Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νίκας: Στροφή προς την ελληνική πρώτη ύλη

Σε στροφή προς την ελληνική πρώτη ύλη προχωρά η Νίκας. Στόχος το 2016 το 70% των προϊόντων να προέρχεται από ελληνικό κρέας. Αγωγή κατά των προμηθευτών της ζητώντας αποζημίωση εκατομμυρίων.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Νίκας: Στροφή προς την ελληνική πρώτη ύλη
"Ουδέν κακόν αμιγές καλού" έλεγαν οι αρχαίοι, ρήση που φαίνεται να επιβεβαιώνεται στην περίπτωση της Νίκας.

Η διατροφική κρίση με την ανίχνευση DNA αλόγου σε προϊόν της μπορεί να της δημιούργησε πρόβλημα οικονομικό αλλά και φήμης -απέσυρε τον κωδικό και σταμάτησε προσωρινά την παραγωγή-, εντούτοις η εισηγμένη στο Χ.Α. εταιρεία εμφανίζεται αποφασισμένη να αφήσει πίσω αυτό το περιστατικό και να περάσει στην αντεπίθεση.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, έχει εκπονήσει business plan προκειμένου σε βάθος τριετίας το 70% του όγκου των προϊόντων της -αντιστοιχεί σε 10.000 τόνους κρέατος- να προέρχεται από ελληνικό κρέας, μέσα από την προμήθεια πρώτης ύλης από πιστοποιημένους Έλληνες κτηνοτρόφους.

Ένα πρώτο, πιλοτικό θα μπορούσαμε να πούμε, βήμα στροφής της αλλαντοβιομηχανίας στην προμήθεια ελληνικής πρώτης ύλης για την παραγωγή των αλλαντικών γίνεται μέσω συμβολαιακής κτηνοτροφίας και της συνεργασίας της με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης.

Όπως εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της αλλαντοβιομηχανίας, Σωτήρης Λαύκας, σε ενημερωτική συνάντηση που είχε χθες με δημοσιογράφους, η Νίκας θα προαγοράζει όλη την παραγωγή όσων κτηνοτρόφων συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ενώ η Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή θα προσφέρει την τεχνογνωσία της και θα πιστοποιεί την πρώτη ύλη.

Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο του προγράμματος θα δοθούν και 30 υποτροφίες σε νέους για να φοιτήσουν στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης.

Η συνεργασία σε πρώτη φάση αφορά την προμήθεια γαλοπούλας -το συγκεκριμένο αλλαντικό διατίθεται ήδη στην αγορά-, ενώ στόχος είναι να επεκταθεί το πρόγραμμα και σε άλλα είδη κρέατος όπως το χοιρινό και το βοδινό.

Σχέδιο το οποίο θα τεθεί υπόψη του υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να επεκταθεί σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Σε ό,τι αφορά, πάντως, την εμπλοκή της στη διατροφική κρίση με το κρέας αλόγου, η εταιρεία προσανατολίζεται τις επόμενες ημέρες στο να καταθέσει αγωγή εναντίον του Γάλλου προμηθευτή της, ζητώντας αποζημίωση εκατομμυρίων ευρώ για τη ζημία που υπέστη και για τα διαφυγόντα κέρδη.

Σύμφωνα με όσα είπε ο διευθύνων σύμβουλος της αλλαντοβιομηχανίας η Νίκας έχει υποστεί σημαντική ζημία, χωρίς να ευθύνεται, τόσο για τα προϊόντα που αναγκάστηκε να αποσύρει από τα ράφια -κόστος περί τα 90.000 ευρώ- όσο και για τις επενδύσεις που έκανε για την προβολή και την προώθησή τους, οι οποίες υπολογίζονται σε πάνω από 3 εκατ. ευρώ.

Ο ίδιος άφησε αιχμές και κατά του ΕΦΕΤ κι ανέφερε ότι δεν έκανε επανέλεγχο. Άφησε να εννοηθεί ότι οι έλεγχοι είναι επιλεκτικοί, σημείωσε ότι όλες οι αναλύσεις που έγιναν στη Γερμανία ήταν αρνητικές, επισημαίνοντας ότι τα εργαστήρια στην Ελλάδα για τους συγκεκριμένους ελέγχους στήθηκαν σε 2-3 ημέρες και δεν φέρουν καμία πιστοποίηση.

Ωστόσο, δήλωσε πως η εταιρεία δεν προτίθεται να προσφύγει εναντίον του Φορέα. Σε ό,τι αφορά την πορεία της, ο κ. Λαύκας εκτίμησε ότι τη φετινή χρονιά θα γυρίσει στην κερδοφορία αυξάνοντας παράλληλα το μερίδιό της από 13,5% που σήμερα είναι στο 16,5%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v