Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΛΥΜΠ: Στα 441,8 εκατ. η αξία του Πόρτο Καρράς

Στο ποσό των 441,8 εκατ. ευρώ αποτιμάται αυτή τη στιγμή η αξία του συγκροτήματος Πόρτο Καρράς, σύμφωνα τουλάχιστον με την εκτιμητική εταιρία Πειραιώς Real Estate.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
ΟΛΥΜΠ: Στα 441,8 εκατ. η αξία του Πόρτο Καρράς
Στο ποσό των 441,8 εκατ. ευρώ αποτιμάται αυτή τη στιγμή η αξία του συγκροτήματος Πόρτο Καρράς, σύμφωνα τουλάχιστον με την εκτιμητική εταιρία Πειραιώς Real Estate, στην οποία ο όμιλος της Τεχνικής Ολυμπιακής ανέθεσε το έργο προσδιορισμού της αξίας του σημαντικότερου περιουσιακού στοιχείου που διαθέτει.

Σημειώνεται πως η αποτίμηση προέκυψε με την εφαρμογή εκ μέρους της Πειραιώς Real Estate δύο διαφορετικών μεθόδων και συγκεκριμένα των μελλοντικών εσόδων και του κόστους αντικατάστασης.

Η μέθοδος των συγκριτικών τιμών δεν χρησιμοποιήθηκε καθώς, σύμφωνα με τον κατασκευαστικό όμιλο και την εκτιμητική εταιρία, δεν υπήρχαν αντικειμενικά και συγκρίσιμα στοιχεία στην ευρύτερη περιοχή όπου βρίσκεται το τουριστικό θέρετρο.

Σε ό,τι αφορά τη μέθοδο των μελλοντικών εσόδων που χρησιμοποιήθηκε κατά την αποτίμηση, θα πρέπει να υπογραμμιστεί πως αυτή λαμβάνει υπόψη της τόσο την απόδοση του συστήματος των χρονομεριστικών μισθώσεων (time sharing), που προωθεί ήδη στο ξενοδοχείο Σιθωνία η Τεχνική Ολυμπιακή, όσο και την οικιστική ανάπτυξη που σχεδιάζει να υλοποιήσει στο συγκρότημα ο κατασκευαστικός όμιλος.

Όπως έχει αναφέρει σε πρόσφατο δημοσίευμά του το euro2day.gr, οι πρώτες συμβάσεις time sharing έχουν υπογραφεί και από την εφαρμογή τους η ιδιοκτήτρια εταιρία επιδιώκει να εξασφαλίσει σύντομα έσοδα και παράλληλα να επιμηκύνει την τουριστική περίοδο μέσω της προώθησης του ειδικού - θεματικού τουρισμού (γκολφ, συνέδρια).

"Ποντάρει" στο χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό

Πάντως, εκείνο που θα δώσει δυναμική και προοπτική στην επένδυση στο Πόρτο Καρράς θα είναι η εξασφάλιση των αδειών για την ανέγερση συγκροτημάτων με παραθεριστικές κατοικίες, σχέδιο που η Τεχνική Ολυμπιακή επιχείρησε να προωθήσει -αλλά χωρίς επιτυχία- το 2003 (υπόθεση Πάχτα). Από τότε το πλάνο "μπήκε στο συρτάρι".

Όμως, η επικείμενη έγκριση του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τον τουρισμό, που επιτρέπει τις σύνθετες τουριστικές αναπτύξεις (ξενοδοχεία μαζί με εξοχικές κατοικίες), δίνει πλέον στην ιδιοκτήτρια εταιρία του Πόρτο Καρράς τη δυνατότητα για τη μεγαλύτερη αξιοποίηση του συγκροτήματος στη Χαλκιδική.

Επισημαίνεται πως σε περίπτωση που η Τεχνική Ολυμπιακή καταφέρει να πάρει το "πράσινο φως" για τη δημιουργία των παραθεριστικών κατοικιών στο Πόρτο Καρράς η αξία του συγκροτήματος θα εκτοξευτεί και ουσιαστικά θα ανοίξει ο δρόμος για την πώληση μέρους ή ακόμη και ολόκληρου του τουριστικού συγκροτήματος.

Ο όμιλος της Τεχνικής Ολυμπιακής, εξάλλου, δεν έχει αρνηθεί στο παρελθόν το ενδεχόμενο συνεργασίας με ενδιαφερόμενους επενδυτές για την υλοποίηση των σχεδίων που αφορούν στις παραθεριστικές κατοικίες.

Πόσο δε σήμερα που μετά την περιπέτεια στις ΗΠΑ η οικονομική κατάσταση του ομίλου δεν βρίσκεται σε θέση να στηρίξει την πραγματοποίηση επενδύσεων αυτής της κλίμακας.

[email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v