Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πληροφορική: Στο εξωτερικό «κοιτάζουν» εισηγμένες

Τι σχεδιάζουν μέσα στο 2013 εννέα εισηγμένες εταιρείες του κλάδου της πληροφορικής, προκειμένου να διευρύνουν την παρουσία τους εκτός των ελληνικών συνόρων. Πού ποντάρουν και τι περιμένουν.

Πληροφορική: Στο εξωτερικό «κοιτάζουν» εισηγμένες
Πολύ μικρό καλάθι και ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους κρατούν οι εταιρείες πληροφορικής εν όψει των επικείμενων μεγάλων έργων του ΕΣΠΑ, ενώ αντίθετα εντείνουν τις προσπάθειές τους προκειμένου να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό.

Το 2013 αναμένεται να είναι ένα ακόμη έτος πτωτικής ζήτησης για τον κλάδο, για τους εξής λόγους:

α) Η ιδιωτική ζήτηση είναι χαμηλή εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
β)
 Η γενικότερη ζήτηση από τον τραπεζικό τομέα είναι πτωτική, ωστόσο φέτος εκτιμάται πως θα προκύψουν κάποιες έκτακτες εργασίες για την ενοποίηση των λειτουργικών συστημάτων των τραπεζών εν όψει των συγχωνεύσεων που αποφασίστηκαν στον ευρύτερο χρηματοοικονομικό τομέα.
γ) Τα κυρίως έργα του ΕΣΠΑ που σε μέγεθος θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά δεν αναμένεται να δώσουν τζίρο μέσα στο 2013.
δ) Οι συχνότατες και μεγάλης διάρκειας καθυστερήσεις στη δημοπράτηση και στην ανάθεση των δημόσιων έργων καθιστούν επιφυλακτικές τις εταιρείες για το κατά πόσον οι τρέχουσες εκτιμήσεις της κυβέρνησης για την πρόοδο των έργων αυτήν τη φορά θα επιβεβαιωθούν.

Πάντως, οι ισχυρές εταιρείες του κλάδου ελπίζουν πως είτε θα καταφέρουν να διατηρήσουν τις περυσινές τους εργασίες, είτε θα πετύχουν επίδοση αρκετά κοντά στην περυσινή, καθώς αρκετοί ανταγωνιστές έχουν ξεμείνει από ρευστότητα και ουσιαστικά δύσκολα θα παίξουν επιθετικά.

Σε κάθε περίπτωση, πολλές εταιρείες πληροφορικής θα εντείνουν τις προσπάθειές τους μέσα στο 2013 για την ανάληψη έργων στο εξωτερικό, θέλοντας σε σημαντικό βαθμό να διαφοροποιήσουν τη γεωγραφική κατανομή του τζίρου τους.

Quest Holdings: Η θυγατρική του ομίλου Unisystems έχει κάνει ήδη εντός του 2012 στροφή στις αγορές του εξωτερικού και ιδιαίτερα της νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς και σε έργα πληροφορικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για το 2013, η Unisystems βασικό στόχο έχει τη διατήρηση και τη μικρή αύξηση του ύψους των πωλήσεων, με ταυτόχρονη εξασφάλιση ικανοποιητικής κερδοφορίας.

Inform Λύκος: Το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών της βρίσκεται ήδη στο εξωτερικό και οι όποιες προοπτικές επέκτασης του ομίλου επικεντρώνονται σε εκτός Ελλάδος περιοχές. Έτσι, το 2012 εξαγοράστηκε το 51% της εταιρείας Albania Digital Printing Solution.

Φέτος, αναμένεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους νέα κέντρα παραγωγής και προσωποποίησης καρτών στη Ρουμανία και στην Πολωνία. Παράλληλα, η θυγατρική της εισηγμένης Austria Cards στοχεύει στην επέκτασή της και σε άλλες αγορές στον ευρύτερο χώρο της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης.

Profile: Το 2012 η εισηγμένη ξεκίνησε τη λειτουργία γραφείων στο Ντουμπάι και στο Λονδίνο. Φέτος θα εντείνει τις προσπάθειές της για την απόκτηση επιπλέον εργασιών από το εξωτερικό μέσω των θυγατρικών και των γραφείων που διαθέτει σε Λευκωσία, Ελβετία, Αγγλία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σιγκαπούρη.

