Lannet: Ύστατες προσπάθειες εξόδου από την κρίση

Ύστατες προσπάθειες για να εξέλθει από την παρατεταμένη κρίση καταβάλλει η διοίκηση της Lannet, η οποία επικεντρώνεται σε ενέργειες αναδιάρθρωσης της εταιρίας και αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή.

  • του Ηλία Ντράλλου
Lannet: Ύστατες προσπάθειες εξόδου από την κρίση
Ύστατες προσπάθειες για να εξέλθει από την παρατεταμένη κρίση καταβάλλει η διοίκηση της Lannet, η οποία επικεντρώνεται σε ενέργειες αναδιάρθρωσης της εταιρίας, αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή και... αντιμετώπισης της δυσαρέσκειας των υπόλοιπων μετόχων για τη μη εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων.

Αυτό απορρέει από τη συνάντηση του κ. Θωμά Λαναρά, βασικού μετόχου της εταιρίας, με τους υπόλοιπους μετόχους, στο πλαίσιο συνεδρίασης της έκτακτης γενικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή.

Ο κ. Λαναράς παρουσίασε το σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρίας και κυρίως τις πτυχές που αφορούν στη μείωση του λειτουργικού κόστους και στη διερεύνηση καινούργιων δραστηριοτήτων στον χώρο των τηλεπικοινωνιών που θα αποφέρουν νέα έσοδα στην εταιρία.

Στέλεχος της Lannet σκιαγράφησε την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η εταιρία χαρακτηρίζοντάς την πολύ δύσκολη, λόγω της δυσμενούς συγκυρίας που καθιστά επιφυλακτικούς- αν όχι αρνητικούς- τους διεθνείς επενδυτικούς φορείς, με τους οποίους όμως η διοίκηση συνεχίζει να έχει συνομιλίες.

Πρόκειται για τράπεζες, εταιρίες επενδύσεων, ιδιωτικών κεφαλαίων -private equities- και εταιρίες αντιστάθμισης κεφαλαίου, hedge funds, τις οποίες προσεγγίζει με πρόταση για μετοχική συνεργασία ή και την είσοδο στρατηγικού επενδυτή.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης η Lannet είχε έρθει σε συμφωνία χρηματοδότησής της μέχρι του ποσού των 60 εκατ. ευρώ από τη Halcyon Capital, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει η υλοποίησή της.

Υπό αυτές τις συνθήκες η διοίκηση αναμένει τη δικαστική απόφαση για υπαγωγή της στο άρθρο 99, καθεστώς συνδιαλλαγής με τους πιστωτές της, παρά το γεγονός ότι το σχετικό αίτημα κατατέθηκε πριν από δύο μήνες σχεδόν, αφού μέχρι στιγμής το δικαστήριο δεν έχει εκδώσει τη σχετική απόφαση.

Όσον αφορά στην πρόσφατη συνάντηση του κ. Λαναρά με τον υπουργό Μεταφορών, κ. Κωστή Χατζηδάκη, λίγες ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης, πληροφορίες φέρουν τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας να εξέθεσε στον αρμόδιο υπουργό την κατάσταση που επικρατεί στην τηλεπικοινωνιακή αγορά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εναλλακτικοί πάροχοι.

---Τα πρώτα μέτρα

Ορισμένα από τα μέτρα που λαμβάνει η διοίκηση για την εξοικονόμηση πόρων είναι η πώληση θυγατρικών εταιριών, η μείωση αποδοχών και η περικοπή εύλογου ποσοστού από τις μισθωμένες γραμμές διασύνδεσής της με τον ΟΤΕ.

Απώτερος στόχος είναι να συμψηφίσει τις απαιτήσεις παρόχων από το εξωτερικό με αντίστοιχες υποχρεώσεις της εταιρίας, προκειμένου να αποπληρώσει σταδιακά τις υφιστάμενες υποχρεώσεις της.

Η τηλεπικοινωνιακή εταιρία έχει απολέσει το 60% της συνδρομητικής βάσης της, από τον Ιούλιο, όταν ο ΟΤΕ κατέβασε τις γραμμές, λόγω μη καταβολής των οφειλομένων, εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας, στην οποία περιήλθε o εναλλακτικός πάροχος.

Η σχέση της Lannet με τον ΟΤΕ δύναται να χαρακτηριστεί κάκιστη, καθώς οποιαδήποτε επικοινωνία ανάμεσα στις δύο εταιρίες γίνεται διά της νομικής οδού, ενώ «μέτωπο» αντιπαράθεσης έχει ανοιχτεί και με την εταιρία Craig Wireless Hellas, για τη λειτουργία του ασύρματου δικτύου.

Η τηλεπικοινωνιακή επιχείρηση κατηγορεί την ανάδοχο εταιρία Craig Wireless ότι μετά τον δειγματοληπτικό έλεγχο των τεχνικών της στις εγκατεστημένες κεραίες Wimax διαπιστώθηκε πλημμελής λειτουργία του εν λόγω δικτύου και θεωρεί ότι υπέστη ζημία από την ελλιπή δυνατότητα χρήσεώς του.

Για τον λόγο αυτόν, η διοίκηση διεκδικεί αποζημίωση «από τη μη έγκαιρη, με υπαιτιότητα της Craig Wireless, υλοποίηση της σύμβασης», αν και από την πλευρά της η καναδική εταιρία διαψεύδει τα όσα υποστηρίζει η Lannet.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v