Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα χέρια Σαμαρά απόρρητη έκθεση για φυσικό αέριο

Απόρρητη έκθεση τριών Ελλήνων καθηγητών που έχει στα χέρια του ο Αντώνης Σαμαράς αποκαλύπτει το μέγεθος και την αξία του φυσικού αερίου και του πετρελαίου που κρύβεται στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο.

Στα χέρια Σαμαρά απόρρητη έκθεση για φυσικό αέριο
Απόρρητη έκθεση τριών Ελλήνων καθηγητών που έχει στα χέρια του ο Αντώνης Σαμαράς αποκαλύπτει το μέγεθος και την αξία του φυσικού αερίου και του πετρελαίου που κρύβεται στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο.

Η έκθεση περιγράφει τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν αμέσως για την εκμετάλλευση των ελληνικών υδρογονανθράκων. Εχει τίτλο «Τα βήματα προσέλκυσης επενδύσεων και δημιουργίας -το συντομότερο δυνατό- ορυκτού πλούτου» και υπογράφεται από τους επιστήμονες Ηλία Κοντοφάγο, Αντώνη Φώσκολο και Νίκο Λυγερό.

Σε αυτήν γίνεται οικονομική εκτίμηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που εντοπίζονται νότια της Κρήτης, από τη μελλοντική αξιοποίηση των οποίων το συνολικό όφελος μπορεί να φτάσει τα 270 δισ. δολάρια. Σύμφωνα μάλιστα με τους επιστήμονες, αν στις εκτιμήσεις αυτές συνυπολογιστεί και η πιθανότητα ανακάλυψης πετρελαίου, τότε το συνολικό όφελος εκτιμάται ότι θα εκτοξευτεί στο 1,3 τρισ. δολάρια.

Η όλη υπόθεση εξελίχθηκε στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, όταν οι επιστήμονες –οι οποίοι αποτελούσαν την άτυπη και αμισθή επιτροπή που παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες στο Μέγαρο Μαξίμου για τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας- κλήθηκαν από τον πρωθυπουργό να του παραδώσουν μια συνολική εικόνα των αποθεμάτων και της αξίας τους.

Ο Αντ. Σαμαράς που στην πρώτη τους συνάντηση τους είχε πείσει με το επιχείρημα «δουλεύετε άμισθα, εργάζεστε για το καλό της Ελλάδας, δεν θέλω να έχετε καμία σχέση με εταιρείες και συμφέροντα…», παρέλαβε την ίδια κι’ όλας μέρα έκθεση 20 σελίδων, αλλά και μια συνοπτική περιγραφή δυο σελίδων με τα σημαντικότερα σημεία.

Ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος που δόθηκε στη σύνταξη της έκθεσης ήταν το γεγονός πως η επιτροπή «κλείστηκε» στο Μαξίμου επί εξάωρο, προκειμένου να ολοκληρώσει και να παραδώσει την έκθεση στον πρωθυπουργό.

Συντονιστικό ρόλο στην επικοινωνία μεταξύ Σαμαρά και επιστημόνων είχε το προηγούμενο διάστημα ο σύμβουλος του πρωθυπουργού και βουλευτής επικρατείας Χρύσανθος Λαζαρίδης.

Αποκαλυπτικά στοιχεία

Στην οικονομοτεχνική έκθεση επισημαίνεται ότι «η πολιτεία πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο σε ουσιαστικές συνομιλίες με τα γειτονικά κράτη για την οριοθέτηση ΑΟΖ και τη δημιουργία του κατάλληλου πολιτικού κλίματος».

Μάλιστα αναφέρεται ότι «δεδομένης της σημερινής οικονομικής κρίσης, προτεραιότητα μας θα πρέπει να είναι η μαζική προσέλκυση επενδύσεων για τυχόν ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων», επικεντρώνοντας πρωτίστως το ενδιαφέρον νότια της Κρήτης. «Εκει υπάρχει πιθανότητα 80% για παρουσία φυσικού αερίου, ενώ στο Ιόνιο υπάρχει 80% πιθανότητα για παρουσία πετρελαίου. Στόχος μας πρέπει να είναι η μεγιστοποίηση δημιουργίας θέσεων εργασίας το συντομότερο δυνατόν», τονίζει η επιτροπή στην έκθεση της.

Στο σημείο αυτό οι συντάκτες της έκθεσης επικαλούνται της επιλογές της Λευκωσίας, σημειώνοντας ότι «αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την προκήρυξη σε διαγωνισμό ταυτόχρονα ενός μεγάλου αριθμού οικοπέδων (blocks) –ακριβώς έτσι έκανε πρόσφατα η Κύπρος. Να υπενθυμίσουμε ότι η Κύπρος προκήρυξε το σύνολο των διαθέσιμων θαλάσσιων οικοπέδων της νότιας ΑΟΖ της (1 συν 12 οικόπεδα). Εμφανίστηκαν 30 σημαντικές εταιρείες πετρελαίου, με προσφορές για εννέα από αυτά (αναμένεται στις αρχές του 2013 η υπογραφή των σχετικών συμβάσεων)».

