση

Οι αποστάσεις Βενιζέλου από τη στάση που τήρησε ο υπουργός Οικονομικών στο Eurogroup. Οι τριγμοί και στα κόμματα με τις καταγγελίες της ΔΑΚΕ και τη διαφοροποίηση Οδ. Βουδούρη. Κρίσιμη η σύσκεψη κορυφής.

Πυκνώνουν οι σκιές στην κυβέρνηση
Οι πρώτες σκιές κάνουν την εμφάνισή τους στην κυβέρνηση συνεργασίας Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ καθώς το ΠΑΣΟΚ έσπευσε να πάρει αποστάσεις από τη στάση που τήρησε ο υπουργός Οικονομικών στο Eurogroup, με αποτέλεσμα η σημερινή σύσκεψη των τριών αρχηγών με τη συμμετοχή του κ. Στουρνάρα να αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Βενιζέλος θα ζητήσει να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν από το Μαξίμου, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης.

Η απόφαση της κυβέρνησης να προτάξει την εφαρμογή των μέτρων που έχουν ψηφιστεί και μετά να θέσει αίτημα επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του ΠΑΣΟΚ, που φρόντισε να δημοσιοποιήσει τη διαφοροποίησή του μέσω δήλωσης της εκπροσώπου τύπου, Φ. Γεννηματά.

Ο Ευ. Βενιζέλος σε σημερινή του ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι δεν υπονομεύει τον Γ. Στουρνάρα και την κυβέρνηση, σημειώνοντας όμως ότι η αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης είναι το θεμέλιο της συμφωνίας σύγκλισης των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε θέσει ήδη από τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης τους δικούς του όρους για την επαναδιαπραγμάτευση, ζητώντας να συμφωνηθεί πρώτα ένα νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, που θα ξεκινά από τον Ιούλιο και θα παρατείνεται τουλάχιστον έως το 2016 (διετής παράταση) και εν συνεχεία να συμφωνηθούν τα μέτρα και η χρονική κατανομή τους.

Την παραπάνω θέση υπενθύμισε χθες η Φ. Γεννηματά, σημειώνοντας πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «παρουσίασε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τη δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης και την αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης, που ξεκινά από την εκτίμηση των νέων μακροοικονομικών δεδομένων και την ανάγκη να συμφωνηθεί η παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά τρία, ει δυνατόν, και πάντως για όχι λιγότερα από δύο, έτη».

Ένα τέτοιο συμφωνημένο πλαίσιο είναι απολύτως αναγκαίο, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, για να μπορέσουν να γίνουν με αξιόπιστο και αποτελεσματικό τρόπο όλα τα επιμέρους βήματα και για το τρέχον, αλλά και για τα επόμενα έτη.

Πρόκειται για θεμελιώδη διαφοροποίηση του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τη θέση της κυβέρνησης που εκφράστηκε μέσω του υπουργού Οικονομικών, σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό. Και αυτό διότι με αφετηρία την παραπάνω άποψη ο Ε. Βενιζέλος διαφοροποιείται και ως προς τα υπόλοιπα.

Για παράδειγμα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή έθεσε ως στόχο για φέτος το έλλειμμα να διαμορφωθεί απλώς σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά του 2011. Ο υπουργός Οικονομικών, από την πλευρά του, δήλωσε χθες ότι για φέτος η κυβέρνηση θα επιδιώξει να πιάσει τον αριθμητικό στόχο μείωσης του ελλείμματος (14,9 δισ. ευρώ) και όχι τον ποσοστιαίο στόχο.

Αυτήν τη θέση ξεκαθάρισε και στη Βουλή δηλώνοντας ότι κόκκινη γραμμή για τη κυβέρνηση είναι να μην επιβληθούν νέα μέτρα, τα οποία να αποσκοπούν στην κάλυψη της απόκλισης που προκαλείται από την υψηλότερη της προβλεπόμενης ύφεση.

Επιπρόσθετα, ο Ε. Βενιζέλος έχει διαφοροποιηθεί από την κυβέρνηση θέτοντας επίμονα ζήτημα νέου κουρέματος και ελάφρυνσης του χρέους, ώστε να καταστεί και πάλι βιώσιμο. Τόσο στο συνέδριο του Economist όσο και στη Βουλή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών από τον EFSF, ώστε να μειωθεί το χρέος κατά 25% του ΑΕΠ, καθώς και το αναδρομικό "κούρεμα" των ελληνικών κρατικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ με όρους αντίστοιχους του PSI+.

Θέμα στο οποίο έχει αποφύγει επιμελώς να αναφερθεί η κυβέρνηση λόγω και της απόφασής της να ανακινήσει ζήτημα παράτασης της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής εφόσον θέσει και πάλι σε τροχιά εκτέλεσης το πρόγραμμα ως προς τους φετινούς στόχους.

Τριγμοί και στα κόμματα - Οι καταγγελίες της ΔΑΚΕ και η διαφοροποίηση Βουδούρη

Οι τριγμοί όμως από τη στάση της κυβέρνησης ως προς την επαναδιαπραγμάτευση απλώνονται πλέον σε όλο το εύρος της κυβερνητικής συμμαχίας.

Σήμερα, η ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της κυβέρνησης ζητώντας να σεβαστεί τη λαϊκή εντολή για άμεση και αποφασιστική επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και την προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων.

Η ΔΑΚΕ προειδοποιεί με κοινωνική έκρηξη εφόσον η κυβέρνηση ξεχάσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και την κατηγορεί για λογική «όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω» στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων.

Τέλος, αφήνει σαφείς αιχμές στο πρόσωπο του κ. Στουρνάρα κάνοντας λόγο για υπουργούς «που παριστάνουν τους… Ινδιάνους και και θυσιάζουν στο βωμό της προσευχής ό,τι απέμεινε όρθιο, ικανοποιώντας και τις τελευταίες απαιτήσεις των ΤΡΟΪΚΑΝΩΝ, πιστεύοντας ότι έτσι θα ΕΞΕΥΜΕΝΙΣΟΥΝ... το πνεύμα της Λαγκάρντ, της Μέρκελ, του Σόιμπλε και του Ρέσλερ, που δεν έχουν διάθεση να επαναδιαπραγματευτούν. Τους καλούμε να σταματήσουν να συμπεριφέρονται ως ιθαγενείς και να σταθούν ως ισότιμα μέλη στην Ε.Ε. ικανοποιώντας τη νωπή λαϊκή εντολή».

Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση της ΔΑΚΕ έρχεται μία μόλις ημέρα μετά την παραίτηση του υφυπουργού Εργασίας Ν. Νικολόπουλου, ο οποίος διετέλεσε τομεάρχης Εργασίας μέχρι τον σχηματισμό της κυβέρνησης

Τέλος, αντιδράσεις προκαλεί η στάση της κυβέρνησης και στους κόλπους της ΔΗΜΑΡ, με τον βουλευτή κ. Οδ. Βουδούρη να μην κρύβει τη διαφωνία του για τους χειρισμούς ως προς την επαναδιαπραγμάτευση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v