Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δόση σε... δόσεις και λύση προς τα Χριστούγεννα

Για τμηματική καταβολή κεφαλαίων μέχρι να λύσει η ΕΕ το γρίφο του χρέους μιλά ο Wieser του EWG. Πολιτική δήλωση αναμένει ο Στουρνάρας τη Δευτέρα. Παζάρι για "συγχώνευση" δόσεων. Έντονη δυσφορία Γιούνκερ για τρόικα.

Δόση σε... δόσεις και λύση προς τα Χριστούγεννα
Με δόσεις της... δόσης θα πορευτεί, όπως όλα δείχνουν η Ελλάδα το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικής πλευράς ο Επικεφαλής του EWG κ. Thomas Wieser φέρεται να "καθησύχασε" την ελληνική πλευρά, λέγοντας ότι οι καθυστερήσεις προέρχονται από την αδυναμία της Ευρώπης να καταλήξει στις δύσκολες αποφάσεις που απαιτούνται, ενώ σημείωσε ότι δεν θα υπάρξει κίνδυνος «ατυχήματος» δεδομένου ότι μέχρι να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις, η δόση θα εκταμιεύεται τμηματικά.

"Η Αθήνα δεν θα χρεοκοπήσει, ούτε κατά λάθος, ούτε εκ προμελέτης, ούτε με τη λήξη των τίτλων στις 16 Νοεμβρίου", φέρεται να δήλωσε ο κ. Wieser. Κατά τις ίδιες πηγές, τέλος, ο πρόεδρος του Euro-working Group, σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει κάνει πολλά, αλλά οι πολιτικές αποφάσεις που πρέπει να λάβει η Ευρώπη δεν είναι εύκολες», και αυτός είναι ο λόγος των καθυστερήσεων.

Διάφοροι ευρωπαίοι αξιωματούχοι από την Πέμπτη, μια μέρα μετά την ψήφιση των μέτρων λιτότητας από την ελληνική Βουλή, σημείωναν ότι πολύ δύσκολα θα ληφθεί απόφαση για εκταμίευση της δόσης στο eurogroup της Δευτέρας.

Υπό το βάρος των παραπάνω εξελίξεων η κυβέρνηση τώρα επιχειρεί να διαπραγματευτεί λύση «πακέτο», η οποία θα περιλαμβάνει τις τρεις δόσεις (αυτή των 31,5 δισ. ευρώ του Ιουνίου, των 5 δισ. ευρώ του Σεπτεμβρίου και αυτή των 8,3 δισ. ευρώ του Δεκεμβρίου). Όπως άλλωστε έχει πει ο πρωθυπουργός "διαπραγματεύομαι προσωπικά για περισσότερα από τα 31,5 δισ. ευρώ".

Στόχος είναι να εκταμιευτούν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα μέχρι τα τέλη του χρόνου και αν είναι εφικτό να υπάρξει εκταμίευση και τον Ιανουάριο.

Ο Γ. Στουρνάρας εμφανίστηκε καθησυχαστικός όσον αφορά στον κίνδυνο ατυχήματος, τονίζοντας πάντως ότι τη Δευτέρα αναμένεται μια "πολιτική δήλωση", ενώ η Αθήνα προγραμματίζει και πρόσθετες εκδόσεις εντόκων την Τρίτη για να καλύψει το "κενό", δεδομένης της λήξης ομολόγων στις 16 Νοεμβρίου.  


Γιούνκερ: Αισιόδοξος για τη δόση-Δυσφορία για την καθυστέρηση της τρόικας

Αισιόδοξος ότι θα αναληφθεί δράση σύντομα σε ό,τι αφορά την αποδέσμευση της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε δηλώσεις του προς το Γερμανικό Πρακτορείο, υποστηρίζοντας ότι το νέο πακέτο μέτρων λιτότητας που ενέκρινε η ελληνική βουλή αποτελεί "απόδειξη θάρρους".

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, τα μέτρα αυτά "είναι πολύ εντυπωσιακά και βασικά συμμορφώνονται προς αυτά που αναμέναμε", υποστήριξε ο Γιούνκερ. "Η Ελλάδα εργάζεται για να εκπληρώσει τα καθήκοντά της και δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι οι άλλες 16 κυβερνήσεις της ευρωζώνης σε αντάλλαγμα θα εκπληρώσουν γρήγορα τις δεσμεύσεις τους προς την Ελλάδα", πρόσθεσε.

