Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΦΕΤ:Θετικά σε φαινυλοβουταζόνη τα δείγματα Νίκας

Θετικά στην ουσία φαινυλοβουταζόνη βρέθηκαν τα δείγματα από αλλαντικά της Νίκας που έχουν αποσυρθεί από την αγορά, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων.

ΕΦΕΤ:Θετικά σε φαινυλοβουταζόνη τα δείγματα Νίκας
Θετικά στην ουσία φαινυλοβουταζόνη βρέθηκαν τα δείγματα από αλλαντικά της Νίκας που έχουν αποσυρθεί από την αγορά, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ: "Μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών ελέγχων του Γενικού Χημείου του Κράτους και σε συνέχεια του από 8 Απριλίου 2013 Δελτίου Τύπου του ΕΦΕΤ, τα δύο δείγματα της εταιρείας «Π. Γ. Νίκας ΑΒΕΕ» της σειράς «ΝΙΚΑΣ ΜΟΣΧΑΡΙ» που είχαν παρασκευασθεί με βόειο κρέας προέλευσης ΙΤΑΛΙΑΣ και είχαν βρεθεί θετικά σε παρουσία DNA ιπποειδούς, βρέθηκαν θετικά στην φαινυλοβουταζόνη (phenylobutazone).

Ενημερώνουμε το καταναλωτικό κοινό ότι τα προϊόντα αυτά έχουν αποσυρθεί από τα ράφια από το τέλος Μαρτίου 2013 και δεν βρίσκονται πλέον στην αγορά".


Τι ανακοίνωσε η εταιρία

Νίκας με αφορμή τα αποτελέσματα του ΕΦΕΤ σύμφωνα με τα οποία δύο δείγματα των προϊόντων “NIKAS ΜΟΣΧΑΡΙ”, που βρίσκονταν αποθηκευμένα προς καταστροφή, βρέθηκαν θετικά σε φαινυλοβουταζόνη ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι:

• Είχε προχωρήσει άμεσα σε προληπτική απόσυρση όλων των προϊόντων της σειράς, από όλα τα σημεία πώλησης στην Ελλάδα, την 22η Μαρτίου 2013. Τα συγκεκριμένα προϊόντα φυλάσσονταν προς καταστροφή σε ειδικό χώρο, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την ασφάλεια των τροφίμων.

• Έχει διακόψει την παραγωγή των προϊόντων αυτών, ταυτόχρονα με την απόσυρση, μέχρις ότου διασφαλιστεί η ποιότητα των εισαγόμενων πρώτων υλών.

• Προχώρησε στην αγορά μηχανήματος προηγμένης τεχνολογίας ανίχνευσης DNΑ και στη διεξαγωγή πρόσθετων εσωτερικών ελέγχων, ώστε να εγγυηθεί με ακόμα αυστηρότερες διαδικασίες και προδιαγραφές την υψηλή ποιότητα των προϊόντων της.

Το πρόβλημα έχει πανευρωπαϊκό χαρακτήρα. Αφορά στις διαδικασίες ελέγχου της ποιότητας των πιστοποιημένων εισαγόμενων πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται στις γραμμές παραγωγής τροφίμων. Για το λόγο αυτό η Νίκας λαμβάνει κάθε πρόσθετο μέτρο για τη διασφάλιση της ποιότητας και της ασφάλειας των προϊόντων της.

Η Νίκας ζητάει συγνώμη για την αναστάτωση που προκλήθηκε στο καταναλωτικό κοινό. Επαναλαμβάνει ότι αφορά σε προϊόν που βρισκόταν στις αποθήκες της Εταιρείας προς καταστροφή.

Επισημαίνεται ότι το θέμα δεν αφορά σε άλλα προϊόντα της Εταιρίας".

Σημειώνεται ότι όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η ελληνική εταιρία, στρέφεται σταδιακά στην ελληνική πρώτη ύλη για την παραγωγή αλλαντικών.

Σε ό,τι αφορά, πάντως, την εμπλοκή της στη διατροφική κρίση με το κρέας αλόγου, η εταιρεία προσανατολίζεται τις επόμενες ημέρες στο να καταθέσει αγωγή εναντίον του Γάλλου προμηθευτή της, ζητώντας αποζημίωση εκατομμυρίων ευρώ για τη ζημία που υπέστη και για τα διαφυγόντα κέρδη.

Σύμφωνα με όσα είπε ο διευθύνων σύμβουλος της αλλαντοβιομηχανίας η Νίκας έχει υποστεί σημαντική ζημία, χωρίς να ευθύνεται, τόσο για τα προϊόντα που αναγκάστηκε να αποσύρει από τα ράφια -κόστος περί τα 90.000 ευρώ- όσο και για τις επενδύσεις που έκανε για την προβολή και την προώθησή τους, οι οποίες υπολογίζονται σε πάνω από 3 εκατ. ευρώ.

Ο ίδιος άφησε αιχμές και κατά του ΕΦΕΤ κι ανέφερε ότι δεν έκανε επανέλεγχο. Άφησε να εννοηθεί ότι οι έλεγχοι είναι επιλεκτικοί, σημείωσε ότι όλες οι αναλύσεις που έγιναν στη Γερμανία ήταν αρνητικές, επισημαίνοντας ότι τα εργαστήρια στην Ελλάδα για τους συγκεκριμένους ελέγχους στήθηκαν σε 2-3 ημέρες και δεν φέρουν καμία πιστοποίηση.

Ωστόσο, δήλωσε πως η εταιρεία δεν προτίθεται να προσφύγει εναντίον του Φορέα.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v