Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ελεύθερη πτώση ο κλάδος εσωρούχων-καλτσών

Σημαντική υποχώρηση τόσο στην παραγωγή όσο και στα οικονομικά μεγέθη εμφάνισε το 2011 ο κλάδος εσωρούχων και καλτσών, η οποία συνεχίστηκε με πιο έντονους ρυθμούς τους πρώτους 9 μήνες του 2012, σύμφωνα με την Hellastat.

Σε ελεύθερη πτώση ο κλάδος εσωρούχων-καλτσών
Σημαντική υποχώρηση τόσο σε επίπεδο παραγωγής όσο και οικονομικών μεγεθών εμφάνισε το 2011 ο κλάδος εσωρούχων και καλτσοποιίας, τάση η οποία συνεχίστηκε με πιο έντονους ρυθμούς τους πρώτους 9 μήνες του 2012, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Hellastat.

Η οικονομική ύφεση που επικρατεί από τα τέλη του 2008 και τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που λήφθηκαν, έχουν αρνητική επίδραση στο διαθέσιμο εισόδημα και την ψυχολογία των νοικοκυριών, γεγονός που αντανακλάται στη μειωμένη κατανάλωση ειδών ένδυσης το 2011 μεταξύ των οποίων τα εσώρουχα και κάλτσες.

Όπως σημειώνεται στη μελέτη, η παραγωγή του κλάδου -βάσει του σχετικού δείκτη της ΕΛΣΤΑΤ- δεικνύει σημαντικό ρυθμό μείωσης, υποχωρώντας την περίοδο 2005-2011 κατά 19,1% το έτος για τον τομέα των εσωρούχων και κατά 14,7% για τις κάλτσες.

Το 2011 η παραγωγή εσωρούχων και καλτσών εμφάνισε περαιτέρω μείωση κατά 32,3% και 24,4% αντίστοιχα, ενώ τους πρώτους 9 μήνες του 2012 η πτώση συνεχίστηκε με πιο έντονους ρυθμούς (72% και 52% αντίστοιχα).

Σύμφωνα με την Hellastat, πρόσθετο επιβαρυντικό παράγοντα για τις παραγωγικές επιχειρήσεις αποτελεί και ο έντονος ανταγωνισμός που προέρχεται από τις εισαγωγές από χώρες χαμηλού κόστους (Κίνα, Ινδία, Πακιστάν κ.ά.), τάση που επικρατεί πριν από την εκδήλωση της ύφεσης. Προκειμένου να αντιμετωπίζουν τις αρνητικές αυτές συνθήκες, οι εταιρίες του κλάδου έχουν προβεί σε σημαντικές περικοπές προσωπικού αλλά και σε ελαστικές μορφές εργασίας.

Ευνοϊκές προοπτικές για τον κλάδο εντοπίζονται -υπό την προϋπόθεση βέβαια βελτίωσης του οικονομικού κλίματος- στην περαιτέρω ανάπτυξη δικτύων franchise και σημείων shop is shop (είτε δικών τους είτε εταιριών λιανικής) σε εμπορικά κέντρα.

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της Hellastat αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 30 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν συνοψίζονται στα εξής:

- Εξαιρουμένης της εταιρίας SUPERIOR UNDIES A.E., της οποίας η σημαντική άνοδος προκαλεί ακραίες μεταβολές στο δείγμα, ο συνολικός Κύκλος Εργασιών των εταιριών υποχώρησε το 2011 κατά 15,7%. Η μέση μείωση Πωλήσεων ανά εταιρία διαμορφώθηκε σε -21% (ελληνική οικονομία: -8,7%).

- Το δείγμα το 2011 σχημάτισε λειτουργικές ζημίες ύψους 3,33 εκατ. ευρώ, από κέρδη 1,93 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος, ενώ οι προ φόρων ζημίες επεκτάθηκαν σημαντικά σε 35,79 εκατ. ευρώ, από 6,34 εκατ. ευρώ το 2010. Η μέση μείωση ΚΠΦ έφτασε το -56,6%, έναντι -15,4% για την ελληνική οικονομία.

- Το μέσο περιθώριο μικτού κέρδους μειώθηκε κατά 2 μονάδες σε 27,2%. Επιπλέον, το περιθώριο ΚΠΤΦΑ υποχώρησε από 4,9% σε 2,3%, ενώ το περιθώριο ΚΠΦ ήταν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά αρνητικό (-9,2%).

- Λόγω των υψηλών Απαιτήσεων και Αποθεμάτων των εταιριών, η γενική ρευστότητα ξεπέρασε το 2,0.

- Η υψηλή περίοδος διακράτησης Αποθεμάτων (7 μήνες) και είσπραξης Απαιτήσεων (8 μήνες) οδήγησαν τον Εμπορικό Κύκλο στις 252 ημέρες.

- Η κεφαλαιακή μόχλευση παρέμεινε χαμηλή, έχοντας βελτιωθεί περαιτέρω σε 0,5 προς 1.

- Η αποδοτικότητα Ιδίων Κεφαλαίων (RoE) το 2011 κατέστη αρνητική (-4,1%).

Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία της Hellastat για τον κλάδο εσωρούχων και καλτσών στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό υλικό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο