Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σέλμαν: Διεύρυνση ζημιών λόγω πτώσης οικοδομής

Με ενοποιημένες ζημίες προ φόρων 5,1 εκατ. ευρώ έκλεισε το α΄ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης η Σέλμαν λόγω του σημαντικού περιορισμού της οικοδομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα.

Σέλμαν: Διεύρυνση ζημιών λόγω πτώσης οικοδομής
Με ενοποιημένες ζημίες προ φόρων 5,1 εκατ. ευρώ έκλεισε το α΄ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης η Σέλμαν λόγω του σημαντικού περιορισμού της οικοδομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, της αδυναμίας ανεύρεσης φθηνών πρώτων υλών και της πρωτοφανούς αύξησης των τιμών καύσιμων και ηλεκτρικής ενέργειας.

Η μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας συντέλεσε στον περιορισμό της παραγωγής των εργοστασίων, επιβαρύνοντας έτσι το κόστος παραγωγής με συνέπεια τη μείωση του μικτού κέρδους.

Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών του ομίλου Σέλμαν κατά το α΄ εξάμηνο 2008 ανήλθε σε 76,1 εκ. ευρώ από 74,9 εκ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2007. Το μικτό περιθώριο σε επίπεδο ομίλου υποχώρησε στο 15,1% από 18,5% το αντίστοιχο περσινό α΄ εξάμηνο.

Τα κέρδη προ αποσβέσεων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων, φόρων και των εξόδων εθελουσίας και αποτίμησης χρεογράφων, τα οποία αφορούν μεμονωμένα γεγονότα της χρήσης, ανήλθαν στα 3,6 εκ. € από 6,9 εκ. € το α΄ εξάμηνο 2007. Οι ζημιές του ομίλου προ φόρων ανέρχονται σε 5,1 εκ. € από 0,8 εκ. € το α΄εξάμηνο 2007.

Η εισηγμένη επισημαίνει ότι η κάμψη της οικοδομικής δραστηριότητας και κατά συνέπεια η μειωμένη ζήτηση για τα είδη ξυλείας, σε σχέση με το περσινό α΄ εξάμηνο, επηρέασε αρνητικά τις πωλήσεις. Επιπλέον η αύξηση τιμών των πρώτων υλών και της ενέργειας επέδρασε αρνητικά στο κόστος πωληθέντων τόσο των θυγατρικών, όσο και της μητρικής.

Ο κύκλος εργασιών της μητρικής κατά το α΄ εξάμηνο 2008 ανήλθε σε 63,1 εκ. € από 63,8 εκ. € το α΄εξάμηνο του 2007. Το μικτό περιθώριο κέρδους υποχώρησε στο 12,6% από 14,9% πέρσι.

Τα κέρδη προ αποσβέσεων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων, φόρων και των εξόδων εθελουσίας και αποτίμησης χρεογράφων, τα οποία αφορούν μεμονωμένα γεγονότα της χρήσης, ανήλθαν σε 2,1 εκ. € από 4,1 εκ. € το α΄εξάμηνο του 2007. Οι ζημιές της εταιρίας προ φόρων ανήλθαν σε 5,5 εκ. € από 2,6 εκ. € το α΄εξάμηνο του 2007.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v