ΤΑΙΠΕΔ: Εναρκτήριο λάκτισμα για ΕΥΑΘ

Η έναρξη της διαδικασίας πώλησης του 75% των μετοχών της ΕΥΑΘ αναμένεται να εγκριθεί στο σημερινό διοικητικό συμβούλιο ΤΑΙΠΕΔ. Προς πώληση το 100% του Ελληνικού. Τι "παίζει" με ΔΕΠΑ.

ΤΑΙΠΕΔ: Εναρκτήριο λάκτισμα για ΕΥΑΘ
Η έναρξη της διαδικασίας πώλησης του 75% των μετοχών της ΕΥΑΘ αναμένεται να εγκριθεί στο σημερινό διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), ενώ θα συζητηθούν και οι αλλαγές στο διαγωνισμό για το Ελληνικό, όπου προωθείται η πώληση του 100% της Ελληνικό ΑΕ (αντί για το 75% που προβλέπεται σήμερα).
 
Όσο για το διαγωνισμό της ΔΕΠΑ, αναμένεται να συζητηθεί, χωρίς να είναι βέβαιο πως θα ληφθούν αποφάσεις για τους πέντε ομίλους που έχουν εκδηλώσει μη δεσμευτικό ενδιαφέρον.

Στο διαγωνισμό για την ΕΥΑΘ, ο οποίος με βάση το μνημόνιο πρέπει να προκηρυχθεί εντός του 2012 σχεδιάζεται η πώληση του 75% των μετοχών, με παράλληλη επέκταση της σύμβασης που έχει υπογράψει η εταιρεία με το Δημόσιο για την εκμετάλλευση των δικτύων ύδρευσης της Θεσσαλονίκης.

Η σύμβαση λήγει το 2031 και χωρίς την επέκτασή της δεν θα εκδηλώνονταν σοβαρό ενδιαφέρον (ποιος θα επένδυε σε εταιρεία που σε 15 χρόνια πιθανώς θα έχανε το δικαίωμα εκμετάλλευση του δικτύου;).

Υπενθυμίζεται πως αντίστοιχη ρύθμιση προωθείται και για την ΕΥΔΑΠ η σύμβαση της οποίας λήγει το 2019.

Οι Γάλλοι της Suez βρίσκονται ήδη στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΥΑΘ, χωρίς να κρύβουν εδώ και χρόνια το ενδιαφέρον τους για αύξηση του ποσοστού. Ο αριθμός των υποψηφίων θα είναι ανάλογος με τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν στην οικονομία τις επόμενες εβδομάδες.

Για το Ελληνικό, το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα εξετάσει πρόταση για πώληση του 100% της "Ελληνικό ΑΕ" και όχι του 70% που προβλέπει ο διαγωνισμός.
 
Σχετικό αίτημα έχουν υποβάλλει δύο εκ των τεσσάρων υποψηφίων για το Ελληνικό και την παραλιακή ζώνη του Αγίου Κοσμά με στόχο να έχουν τη δυνατότητα πώλησης τμήματος (του 30%) των εγκαταστάσεων.

Στη δεύτερη φάση για το Ελληνικό έχουν προκριθεί τέσσερις όμιλοι. Πρόκειται για την Qatari Diar (θυγατρική της Qatar Investment Authority) από το Κατάρ, την ισραηλινή Elbit Imaging, την βρετανική London & Regional Properties και την Lamda Development του ομίλου Λάτση.

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει σήμερα θα συζητηθεί το τεύχος που θα λάβουν οι τέσσερις υποψήφιοι προκειμένου στη συνέχεια να ετοιμάσουν την τεχνική και οικονομική πρότασή τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v