Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Δημόσιο εγγυάται δανεισμό 35 εκατ. στην ΕΝΚΛΩ

Μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της εταιρίας Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία προωθεί το ΥΠΟΙΟ, καθώς εγγυάται τον δανεισμό του ομίλου Λαναρά με 35 εκατ. ευρώ από τις πέντε πιστώτριες τράπεζες.

  • της Ελενας Λάσκαρη
Το Δημόσιο εγγυάται δανεισμό 35 εκατ. στην ΕΝΚΛΩ
Την ερχόμενη Δευτέρα θα αποφασίσουν οι πέντε βασικές πιστώτριες τράπεζες της εταιρίας Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία για τη χρηματοδότηση του επιχειρησιακού σχεδίου εξυγίανσής της, με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου ύψους 35 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του υπ. Οικονομίας κ. Γ. Σιδηρόπουλος.

Προϋπόθεση για να δοθεί η εγγύηση του ελληνικού δημοσίου είναι να ενεχυριαστούν οι μετοχές του βασικού μετόχου της εταιρίας. Επίσης, ο κ. Σιδηρόπουλος ανέφερε ότι εξετάζεται η άμεση καταβολή βοηθήματος από τον ΟΑΕΔ για τους εργαζομένους της εταιρίας και πως καταρτίζεται ειδικό πρόγραμμα ολοκληρωμένης παρέμβασης για εργαζομένους του κλάδου πάνω από 50 ετών.

Ο κ. Σιδηρόπουλος συναντήθηκε σήμερα με αντιπροσωπεία των εργαζομένων όλων των εργοστασίων της εταιρίας Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία, παρουσία του προέδρου της ΓΣΕΕ κ. Γιάννη Παναγόπουλου, του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης κ. Νίκου Γιαννόπουλου και βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου.

Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, μετά την ενημέρωση που είχε από τον κ. Σιδηρόπουλο, δήλωσε ότι το ΥΠΟΙΟ, στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή, προωθεί μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της εταιρίας Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία.

Τα μέτρα αυτά εντάσσονται σε ένα πλαίσιο παρέμβασης για την αντιμετώπιση του γενικότερου προβλήματος του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να υπάρχει συνέπεια με την κοινοτική πολιτική για τον ανταγωνισμό.

Στόχος, είπε ο υπουργός, είναι η διασφάλιση των απαραίτητων οικονομικών πόρων για τον εκσυγχρονισμό των μονάδων του κλάδου, με σκοπό την παραγωγή τελικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας ως αποτέλεσμα της καθετοποίησής της.

*** Ανακοίνωση της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας

Η διοίκηση της εταιρίας Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία Α.Ε. συναντήθηκε εκτάκτως σήμερα με την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της χρηματοδότησης της εταιρίας με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε προκειμένου η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών να ανακοινώσει στη διοίκηση και στους εργαζομένους τα μέτρα που λαμβάνει για την επίλυση του προβλήματος της εταιρίας Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία Α.Ε.

Επίσης, η ηγεσία του υπουργείου δήλωσε ότι «στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή, προωθεί μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της εταιρίας Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία.

Τα μέτρα αυτά εντάσσονται σε ένα πλαίσιο παρέμβασης για την αντιμετώπιση του γενικότερου προβλήματος του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να υπάρχει συνέπεια με την κοινοτική πολιτική για τον ανταγωνισμό. Στόχος είναι η διασφάλιση των απαραίτητων οικονομικών πόρων για τον εκσυγχρονισμό των μονάδων του κλάδου, με σκοπό την παραγωγή τελικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας ως αποτέλεσμα της καθετοποίησής της».

H ηγεσία του υπουργείου πρόσθεσε ακόμη ότι «την ερχόμενη Δευτέρα (28 Ιουλίου 2008) οι πέντε βασικές πιστώτριες τράπεζες της εταιρίας Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία θα αποφασίσουν για τη χρηματοδότηση του επιχειρησιακού σχεδίου εξυγίανσής της, με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου ύψους 35 εκατ. ευρώ».

Με δεδομένο τις πρόσφατες εξελίξεις αναμένεται ότι στο κρίσιμο αυτό στάδιο και οι πιστώτριες τράπεζες θα ανταποκριθούν αμέσως ώστε να δοθεί οριστική λύση με τη χρηματοδότηση της εταιρίας Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία Α.Ε. και τη συνέχιση του επιχειρησιακού σχεδίου που έχει εκπονηθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v