Αυτό είναι το συντηρητικό σενάριο

Στην έκθεση που πήρε στα χέρια του ο Αντώνης Σαμαράς τονίζεται ότι «η αποδοχή μας παρόμοιας διαδικασίας θα επέτρεπε –εντός διετίας- στη χώρα να εντοπίσει πιθανά κοιτάσματα, η αξία των οποίων θα μπορούσε να προεξοφληθεί άμεσα στη διεθνή αγορά πετρελαίου. Παράλληλα, η διάτρηση τους μέσα στην πενταετία είναι δυνατόν να αποδώσει ανακαλύψεις κοιτασμάτων».

Προχωρώντας μάλιστα σε αναλυτικούς υπολογισμούς, οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «σε μια επιφάνεια 100.000 τ.μ. στη νότια Κρήτη, μια ταυτόχρονη προκήρυξη παραχωρήσεων π.χ. 20, υποθαλάσσιων οικοπέδων θα μπορούσε να αποδώσει στατιστικά εντός πενταετίας ανακαλύψεις αποθεμάτων μεγέθους όσο τριών κοιτασμάτων τύπου «κυπριακής Αφροδίτης», δηλαδή συνολικά 600 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου και ακαθάριστης αξίας 90 δισ. δολαρίων. Από το ποσό αυτό και λαμβάνοντας υπόψη τις ισχύουσες συμβάσεις παραχώρησης, το καθαρό μερίδιο του Δημοσίου (75%) θα μπορούσε να φτάσει τα 68 δισ. δολάρια.

Προχωρώντας σε υπολογισμό σε βάθος 35ετίας (μέση διάρκεια έρευνας και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων), οι συντάκτες της έκθεσης τονίζουν ότι «εάν δε στις τρεις προηγούμενες πενταετίες επαναληφθούν από στατιστική άποψη τα παραπάνω αποτελέσματα, τότε είναι δυνατόν το συνολικό όφελος του Δημοσίου να φθάσει τα 270 δισ. δολάρια».

Να σημειωθεί ότι οι Ελληνες καθηγητές επισημαίνουν στον επίλογο στην έκθεσής τους, ότι «όλες οι οικονομικές εκτιμήσεις μας στηρίχθηκαν σε ένα συντηρητικό σενάριο, όπου υπήρχαν μόνο ανακαλύψεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Εάν όμως στην πράξη προκύψει το 25% των ανακαλύψεων να περιέχουν τελικά και υγρούς υδρογονάνθρακες, δηλαδή πετρέλαιο, (υπάρχει 20% πιθανότητα να συμβεί αυτό), τότε το συνολικό όφελος του ελληνικού Δημοσίου θα μπορούσε να φτάσει το 1,3 τρισ. δολάρια».

Η έκθεση της Deutsche Bank ήταν… σχόλιο

Η περίφημη έκθεση της Deutsche Bank για τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας, σύμφωνα με την οποία τα υποθαλάσσια αποθέματα φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης ανέρχονται σε 427 δισ. ευρώ, αποδεικνύεται «αέρας», καθώς βασίστηκε σε ένα δημοσίευμα του Reuters στο διαδίκτυο.

«Η συγκεκριμένη έκθεση δεν αποτελεί καινούργια είδηση. Αποτελεί απλώς ένα σχόλιο σε άρθρο του Reuters που δημοσιεύτηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2012 και μάλιστα στην ιστοσελίδα του πρακτορείου, με τίτλο «’Η Ελλάδα κοιτάζει στη θάλασσα για σωτηρία μέσω του φυσικού αερίου’», τόνισε στη Real News ο Μαρκ Γουόλ, συντάκτης της έκθεσης και υψηλόβαθμο στέλεχος της γερμανικής τράπεζας που εργάζεται στα γραφεία στο Λονδίνο.

Ενώ ο Νικ Πρόμπερτ, εκπρόσωπος του γραφείου τύπου της Deutsche Bank τόνισε «τα ελληνικά ΜΜΕ κάνουν πολύ φασαρία για το τίποτα».

Από την πλευρά του, πάντως, ο συντάκτης του εν λόγω άρθρου στο Reuters, Ολεγκ Βουκμάνοβιτς, επισήμανε ότι για το συγκεκριμένο δημοσίευμα βασίστηκε σε στοιχεία που προκύπτουν από έρευνα Ελλήνων επιστημόνων.

ΠΗΓΗ: Real News

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v