Ο Γιούνκερ όμως παράλληλα εξέφρασε την δυσφορία του για το ότι η έκθεση της τρόικας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), η οποία αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου οι υπουργοί να λάβουν απόφαση, δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη. Υποσχέθηκε "ταχεία" δράση μόλις είναι διαθέσιμα "όλα τα στοιχεία" για να ληφθεί απόφαση.


Καθυσηχαστικός ο Γ. Στουρνάρας μετά τις δηλώσεις Γιούνκερ

Καθησυχαστικός ότι θα γίνει κανονικά η εκταμίευση της δόσης για τη χώρα μας εμφανίστηκε ο Γιάννης Στουρνάρας σε δηλώσεις του στη Βουλή επικαλούμενος σχετικές δηλώσεις του επικεφαλής του Γιούρογκρουπ κ. Γιούνκερ.

Επιπλέον, εξέφρασε την λύπη του για τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα σε γερμανική εφημερίδα, σύμφωνα με τις οποίες καλεί τους επενδυτές να αποφύγουν να επενδύσουν στην Ελλάδα.

«Θέλω να καθησυχάσω για την εκταμίευση της δόσης. Δεν υπάρχει κανένας φόβος, υποστήριξε.

Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου είχε υποστηρίξει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, η δόση θα εκταμιευτεί, αλλά έδωσε τέλος στις όποιες προσδοκίες για εκταμίευσή της τη Δευτέρα, λέγοντας ότι από το eurogroup «περιμένουμε μια πολιτική δήλωση».

Ο Γ. Στουρνάρας σημείωσε ότι «η Ελλάδα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει και η Ευρώπη θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει». Υπάρχει ζήτημα με τη βιωσιμότητα του χρέους, σημείωσε, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που ζητάνε από εμάς. Σε ερωτήσεις για το εάν θα καθυστερήσει η εκταμίευση της δόσης ή για το εάν εξετάζεται η τμηματική καταβολή της, αρκέστηκε στο να επαναλάβει πολλές φορές ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας».

Την ίδια στιγμή, πάντως, από τις Βρυξέλλες πληθαίνουν οι πληροφορίες που οδηγούν όλο και μακρύτερα την εκταμίευση της δόσης. Ήδη το ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσε τη διενέργεια έκτακτης έκδοσης εντόκων γραμματίων προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες, δεδομένων των λήξεων εντόκων γραμματίων την Παρασκευή. Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Χ. Σταϊκούρας προειδοποιεί εκ νέου ότι τα διαθέσιμα της χώρας στερεύουν.


WSJ: Έως και το τέλος του χρόνου η τελική λύση

Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης έχουν προθεσμία μέχρι το τέλος του έτους για να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις όσον αφορά τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων πρόσθετα κεφάλαια, αν συμφωνήσουν να της δώσουν περισσότερο χρόνο για να αντεπεξέλθει στους στόχους προϋπολογισμού, δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνει η WSJ.

Ο ίδιος είπε ότι οι χώρες της ευρωζώνης βρίσκονται κοντά στο να συμφωνήσουν στο ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει τα μέτρα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων που δεσμεύθηκε να λάβει, γεγονός που είναι προϋπόθεση για να λάβει η Αθήνα την επόμενη δόση βοήθειας.

Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι οι «μεγάλες» αποφάσεις, όπως το αν θα δοθεί διετής παράτασης στο πρόγραμμα λιτότητας, το πώς θα πληρωθεί αυτή και πώς θα διασφαλιστεί ότι το χρέος της μπορεί να μειωθεί σε βιώσιμα επίπεδα μεσοπρόθεσμα δεν είναι ανάγκη να ληφθούν τις επόμενες μέρες.

«Εμφανώς, το ιδανικό είναι να έχουν ληφθεί αυτές οι αποφάσεις μέχρι το τέλος του έτους», είπε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί κάποια βοήθεια πριν από αυτό.

