Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΛΥΜΠ: Καθαρά κέρδη 367,8 εκατ. στο 9μηνο

Καθαρά κέρδη ύψους 367,8 εκατ. ευρώ εμφάνισε η Τεχνική Ολυμπιακή στο εννεάμηνο, λόγω της πλήρους απομείωσης της συμμετοχής της εταιρείας στην πρώην θυγατρική εταιρεία TOUSA INC.

ΟΛΥΜΠ: Καθαρά κέρδη 367,8 εκατ. στο 9μηνο
Καθαρά κέρδη ύψους 367,8 εκατ. ευρώ εμφάνισε η Τεχνική Ολυμπιακή στο εννεάμηνο, λόγω της πλήρους απομείωσης της συμμετοχής της εταιρείας στην πρώην θυγατρική εταιρεία TOUSA INC.

Ειδικότερα, ο Όμιλος εταιρειών ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ανακοίνωσε τα οικονομικά του αποτελέσματα για το εννεάμηνο του 2008 που έληξε στις 30/09/2008 με βάση τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (Δ.Π.Χ.Π.).

Η σημερινή δραστηριότητα του Ομίλου της ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ περιλαμβάνει κυρίως τις αμιγώς κατασκευαστικές δραστηριότητες της μητρικής καθώς και της θυγατρικής ΜΟΧΛΟΣ και τις δραστηριότητες του ξενοδοχειακού τομέα και των υπηρεσιών καζίνο της θυγατρικής ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ ΣΙΘΩΝΙΑ ΜΠΗΤΣ ΚΛΑΜΠ. Παράλληλα μικρή συμμετοχή έχουν οι δραστηριότητες του τομέα των μαρινών και της ενέργειας.

Στο εννεάμηνο του 2008 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών από τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες σημείωσε ικανοποιητική αύξηση της τάξης του 19,5% και διαμορφώθηκε σε € 134,8 εκατ. έναντι € 112,8 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Η ενίσχυση των πωλήσεων αποδίδεται κυρίως στην βελτιωμένη απόδοση του τομέα των κατασκευών μέσω της θυγατρικής ΜΟΧΛΟΣ και των θυγατρικών αυτής τόσο στην Ελλάδα όσο και στις περιοχές της βαλκανικής όπου δραστηριοποιείται.

Τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκαν κατά το εννεάμηνο του 2008 σε ζημιές €15,2 εκατ. έναντι κερδών € 11,3 εκατ. το 2007 ενώ τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων από συνεχιζόμενες δραστηριότητες για το εννεάμηνο του 2008 ανήλθαν σε ζημιές ύψους € 24 εκατ. έναντι ζημιών € 1,2 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο το 2007.

Τέλος, τα ενοποιημένα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε κέρδη ύψους € 367,8 εκατ. έναντι ζημιών € 400,8 εκατ. το 2007, λόγω της πλήρους απομείωσης της συμμετοχής της εταιρείας μας στην πρώην θυγατρική εταιρεία TOUSA INC και σύμφωνα με την εφαρμογή των διατάξεων του ΔΛΠ 27. Δηλαδή προκύπτει ωφέλεια στα αποτελέσματα της χρήσης αλλά και στα ίδια κεφάλαια κατά το ποσό των €395,7 εκατ.

Σημειώνεται ότι τόσο τα στοιχεία του εννεαμήνου 2008 όσο και τα αντίστοιχα συγκρίσιμα στοιχεία του 2007 δεν περιλαμβάνουν την δραστηριότητα της πρώην θυγατρικής TOUSA Inc καθώς, όπως έχει ήδη ενημερωθεί το επενδυτικό κοινό, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ Α.Ε. αποφάσισε από τις 2/1/2008 και εντεύθεν να μην περιλαμβάνει στην ενοποίηση του Ομίλου την εταιρεία αυτή.

Στην απόφαση αυτή κατέληξε η Εταιρεία λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στην πρώην θυγατρική TOUSA Inc., η οποία τελεί πλέον υπό το καθεστώς υπαγωγής της στο κεφ. 11 του πτωχευτικού κώδικα των Η.Π.Α. (Chapter 11 of the US Bankruptcy code) σύμφωνα και με τις ειδικότερες γενόμενες επ’ αυτού ανακοινώσεις.

Ο Όμιλος υλοποιεί σχέδιο αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων του με γνώμονα την ανάπτυξη σε κερδοφόρους τομείς τόσο στην Ελλάδα όσο και σε χώρες της νότιας και ανατολικής Ευρώπης. Στόχος παραμένει πάντα η κατά το δυνατό διασπορά του λειτουργικού ρίσκου και η ανάπτυξη αφενός της κύριας δραστηριότητας που αποτελεί ο κατασκευαστικός τομέας καθώς και της δραστηριότητας στον τομέα του τουρισμού που προσφέρει σημαντικές δυνατότητες.

Ενέργειες για άρση επιτήρησης

Στα πλαίσια της δημοσίευσης των οικονομικών καταστάσεων του εννεαμήνου 2008 του Ομίλου και της Εταιρείας, του άρθρου 4.1.4.4. του νέου Κανονισμού του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς και των σχετικών διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας, η Τεχνική Ολυμπιακή ενημερώνει για τα ακόλουθα:

Το Δ.Σ. του Χ.Α. στη συνεδρίασή του της 25-9-2008 αποφάσισε την ένταξη στην κατηγορία Επιτήρησης των μετοχών της Εταιρείας από 26-9-2008 λόγω των αρνητικών ιδίων κεφαλαίων των ενοποιημένων ετήσιων οικονομικών καταστάσεων 2007, τα οποία οφείλονταν στην πρώην θυγατρική TOUSA Inc.

Το Δ.Σ. της εταιρείας έπαυσε να ενοποιεί από 2/1/2008, καθώς επήλθε πλήρη απώλεια του ελέγχου της ως άνω θυγατρικής της μετά και την υπαγωγή της στις προστατευτικές διατάξεις του Κεφαλαίου 11 του Πτωχευτικού Κώδικα των ΗΠΑ. Με την μη ενοποίηση της εν λόγω πρώην θυγατρικής, τα ίδια κεφάλαια του Ομίλου είναι πλέον θετικά.

Μετά τα παραπάνω ο Όμιλος βρίσκεται σε διαδικασία γενικότερης αναδιάρθρωσης με σκοπό τον περιορισμό των ζημιογόνων δραστηριοτήτων και των πάσης φύσεως δαπανών. Επίσης με γνώμονα τα όσο το δυνατόν μεγαλύτερα οφέλη προχωρά στην πώληση ζημιογόνων ή μη άμεσα ανταποδοτικών δραστηριοτήτων.

Τέλος στο πλαίσιο της επέκτασης των δραστηριοτήτων του Ομίλου σε χώρες εκτός Ελλάδος και για την ενίσχυση της παρουσίας του σε αναπτυγμένες αγορές η εταιρεία προχώρησε στην λειτουργία υποκαταστήματος-αντιπροσωπείας στη Ρωσία, όπου διαβλέπονται ιδιαίτερα σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v