Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρατικά Λαχεία: Μια δεσμευτική προσφορά

Μόνο η κοινοπραξία του ΟΠΑΠ με τις Lottomatica, Scientific Games και Intralot κατέθεσε δεσμευτική προσφορά για τη 12ετή διαχείριση των Κρατικών Λαχείων

Κρατικά Λαχεία: Μια δεσμευτική προσφορά
Μόνο η κοινοπραξία του ΟΠΑΠ με τις Lottomatica, Scientific Games και Intralot κατέθεσε προσφορά για τη 12ετή διαχείριση των Κρατικών Λαχείων και αποκτά το δικαίωμα να υποβάλει δεσμευτική οικονομική προσφορά ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ κατά τη συνεδρίασή του, τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012.

Οι άλλοι δύο ενδιαφερόμενοι κατά την πρώτη φάση του διαγωνισμού, η κοινοπραξία του ομίλου Κοπελούζου (με τις Damco Energy και Damlot) με την ιταλική Sisal και οι Αυστριακοί της Osterreichische Lotterien Gesellschaft δεν υπέβαλαν προσφορές.

Η κοινοπραξία που τελικώς κατέθεσε προσφορά αποτελεί στην ουσία την "εθνική κόσμου" στα Λαχεία και ειδικά στο "Ξυστό". Η αμερικανική Scientific Games είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο στον τομέα του "Ξυστού" καθώς ελέγχει 9 από τις 10 μεγαλύτερες σχετικές λοταρίες στον κόσμο με μερίδιο αγοράς περί το 75%. Η ιταλική Lottomatica λειτουργεί τη μεγαλύτερη λοταρία "Ξυστού" διεθνώς, ενώ ο ΟΠΑΠ είναι ένας από τους μεγαλύτερους οργανισμούς τυχερών παιχνιδιών διεθνώς.

Η κοινοπραξία μαζί με τη δεσμευτική προσφορά υπέβαλλε και Στρατηγικό Σχέδιο για την ανάπτυξη των Κρατικών Λαχείων. Ο ανάδοχος θα αναλάβει τη διαχείριση του Εθνικού Λαχείου, του Λαϊκού, του Ξυστού (Στιγμαίο Κρατικό Λαχείο), του Πρωτοχρονιάτικου καθώς και του Στεγαστικού Κρατικού Λαχείου που είναι σήμερα ανενεργό και στην ουσία μοιράζει κατοικίες.

Περιλαμβάνει και τα μελλοντικά λαχεία που θα ενταχθούν στο σχέδιο του ομίλου που θα επικρατήσει, αλλά εξαιρούνται τα ηλεκτρονικά τυχερά παιχνίδια και τα τυχερά παιχνίδια στα οποία διατηρείται το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ.

Συγκεκριμένα, η άδεια θα καλύπτει το αποκλειστικό δικαίωμα παραγωγής, λειτουργίας, κυκλοφορίας, προώθησης και γενικότερα διαχείρισης των Ελληνικών Λαχείων, συμπεριλαμβανομένων όλων των παρόντων και μελλοντικών κληρωτέων ή στιγμιαίων λαχείων που παίζονται offline με πραγματικά δελτία. Τα Ελληνικά Λαχεία αποτελούνται από: (1) το Εθνικό Λαχείο, (2) το Λαϊκό Λαχείο, (3) το Ευρωπαϊκό Λαχείο, (4) το Ξυστό, (5) το Στεγαστικό Κρατικό Λαχείο και (6) το Ειδικό Λαχείο Κοινωνικής Αντίληψης ή αλλιώς Πρωτοχρονιάτικο.

Οι σύμβουλοι του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων χρειάστηκε να δώσουν πολύμηνο αγώνα προκειμένου να παραδοθούν τα κρατικά λαχεία ελεύθερα από τα βάρη της τιτλοποίησης μελλοντικών εσόδων στην οποία είχε προχωρήσει η κυβέρνηση Σημίτη. Οι Credit Suisse Securities (Europe) Limited, Eurobank EFG Equities Α.Ε.Π.Ε.Υ., Roland Berger Strategy Consultants, Allen & Overy LLP, Καρατζά & Συνεργάτες – Δικηγορική Εταιρεία και Μπαχάς, Γραμματίδης & Συνεταίροι – Δικηγορική Εταιρεία ενεργούν ως σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ.

Aναλυτικά το ΤΑΙΠΕΔ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ανακοινώνει ότι εξέπνευσε σήμερα, στις 17.00 ώρα Ελλάδος, η προθεσμία για την υποβολή των τεχνικών φακέλων από τους υποψήφιους επενδυτές που είχαν προεπιλεγεί για την αποκρατικοποίηση των Κρατικών Λαχείων.

Από τους τρείς ομίλους που είχαν προεπιλεγεί για την υποβολή των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών, τεχνικό φάκελο υπέβαλε σήμερα η σύμπραξη των εταιρειών OPAP Investment Limited, Lottomatica Giochi e Partecipazioni S.r.l., Intralot Lotteries Limited και Scientific Games Global Gaming S.a.r.l.

Κατά συνέπεια, η συγκεκριμένη κοινοπραξία αποκτά το δικαίωμα να υποβάλει δεσμευτική οικονομική προσφορά ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ κατά τη συνεδρίασή του, τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012.

Υπενθυμίζεται ότι η διεθνής διαγωνιστική διαδικασία αφορά στη μεταβίβαση του αποκλειστικού δικαιώματος παραγωγής, λειτουργίας, κυκλοφορίας, προώθησης και διαχείρισης των Κρατικών Λαχείων για 12 έτη.

Άναλυτικά σε ανακοίνωσή του ο ΟΠΑΠ αναφέρει:

Η ΟΠΑΠ Α.Ε. γνωστοποιεί στο επενδυτικό κοινό ότι, το Consortium των Εταιρειών:

OPAP INVESTMENT LIMITED
LOTTOMATICA GIOCHI E PARTECIPAZIONI S.r.l.
INTRALOT LOTTERIES LIMITED
SCIENTIFIC GAMES GLOBAL GAMING S.a.r.l

κατέθεσε σήμερα, 30/11/2012, στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), το φάκελο Α, όπως προβλέπεται στην πρόσκληση υποβολής προσφορών του διεθνούς δημοσίου πλειοδοτικού διαγωνισμού, για την παραχώρηση του αποκλειστικού δικαιώματος παραγωγής, λειτουργίας, κυκλοφορίας, προβολής και εν γένει διαχείρισης των Κρατικών Λαχείων για περίοδο 12 ετών.

Διευκρινίζουμε ότι ο φάκελος Α αφορά την τεχνική προσφορά και την εγγυητική επιστολή συμμετοχής, ενώ θα ακολουθήσει (στις 10 Δεκεμβρίου) και η κατάθεση της οικονομικής προσφοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v