Space Hellas: Γίνεται προσπάθεια επέκτασης στο εξωτερικό σε τομείς όπου η εισηγμένη διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα και με τρόπο που να μη συνεπάγεται κίνδυνο. Έτσι έχουν υποβληθεί προτάσεις για την ανάληψη τριών έργων στην Κύπρο. Επίσης, η εταιρεία ανέλαβε πρόσφατα την προώθηση υπηρεσιών της British Telecom στη Σερβία και στη Μάλτα, έχοντας ιδρύσει θυγατρικές στις συγκεκριμένες χώρες και ανοίγοντας προοπτικές για πρόσθετες μελλοντικές δραστηριότητες στα Βαλκάνια.

MLS: Η εισηγμένη δραστηριοποιείται ήδη σε αρκετές χώρες του εξωτερικού (π.χ. Τουρκία, Χιλή, Γερμανία) στο κομμάτι των πλοηγών οδήγησης. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως το 2012 περίπου το 30% του συνολικού κύκλου εργασιών αφορά ουσιαστικά πωλήσεις στο εξωτερικό.
 
Θα γίνουν κινήσεις περαιτέρω διεύρυνσης της εξαγωγικής βάσης, επί του παρόντος για πλοηγούς οδήγησης και σε κάποια μελλοντική στιγμή στα έξυπνα κινητά τηλέφωνα, τομέας στον οποίο επίσης δραστηριοποιείται η MLS.

IDEAL: Το 2012 οι εξαγωγές αποτέλεσαν το 27% του συνολικού τζίρου. Σύμφωνα με τη διοίκησή της, «η ανάπτυξη της εταιρείας μέσω των επενδύσεων που έχει πραγματοποιήσει στον τομέα της ηλεκτρονικής υπογραφής και των ψηφιακών πιστοποιητικών απαιτεί μεγάλα έργα πληροφορικής κυρίως στον χώρο του δημοσίου (π.χ. Ηλεκτρονική Ταυτότητα, Κάρτα Υγείας, Κάρτα Πολίτη).

Στην Ελλάδα, η υλοποίηση τέτοιων έργων καθυστερεί λόγω της υφιστάμενης οικονομικής κατάστασης, με αποτέλεσμα η εταιρεία να επενδύει ολοένα και περισσότερο σε νέα προϊόντα στο εξωτερικό, προκειμένου να μπορέσει να συμμετάσχει και σε αντίστοιχα έργα άλλων κρατών στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Ευρώπης και του Ισραήλ».

ALTEC: Πέρυσι αποφάσισε να διακόψει τη λειτουργία των δύο ζημιογόνων θυγατρικών της στη Βουλγαρία και να συνεχίσει την παρουσία της στη χώρα μέσω συνεργατών και αντιπροσώπων. Επιπλέον, η εισηγμένη έχει υπογράψει μνημόνιο κατανόησης (MOU) για τη συμμετοχή της εταιρείας ΜΒ Distribution SRL (μέσω αύξησης κεφαλαίου) στο μετοχικό κεφάλαιο της θυγατρικής της Altec στη Ρουμανία (Sysware Systems Integration).

Έργα στο εξωτερικό αναζητούν και οι δύο εισηγμένες εταιρείες πληροφορικής που έχουν αιτηθεί την ένταξή τους στις διατάξεις του άρθρου 99.

Έτσι, η PC Systems ενδιαφέρεται να αναλάβει έργα λογισμικού στους τομείς της υγείας και της τηλεμετρίας.

Η ΜΑΡΑΚ, από την πλευρά της, προσπαθεί να διευρύνει τις δραστηριότητές της κυρίως στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τη διοίκησή της, «οι προσπάθειες αυτές αποδίδουν καρπούς και προσδοκούμε ότι τα αποτελέσματα θα καταστούν εμφανή στους αμέσως επόμενους μήνες. Γίνονται σοβαρές προσπάθειες για τη συμμετοχή της εταιρείας σε ανάληψη έργων στο εξωτερικό, σε συνεργασία με μεγάλες τοπικές εταιρείες κυρίως στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, αλλά και σε χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν και η Βραζιλία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v