Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Ναι μεν, αλλά", για τη δραστική ουσία

Σε υπονόμευση του νόμου, ο οποίος προβλέπει συνταγογράφηση φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία, προχώρησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ναι μεν, αλλά, για τη δραστική ουσία
Σε υπονόμευση του νόμου, ο οποίος προβλέπει συνταγογράφηση φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία, προχώρησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Οπως μεταδίδει το iatronet, με διάταξη που προωθεί ο αναπληρωτής υπουργός κ. Μάριος Σαλμάς, τίθενται μία σειρά εξαιρέσεων, οι οποίες καταργούν ουσιαστικά τον νόμο.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) κ. Κωνσταντίνος Λουράντος τις χαρακτηρίζει 'αθλιότητες', σημειώνοντας την αντιφατικότητα μεταξύ των άρθρων της διάταξης και της ουσίας.

Σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης θα πέσει πάλι στις πλάτες των φαρμακοποιών και το ποσοστό κέρδους θα τεθεί πάλι σε ... συζήτηση.

Οι εξαιρέσεις που περιγράφονται στη νέα παρέμβαση είναι οι εξής:

Στο άρθρο 1 αναφέρεται η υποχρέωση των ιατρών να ... 'συνταγογραφούν καθολικά με βάση την διεθνή ονομασία της δραστικής ουσίας'.

Στο άρθρο 2 αναφέρεται η εκτέλεση της συνταγής από τον φαρμακοποιό και η υποχρέωσή του να ενημερώνει τον πελάτη-ασφαλισμένο για το φθηνότερο διαθέσιμο φάρμακο στην ελληνική αγορά καθώς και για την διαφορά που θα πληρώσει αν προτιμήσει κάποιο άλλο. Ο φαρμακοποιός και ο ασφαλισμένος δεν έχουν δικαίωμα αλλαγής φαρμάκου που έχει συνταγογραφηθεί, με άλλο φάρμακο διαφορετικής δραστικής ουσίας.

Στο άρθρο 3 αναφέρεται ότι η συνταγογράφηση με δραστική ουσία ισχύει για όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες, εξαιρουμένων πολύ συγκεκριμένων περιπτώσεων φαρμάκων ή ασθενειών! Οι περιπτώσεις αυτές προσδιορίζονται με βάση ιατρικά και επιστημονικά δεδομένα και με γνώμονα την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της θεραπείας καθώς και την ορθή διαχείριση των ασθενών.

Σ΄ αυτές τις περιπτώσεις η συνταγογράφηση γίνεται με βάση την εμπορική ονομασία και απαγορεύεται η υποκατάσταση του φαρμάκου.

Στο άρθρο 4 αρχίζουν οι εξαιρέσεις! Εξαιρούνται μεταξύ άλλων ... ειδικές περιπτώσεις φαρμάκων όπως ινσουλίνες, παράγωγα αίματος, εμβόλια, βιοτεχνολογικά προϊόντα και τα συνδυασμένα προϊόντα που δεν είναι άμεσα υποκαθιστούμενα κα ανταλλάξιμα.

Εξαιρούνται επίσης φάρμακα ... 'στενού θεραπευτικού εύρους' όπως: acenocumarol, carbamazepime, cyclosporine, digoxin, levothyroxine, procainamide, theophyllines κ.λπ.

Εξαιρούνται επίσης τα φάρμακα με υψηλή τοξικότητα (χημειοθεραπευτικά) και ειδικές περιπτώσεις φαρμάκων που αφορούν την επιληψία, την ψύχωση, την σχιζοφρένεια, το άσθμα και τα χρόνια εκφυλιστικά και αυτοάνοσα νοσήματα.

Παιδιά

Στο άρθρο 5 συνεχίζονται οι εξαιρέσεις! Εξαιρούνται τα φάρμακα για παιδιά για εγκύους και για άτομα άνω των 67 ετών!

Επίσης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και όσοι είναι επαρκώς και αποτελεσματικώς ρυθμισμένοι! Στο ίδιο άρθρο υπάρχει και η πρωτοτυπία της 'πρώτης φοράς'.

Η πρώτη δηλαδή συνταγή για ασθενείς με χρόνια πάθηση θα γίνεται πάντα με την δραστική ουσία και θα επιλεγεί κάποιο συγκεκριμένο φάρμακο.

Στη συνέχεια, αν υπάρξει ορθή ρύθμιση με το φάρμακο αυτό, διατηρείται η επιλογή αυτή υποχρεωτικώς με την αναγραφή πλέον της εμπορικής ονομασίας του φαρμάκου της πρώτης φοράς! Δεν μπορεί να γίνει αντικατάσταση. (Ερώτηση: Ποιός θα ελέγχει την πρώτη φορά και τι θα γίνει σε περίπτωση έλλειψης; Θα υπάρχει φωτοτυπία της πρώτης συνταγής; Και αν κάποια στιγμή γίνει απορρύθμιση;).

Στο άρθρο 6 αναφέρεται ότι ο ιατρός δύναται να συνταγογραφεί με την εμπορική ονομασία των φαρμάκων, εκτός των αναφερομένων εξαιρέσεων, κατ΄ εξαίρεση πάλι ... μόνο το 15% από ό,τι έμεινε για συνταγογράφηση με δραστική ουσία!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο