Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Πού ποντάρουν μετά το Eurogroup

Χαρακτηριστικά παραδείγματα κλάδων και εισηγμένων εταιρειών που θα μπορούσαν να ωφεληθούν μέσα στο 2013 από τις πρόσφατες αποφάσεις των δανειστών μας. Η Ελλάδα μπορεί να κάνει τη θετική έκπληξη, δηλώνουν οι αισιόδοξοι.

Εισηγμένες: Πού ποντάρουν μετά το Eurogroup
Κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας επικρατεί στον επιχειρηματικό κόσμο, μετά και τις αποφάσεις του Eurogroup της 26ης Νοεμβρίου, σχετικά με το χρέος της Ελλάδας. Μάλιστα, δεν λείπουν και εκείνοι οι παράγοντες της αγοράς που ελπίζουν πλέον πως η χώρα -υπό προϋποθέσεις- θα μπορούσε να κάνει τη θετική έκπληξη και τελικά η ύφεση το 2013 να έχει ηπιότερο χαρακτήρα από τον προβλεπόμενο.

Ειδικότερα, ύστερα από όσα συμφωνήθηκαν στο πρόσφατο Eurogroup για το μέλλον της Ελλάδας, με βάση τους συγκεκριμένους κύκλους, υπάρχουν πλέον πολύ περισσότερες πιθανότητες από πριν για σταδιακή βελτίωση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, τουλάχιστον για τις υγιείς επιχειρήσεις και τους δυναμικούς κλάδους της οικονομίας. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, επίσης, αυξάνονται οι πιθανότητες προσέλκυσης νέων επενδύσεων στη χώρα.

Γενικότερα, πολλές φορές έχει εκφραστεί κατά το παρελθόν η άποψη πως η τόσο βαθιά ύφεση που βίωσε η ελληνική οικονομία δεν οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στα αυστηρότατα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής που ελήφθησαν, αλλά και σε άλλους σημαντικούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα στην έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και στον φόβο εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ. Μετά την απόφαση του Eurogroup, δημιουργούνται προσδοκίες για (μερική έστω) βελτίωση της κατάστασης και στα δύο προαναφερόμενα μέτωπα.

Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, «οι Ευρωπαίοι όχι μόνο επιμήκυναν τα ελληνικά δάνεια ψαλιδίζοντας τα επιτόκια, αλλά επιπλέον άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσουν και σε άλλα μέτρα ρύθμισης του ελληνικού χρέους σε βάθος χρόνου, αν αυτό απαιτηθεί, με την προϋπόθεση πως η Ελλάδα θα τηρεί τις δεσμεύσεις της. Προφανώς, ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ μειώνεται».

Αν τώρα σε αυτήν την κατάσταση έρθει να προσθέσει κάποιος (κυρίως από το β΄ εξάμηνο του 2013 και μετά) τις ευνοϊκές επιδράσεις στη ζήτηση από την προώθηση του ΕΣΠΑ, από την επανεκκίνηση των αυτοχρηματοδοτούμενων αυτοκινητόδρομων και από την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, τότε υπάρχουν πιθανότητες η σταθεροποίηση της οικονομίας να έρθει ακόμη και μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Τι προσδοκούν οι εισηγμένες

H καταβολή της δόσης των 44,5 δισ. ευρώ και η επανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος αναμένεται να συμβάλουν στην έναρξη μιας διαδικασίας ομαλοποίησης της λειτουργίας της ελληνικής οικονομίας και ισχυροποίησης της προοπτικής εξόδου από την ύφεση, αναφέρει χαρακτηριστικά η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank, η οποία υποστηρίζει επίσης πως η βελτίωση του οικονομικού κλίματος και η συνέχιση μιας σειράς θετικών εξελίξεων θα μπορούσαν να συμβάλουν στη σταδιακή αναθέρμανση και της αγοράς κατοικίας, από το υπέρμετρα χαμηλό επίπεδο δραστηριότητας στο οποίο βρίσκεται το 2012.

Οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι (Ελλάκτωρ, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, J&P Άβαξ) ελπίζουν στην επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών αξόνων και στη γενικότερη προώθηση του ΕΣΠΑ, ενώ από την προώθηση τόσο των συγκεκριμένων έργων όσο και κάποιων ιδιωτικών επενδυτικών projects προσβλέπουν να ωφεληθούν και αρκετοί συγγενικοί κλάδοι.

