Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Vodafone: Προχωρά σε εξαγορά εναλλακτικού παρόχου

Σε δυναμική φάση εισέρχεται η Vodafone, η οποία μετά τους κλυδωνισμούς -απόρροια των τηλεπικοινωνιακών εξελίξεων στην αγορά- και της αρνητικής εικόνας που απέκτησε από την υπόθεση των υποκλοπών, ανοίγει νέα σελίδα.

  • του Ηλία Ντράλλου
Vodafone: Προχωρά σε εξαγορά εναλλακτικού παρόχου
Σε δυναμική φάση εισέρχεται η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Vodafone, η οποία μετά τους κλυδωνισμούς-απόρροια των τηλεπικοινωνιακών εξελίξεων στην αγορά- και της αρνητικής εικόνας που απέκτησε από την υπόθεση των υποκλοπών, ανοίγει νέα σελίδα.

Αυτό το μήνυμα «εκπέμπει» η καινούργια διοίκηση της εταιρείας η οποία και κάνει λόγο για συνέχιση των αναδιαρθρώσεων σε λειτουργικό και επιχειρησιακό επίπεδο, για σχέδια επενδυτικών πρωτοβουλιών, για επέκταση των δραστηριοτήτων σε άλλους τομείς των Τηλεπικοινωνιών, αλλά και για ενέργειες ανάκαμψης της εταιρείας στην ελληνική αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο ότι η αγορά κινητής τηλεφωνίας θα παρουσιάζει τα επόμενα χρόνια σταθερή μείωση του ποσοστού αύξησης, εξαιτίας του υπάρχοντος κορεσμού, η διοίκηση στρέφεται σε άλλους παρεμφερείς τομείς, όπως της σταθερής τηλεφωνίας.

Σήμερα η Vodafone συνεργάζεται με την Hellas On Line, μέσω της οποίας έχει ξεκινήσει περιορισμένα να προσφέρει συνδυαστικές υπηρεσίες σταθερής ασύρματης τηλεφωνίας, κινητής και Internet. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Νίκο Σοφοκλέους, όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του δικτύου οπτικών ινών -για το οποίο η εταιρεία έχει επενδύσει 125 εκατ. ευρώ- η συνεργασία αυτή θα διακοπεί, καθώς οι δυο εταιρείες θα είναι ανταγωνιστές.

Εμμέσως πλην σαφώς, ο κ. Σοφοκλέους απομάκρυνε την πιθανότητα εξαγοράς της HOL από την Vodafone, αν και δεν απέκλεισε ρητά αυτή την πιθανότητα, αφού αδιευκρίνιστο παραμένει ακόμη εάν το οπτικό δίκτυο που κατασκευάζεται θα είναι συμπληρωματικό η ανταγωνιστικό της HOL…

Η διοίκηση φέρεται διατεθειμένη να προχωρήσει στην αγορά ενός οποιουδήποτε εναλλακτικού παρόχου που θα κρίνει ότι διαθέτει σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, τα οποία θα συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση της εταιρείας. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι πληροφορίες αναφέρουν πως οι επικεφαλείς της εταιρείας επιδεικνύουν έντονο ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα στο χώρο της σταθερής τηλεφωνίας και έχουν υπάρξει ήδη επαφές με ορισμένους παρόχους.

Πάντως, αναμένεται να εκφράσει ενδιαφέρον και για τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα του υπουργείου Μεταφορών για την ανάπτυξη παροχής προηγμένων ευρυζωνικών υπηρεσιών, μέσω της τεχνολογίας οπτικών ινών (Fiber to the Home).

Η πτώση εσόδων

Όπως αναγνώρισε ο κ. Σοφοκλέους, η γενικότερη κρίση που επικρατεί επηρεάζει αρνητικά τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και μάλιστα πως αυτό θα διαφανεί καθαρά στο εγγύς μέλλον όταν και οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας παρουσιάσουν κάμψη εσόδων.

Η μείωση αυτή, εκτίμησε, θα είναι της τάξεως του 1,8% εξαιτίας και της αλλαγής της συμπεριφοράς του καταναλωτή, ο οποίος ελαττώνει τη χρήση του κινητού σε φωνητικές υπηρεσίες και sms.

Επίσης, σημαντικό παράγοντα απώλειας εσόδων των εταιρειών θεωρεί και τη μείωση των τελών τερματισμού κλήσεων που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, που βάσει υπολογισμών θα ανέλθει συνολικά στα 120 εκατ. ευρώ.

Ερωτηθείς σχετικά για τα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα της Vodafone ο κ. Σοφοκλέους παραδέχτηκε ότι δεν είναι απόλυτα ικανοποιημένος και σημείωσε πως αυτό αποτελεί κίνητρο για να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες ανάκαμψης της εταιρείας.

Στο ενδεχόμενο να χάσει τη δεύτερη θέση στην ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας, ο διευθύνων σύμβουλος όχι μόνο απέκλεισε αυτήν την πιθανότητα, αλλά και υπογράμμισε ότι από τα στοιχεία που έχει ο ίδιος προκύπτει το συμπέρασμα πως η απόσταση που τον χωρίζει από την Cosmote, σε επίπεδο μεριδίου αγοράς, δεν ξεπερνάει το 5%.

Αντιθέτως, αποδέχτηκε ότι υπήρξε απώλεια μεριδίου αγοράς η οποία όμως οφειλόταν στη διεύρυνση του δικτύου λιανικής πώλησης της Cosmote και στα προβλήματα που έχουν ανακύψει με το δίκτυο Βάσης Κεραιών (λόγο αντιδράσεων τοπικών φορέων), όπως άλλωστε αντιμετωπίζουν όλες οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

Στο θέμα της περιστολής του λειτουργικού κόστους, ο διευθύνων σύμβουλος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει στο επιχειρησιακό σχέδιο για το 2009 θέμα νέων απολύσεων προσωπικού, ούτε καμία σχετική εντολή από τη μητρική εταιρεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v