Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αράπογλου: Βλέπει αύξηση δανείων 10-15% το 2010

Τη μεγαλύτερη αύξηση των χορηγήσεων της Εθνικής στην Ελλάδα και στην Τουρκία το 2010 προέβλεψε ο επικεφαλής της τράπεζας κ. Τάκης Αράπογλου από την Κωνσταντινούπολη. Όπως εκτίμησε, θα αυξηθούν σε ποσοστό 10% - 15%.

Αράπογλου: Βλέπει αύξηση δανείων 10-15% το 2010

Τη μεγαλύτερη αύξηση των χορηγήσεων της Εθνικής στην Ελλάδα και στην Τουρκία το 2010 προέβλεψε ο επικεφαλής της τράπεζας κ. Τάκης Αράπογλου από την Κωνσταντινούπολη.

Εθνική Τράπεζα θα συνεχίσει να στηρίζει την ανάπτυξη και τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Θα συνεχίσουμε να δανείζουμε και στο β΄ εξάμηνο του έτους με μεγαλύτερους ρυθμούς σε σχέση με το α΄ εξάμηνο, κυρίως προς τις επιχειρήσεις και αυτό διότι οι ιδιώτες δεν έχουν ενισχυθεί οικονομικά και η ικανότητά τους να καταναλώνουν έχει περιοριστεί εν μέσω της κρίσης" δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Τάκης Αράπογλου, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των μεγθών της Finansbank στην Κωνσταντινούπολη.

Αναλυτικά, ο κ. Αράπογλου, αφού υπογράμμισε ότι η διοίκηση της Εθνικής είναι υπερήφανη για την πορεία της τουρκικής θυγατρικής, τόνισε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2009 ο όμιλος της ΕΤΕ στην Ελλάδα αύξησε τα δάνειά του κατά 5% - 6%, δίνοντας 2,5 δισ. νέα δάνεια, κυρίως στις επιχειρήσεις.

Το ποσοστό αναμένεται να ανέλθει στο 7% - 8% στο τέλος του 2009.

Για το 2010, είπε ότι ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας θα αυξήσει περισσότερο τα δάνειά του κατά 10% - 15% στην Ελλάδα και στην Τουρκία και εν συνεχεία, στη ΝΑ. Ευρώπη, καθώς εκτίμησε ότι η αγορά αυτής θα γνωρίσει ανάκαμψη με 6 μήνες καθυστέρηση σε σχέση με την Ελλάδα και την Τουρκία.

Ο κ. Αράπογλου υπογράμμισε ότι τόσο από τις παρουσιάσεις των τραπεζών στο Λονδίνο όσο και από τις επαφές στο πλαίσιο της συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη, προκύπτει ευφορία στις αγορές και για τους επόμενους έξι μήνες, είπε, θα φανεί εάν αυτή η ευφορία είναι διατηρήσιμη, καθώς κάποιοι πιστεύουν ότι θα διαρκέσει πολύ και άλλοι εκτιμούν πως είναι πρόσκαιρη.

Για τις ελληνικές τράπεζες, επισήμανε ότι χαίρουν της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών καθώς αντεπεξήλθαν στη χρηματοοικονομική κρίση με μεγάλη επιτυχία και αποδείχτηκε ότι αποτελούν ίσως τον πιο ανταγωνιστικό τομέα της ελληνικής οικονομίας.

Ως ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα χαρακτήρισε τη φετινή σύνοδο του ΔΝΤ το υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΤΕ κ. Παύλος Μυλωνάς, ο οποίος υπογράμμισε ότι έπειτα από δύο χρόνια η αισιοδοξία επιστρέφει στις αγορές, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από τη μακροοικονομική κατάσταση τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, αλλά και από τις διακυμάνσεις που θα παρουσιάσουν οι αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v