«Αν τρέξουν τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα, εμείς θα τρέχουμε για δουλειές και δεν θα φτάνουμε», είχαν δηλώσει προ μηνών οι άνθρωποι της ΕΛΤΡΑΚ, αναφερόμενοι στον κλάδο των εκσκαπτικών μηχανημάτων Caterpillar που αντιπροσωπεύει η εισηγμένη εταιρεία.

«Έχουμε καταφέρει να υποκαταστήσουμε τις χαμένες δουλειές λόγω της κρίσης από νέες δραστηριότητες και από εξαγωγές», δήλωσε στο Euro2day.gr ο πρόεδρος της μεταλλουργικής Mevaco Δημήτριος Κωστόπουλος, η εταιρεία του οποίου ενδέχεται να σημειώσει φέτος νέο ιστορικό ρεκόρ πωλήσεων. «Το κυριότερο που θέλουμε εμείς είναι να υπάρξει ρευστότητα στην οικονομία προκειμένου να διευκολυνθούν οι πελάτες μας. Μας ενδιαφέρει επίσης να προωθηθούν τα μεγάλα, έργα από την υλοποίηση των οποίων θα ωφεληθούμε και εμείς λόγω των εργασιών που θα διεκδικήσουμε και θα αναλάβουμε».

Προφανώς, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προώθηση των επενδύσεων έχουν οι εταιρείες του κλάδου εμπορίας σιδήρου-χάλυβα (Μπήτρος, Ελαστρον, ΣΙΔΜΑ, Αφοί Κορδέλλου) και άλλες εισηγμένες.

Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις αναμένουν με ανυπομονησία να τους δοθούν οι επιστροφές ΦΠΑ ώστε να ανασάνουν χρηματοοικονομικά, ενώ επίσης ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων έχει συχνά αναφερθεί στο πόσο αρνητικά επηρεάζονται οι προσπάθειες των ελληνικών εταιρειών να διαθέσουν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό, κάθε φορά που επιδεινώνεται η αντίληψη των ξένων για τον κίνδυνο της ελληνικής οικονομίας. Μια αλλαγή του κλίματος, λοιπόν, θα μπορούσε να βοηθήσει και τις εξαγωγικές.

Στον κλάδο των ακινήτων, οι Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (Eurobank Properties, Trastor, MIG Real Estate) αναμένουν με ενδιαφέρον το τελικό περιεχόμενο του νέου θεσμικού πλαισίου, το οποίο ελπίζεται πως θα δώσει μεγαλύτερα περιθώρια ευελιξίας και θα ανοίξει νέα πεδία δράσης.

Ο κλάδος της υγείας, από την άλλη πλευρά, προσδοκά βελτίωση της ρευστότητας μέσα από τη (μερική έστω) αποπληρωμή των υποχρεώσεων του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις του και με την επιτάχυνση των διαδικασιών για τον συμψηφισμό οφειλών μεταξύ κράτους και εταιρειών.

Πέραν αυτών, το σύνολο των επιχειρήσεων εκτιμά πως πολλά πράγματα θα μπορούσαν να βελτιωθούν αν ομαλοποιούνταν -ή έστω βελτιωνόταν σημαντικά- η ρευστότητα στην αγορά. Η βελτίωση της ρευστότητας όχι μόνο θα μείωνε τον φόβο των επισφαλειών, αλλά επιπλέον θα επέτρεπε (όπως κάνει σήμερα) πολλές εταιρείες να πουλήσουν με πίστωση στους πελάτες τους.

Η ΕΛΤΟΝ Χημικά κατάφερε να ενισχύσει τις πωλήσεις της την περίοδο της κρίσης διευρύνοντας την γκάμα των προϊόντων της και αναπτυσσόμενη στο εξωτερικό. Παρ' όλα αυτά, τα στελέχη της επισημαίνουν τον σοβαρό κίνδυνο επισφαλειών που υπάρχει στην εσωτερική αγορά και το μεγάλο πρόβλημα της ρευστότητας, που αποτελεί τροχοπέδη στις προσπάθειες των επιχειρήσεων.

Η εταιρεία Στ. Κανάκης διαθέτει περίσσευμα μετρητών στο ταμείο της και όπως λέγεται έχει σχέδια επέκτασης για το μέλλον, όμως περιμένει πρώτα να σταθεροποιηθεί το κλίμα στην οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v