Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Πάτο» το 2013 βλέπουν τώρα οι επιχειρήσεις

Διευρύνεται ο αριθμός των παραγόντων της αγοράς που ελπίζει πως η εγχώρια ζήτηση θα «χτυπήσει πάτο» τη φετινή χρονιά και θα αρχίσει σταδιακά να ανακάμπτει. Σε ποιους παράγοντες βασίζουν την αισιοδοξία τους.

«Πάτο» το 2013 βλέπουν τώρα οι επιχειρήσεις
Μεγαλώνει συνεχώς ο αριθμός των επιχειρηματιών διαφόρων κλάδων που θεωρούν πολύ πιθανό πως θα δούμε τον πάτο της εγχώριας ζήτησης μέσα στο 2013 και από την επόμενη χρονιά θα αρχίσει μια -δειλή έστω- φάση ανάκαμψης.

Άλλωστε, την αύξηση του ΑΕΠ από το 2014 την έχουν προβλέψει τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος  όμως μέχρι πριν από λίγους μήνες η πλειονότητα των παραγόντων της αγοράς δεν φαινόταν να το πίστευε.

Ενδεικτική άλλωστε είναι και η αναφορά της διεύθυνσης οικονομικών μελετών της Alpha Bank ότι «η αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο από την κρίση έχει πλέον αρχίσει» και πως «γίνεται τώρα πιο εμφανές ότι το 2013 θα είναι η τελευταία χρονιά μείωσης των εισοδημάτων». Η ίδια πηγή, μάλιστα, αναφέρεται σε «ένδειξη της βελτίωσης του οικονομικού κλίματος στους βασικούς κλάδους της οικονομίας, με πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις να είναι τώρα έτοιμες να αδράξουν τις ευκαιρίες που τους προσφέρονται για ανταγωνιστική ενίσχυση της δραστηριότητάς τους και της παραγωγικής τους δυναμικότητας».

Τη διαπίστωση πως η κατάσταση στην αγορά προϊόντων σιδήρου-χάλυβα παρουσιάζει κάποια βελτίωση από τον Μάρτιο και μετά και την ελπίδα του πως τον πάτο του βαρελιού θα τον δούμε μέσα στους επόμενους μήνες εξέφρασε ο κ. Νικόλαος Μαρίου, γενικός διευθυντής του oμίλου Σιδενόρ.

Η επικείμενη επανεκκίνηση των μεγάλων έργων του δημοσίου το δεύτερο φετινό εξάμηνο φαίνεται να έχει παίξει τον ρόλο της στη συγκεκριμένη εκτίμηση. Η επανεκκίνηση των έργων θα τονώσει και αρκετούς άλλους κλάδους της οικονομίας, όπως των καλωδίων (π.χ. Ελληνικά Καλώδια), ανέφερε χαρακτηριστικά και ο σύμβουλος διοίκησης του oμίλου Βιοχάλκο Κων/νος Κεφάλας.

Ο κ. Χάρης Κυνηγός, πρόεδρος της εταιρείας εμπορίου πετρελαιοειδών ΕΛΙΝΟΪΛ, εκτίμησε πως το 2013 θα είναι η τελευταία χρονιά μείωσης της κατανάλωσης, καθώς ήδη υπάρχουν ενδείξεις για ανάσχεση της πτωτικής τάσης των πωλήσεων.

Ο κ. Γεώργιος Δημητρίου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης εισηγμένης εταιρείας και ενός εκ του μεγαλύτερου «παίκτη» στη χονδρική αγορά ηλεκτρικών συσκευών, βλέπει μια τάση ομαλοποίησης της πτώσης, δηλώνοντας πως «η αγορά δείχνει σαν να κοντεύει να πιάσει τον πάτο του βαρελιού».

Γενικότερα, σημαντικοί παράγοντες που ενισχύουν σε κάποιον βαθμό το κλίμα αισιοδοξίας -σε σύγκριση τουλάχιστον με το αρνητικότατο επίπεδο όπου είχε φτάσει το καλοκαίρι του 2012- είναι:

Η πολύ χαμηλή βάση σύγκρισης του 2013, καθώς σε πολλούς κλάδους η ζήτηση έχει υποχωρήσει από 60% έως και 90%. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα το παράδειγμα των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων που εμφάνισε τον Απρίλιο άνοδο, περιορίζοντας την κάμψη του πρώτου τετραμήνου στο 8,8%.

• Η αναμενόμενη τόνωση του εισερχόμενου τουρισμού, η οποία θα επηρεάσει την πραγματική οικονομία από το καλοκαίρι και μετά.

Η επανεκκίνηση των μεγάλων έργων θα τονώσει αναμφίβολα τον κύκλο εργασιών των κατασκευαστικών εταιρειών και των συναφών κλάδων.

• Οι εταιρείες πληροφορικής θεωρούν πως αν τελικά καταφέρει η κυβέρνηση να βγάλει στην αγορά μέχρι το τέλος του έτους κάποια σημαντικά έργα του ΕΣΠΑ (π.χ. το Σύζευξις) τότε το δημόσιο θα ενισχύσει σημαντικά τους τζίρους του κλάδου, μετά από… τετραετή απουσία.

• Κάποια αισιοδοξία έχει αρχίσει να διαφαίνεται και από το μέτωπο της ισοτιμίας ευρώ - δολαρίου. Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως όσο περισσότερο εξασθενεί η ισοτιμία του ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος: α) τόσο πιο πολύ θα δυσκολεύουν οι εισαγωγές προϊόντων στην ευρωζώνη από τρίτες χώρες (άρα θα επηρεάζονται θετικά οι πωλήσεις των ελληνικών επιχειρήσεων στη Γηραιά Ήπειρο) β) τόσο πιο πολύ θα διευκολύνονται οι εξαγωγικές προσπάθειες των ελληνικών εταιρειών σε χώρες της Αμερικής και της Μέσης Ανατολής (δολαριακές αγορές).

• Τέλος, αστάθμητος παράγοντας παραμένει αυτός της ναυτιλίας, που επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό το ελληνικό ΑΕΠ. Σύμφωνα με παράγοντες της ελληνικής αγοράς, οι τιμές των ναύλων είναι τόσο χαμηλές ώστε πολύ δύσκολα θα μειωθούν περαιτέρω, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο κάποιας ανάκαμψής τους μέσα στο 2014.

Όλα αυτά, βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνουν πως ο επιχειρηματικός κόσμος έχει σταματήσει να είναι επιφυλακτικός και πως η όποια βελτίωση των οικονομικών προσδοκιών δεν είναι εύθραυστη και εύκολα αναστρέψιμη.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v