«Χρειάζονται κομμάτι της βοήθειας, που μπορούν να βρουν με διάφορους τρόπους… Κυκλοφορούν διάφορες σκέψεις για να γίνει… Από αυτήν την άποψη, υπάρχουν κάποια περιθώρια κινήσεων μέχρι το τέλος του έτους».


Αξιωματούχος Ε.Ε.: Δεν υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος

Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης είναι απίθανο να λάβουν τελική απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα στη συνεδρίασή τους τη Δευτέρα, καθώς δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο πώς θα καταστεί βιώσιμο το χρέος της χώρας, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο της Ε.Ε., μεταδίδει το Reuters.

«Υπάρχει προσδοκία για τελική απόφαση τη Δευτέρα; Υπάρχει μια πολύ-πολύ μεγάλη πιθανότητα να υπάρξει ένας δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων για να οριστικοποιηθούν τα πάντα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Όπως επισήμανε, οι υπουργοί της ευρωζώνης γνωρίζουν ότι η Ελλάδα χρειάζεται χρήματα για την αποπληρωμή εντόκων γραμματίων, που λήγουν τη 16η Νοεμβρίου, και το λαμβάνουν αυτό υπ’ όψιν στις διαπραγματεύσεις τους.

Ο ίδιος τόνισε πως δεν θα υπάρξει καμία χρεοκοπία της Ελλάδας -από «ατύχημα» ή αλλιώς- στις 16 Νοεμβρίου που λήγουν οι τίτλοι.

Όμως, σημείωσε πως η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους από την τρόικα δεν είναι ακόμα έτοιμη και είναι απαραίτητη για να υπάρξει απόφαση για το ξεπάγωμα του προγράμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκθεση της τρόικας αναμένεται να κατατεθεί μέχρι την Κυριακή, δρομολογώντας το χρονοδιάγραμμα για τη λήψη αποφάσεων.

«Η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους είναι αναπόσπαστο κομμάτι της έκθεσης προόδου της τρόικας και μόνο όταν υπάρξει συμφωνία ότι η εξέλιξη του χρέους σε μια δεδομένη χρονική περίοδο είναι βιώσιμη, τότε και μόνο τότε, θα μπορούμε να πούμε ότι είμαστε προετοιμασμένοι για την εκταμίευση», τόνισε ο αξιωματούχος της Ε.Ε.

Κατά τον ίδιο, πάντως, όλες οι αναλύσεις της τρόικας για την Ελλάδα γίνονται με την υπόθεση ότι η χώρα θα χρειαστεί δύο επιπλέον χρόνια για να επιτύχει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος. Όπως ξεκαθάρισε, όμως, δεν υπάρχει ακόμα καμία επίσημη απόφαση. «Δεν υπάρχει απόφαση για τίποτε ακόμα, όμως έχω λόγο να πιστεύω ότι η τρόικα καταρτίζει όλες της τις εκθέσεις και τις δημοσιονομικές αναλύσεις και τους τρόπους προσαρμογής με βάση μία επιπλέον περίοδο δύο ετών για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 4,5% του ΑΕΠ», είπε χαρακτηριστικά.

Λόγια... παρηγοριάς από τη Γερμανία

Και ενώ η Ελλάδα αγωνιά για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου, που καθυστερεί και λόγω των διαφορών μεταξύ της Γερμανίας και του ΔΝΤ, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Steffen Seibert βρήκε να πει και έναν... καλό λόγο.

Όπως μεταδίδει το Reuters, επαίνεσε την ελληνική κυβέρνηση για το πολιτικό θάρρος που επέδειξε ψηφίζοντας το νέο πακέτο μέτρων.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει ένα πολύ εντυπωσιακό βήμα… Ενέκρινε ένα πολύ ευρύ πακέτο μέτρων, συμπεριλαμβανομένων πολλών σημαντικών δομικών μεταρρυθμίσεων. Αυτά θα βοηθήσουν την Ελλάδα στον δρόμο που ακολουθεί για να ξανακερδίσει την ανταγωνιστικότητα και την εμπιστοσύνη», δήλωσε σε δημοσιογράφους.

«Είναι μακρύς ακόμα ο δρόμος… Όμως, η ελληνική κυβέρνηση δείχνει αποφασιστικότητα και θάρρος».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v