Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρόκας: Στους μετόχους μειοψηφίας το... μπαλάκι

Μόνο με αγωγές μπορούν να διεκδικήσουν τα διαφυγόντα κέρδη τους από την Iberdrola οι μέτοχοι μειοψηφίας της Ρόκας. Nομικά εμπόδια στην αλλαγή της Δημ. Προσφοράς. Αναμένεται έφεση της Iberdrola στην απόφαση της Ε.Κ.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Ρόκας: Στους μετόχους μειοψηφίας το... μπαλάκι
Μέσω αγωγών εναντίον της Iberdrola θα πρέπει να διεκδικήσουν τις ζημιές που έχουν εγγράψει από την πώληση μετοχών της Ρόκας οι μέτοχοι μειοψηφίας, καθώς το θεσμικό πλαίσιο δεν παρέχει την δυνατότητα στην εποπτική αρχή να επιβάλει στην ισπανική εταιρεία την τροποποίηση της δημόσιας προσφοράς από προαιρετική σε υποχρεωτική.

Με δεδομένο ότι παρήλθε το 12μηνο από τις 21 και 22 Μαρτίου του 2007 όταν η Iberdrola απέκτησε χωρίς να το γνωστοποιήσει μέσω swaps επιπλέον ποσοστό της Ρόκας που ξεπερνούσε το 3%, η τιμή της τρέχουσας προαιρετικής δημόσιας προσφοράς δεν μπορεί, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, να τροποποιηθεί.

Η Ε.Κ. βάσει του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου δεν έχει την δυνατότητα να επιβάλει στην Iberdrola να ανεβάσει την τιμή της προσφοράς της για τις κοινές μετοχές σε επίπεδα πάνω από τα 20 ευρώ.

Βάσει όμως της πρόσφατης απόφασής της, με την οποία υπέβαλε στην Iberdrola πρόστιμο 300 χιλ. ευρώ για την παράβαση των διατάξεων του θεσμικού πλαισίου περί υποχρέωσης υποβολής δημόσιας πρότασης, οι μέτοχοι μειοψηφίας της Χ. Ρόκας ΑΒΕΕ μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια ζητώντας τα διαφυγόντα κέρδη.

Ο έλεγχος της Ε.Κ. καταδεικνύει ότι η Iberdrola σκοπίμως επέλεξε να αποκτήσει τα πακέτα από την οικογένεια Ρόκα εμμέσως, μέσω swaps με τράπεζες του εξωτερικού, προκειμένου να αποφύγει την υποχρέωση να υποβάλει δημόσια προσφορά στην τιμή που τα αγόρασε.

Με βάση την απόφαση οι μέτοχοι μειοψηφίας, και κυρίως αυτοί που πούλησαν τις μετοχές τους στην προαιρετική δημόσια προσφορά της Iberdrola που τρέχει από την 2η Ιουλίου, μπορούν να διεκδικήσουν δικαστικά τα διαφυγόντα κέρδη τους.

Η απόφαση της Ε.Κ. θεωρείται δεδομένο από νομικούς κύκλους ότι θα προσβληθεί από πλευράς Iberdrola, δύσκολα όμως θα αναιρεθεί εφόσον έχουν αποκαλυφθεί τα swaps της ισπανικής εταιρείας με ξένες τράπεζες.

Το θέμα είναι τεράστιο καθώς ένα σημαντικό μέρος των μετόχων μειοψηφίας της Ρόκας έχουν ήδη πουλήσει στην Iberdrola τις κοινές και προνομιούχες μετοχές τους στα 16 και 11 ευρώ αντίστοιχα, σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που υποχρεούνταν (20 με 21 ευρώ) η Iberdrola να υποβάλει δημόσια προσφορά.

Όπως αποκάλυψε χθες το Euro2day η ζημιά που προκύπτει για τους μετόχους μειοψηφίας της Χ. Ρόκας ΑΒΕΕ ξεπερνά τα 47 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, κατόπιν ελέγχου, διαπίστωσε ότι η Iberdrola απέκτησε το Μάρτιο του 2007, μέσω συμφωνιών ανταλλαγής (swaps), τις οποίες σύνηψε με τράπεζες του εξωτερικού, πακέτα που ξεπερνούσαν το 3% του μετοχικού κεφαλαίου της Χ. Ρόκας ΑΒΕΕ. Επομένως, υποχρεούνταν τότε να υποβάλει δημόσια πρόταση στην τιμή που αγόρασε τα πακέτα (πάνω από 20 ευρώ ανά μετοχή).

Αντ’ αυτού η Iberdrola δεν δημοσιοποίησε τότε την έμμεση απόκτηση επιπλέον ποσοστού άνω του 3%, άφησε έναν ολόκληρο χρόνο να περάσει και υπέβαλε δημόσια πρόταση τον περασμένο Ιούλιο στα 16 ευρώ ανά μετοχή, αξιοποιώντας και την πτώση της τιμής της μετοχής που είχε, εν τω μεταξύ, επέλθει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v