Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Στον αέρα" η ΑΜΚ της Commercial Value

"Στον αέρα" η ΑΜΚ της Commercial Value καθώς η Advantage Capital (πρώην Aspis Holdings) ανακοίνωσε ότι θα σκεφτεί πολύ σοβαρά αν θα βάλει κεφάλαια 80 εκ., που ζητά η ΕΠΕΙΑ, για να μην ανακαλέσει την άδειά της.

Στον αέρα η ΑΜΚ της Commercial Value
"Στον αέρα" είναι η αύξηση κεφαλαίου της Commercial Value καθώς και το μέλλον της ασφαλιστικής εταιρίας, καθώς η Advantage Capital (πρώην Aspis Holdings) ανακοίνωσε προ ολίγου, σε συνέντευξη τύπου των δ.σ. της Advantage και της Commercial Value, ότι θα σκεφτεί πολύ σοβαρά αν θα βάλει κεφάλαια ύψους 80 εκατ. ευρώ, που ζητά η ΕΠΕΙΑ, για να μην ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας της. 

Η απόφαση της ΕΠΕΙΑ δημιουργεί, σύμφωνα με την Advantage, δυσκολίες στην ανεύρευση αγοραστή για την Commercial Value. Το ενδιαφέρον της AXA για την αγορά της Commercial Value φαίνεται να έχει ατονήσει, ενώ, όπως διευκρινίστηκε, η Advantage έχει δώσει mandate στην KBW για την ανεύρεση αγοραστή.  

Ο κ. Δ. Βιδάλης μέλος του Δ.Σ της Advantage και τέως διευθύνων σύμβουλος της Commercial Value κατηγόρησε την ΕΠΕΙΑ για πρόχειρη και άδικη απόφαση εις βάρος της Commercial Value κάνοντας λόο για ανηλεή πόλεμο που δέχεται η ασφαλιστική εκ μέρους της εποπτικής αρχής.

Η διοίκηση της Commercial κατηγορεί την ΕΠΕΙΑ για μεροληπτική τακτική καθώς εφαρμόζει αυστηρά τον τύπο του νόμου μόνο στην περίπτωσή της και όχι όπως επανειλημμένα δηλώθηκε για άλλες ασφαλιστικές. Η ίδια η Advantage αποδίδει την εχθρική στάση της ΕΠΕΙΑ στο γεγονός ότι βρέθηκε στο παρελθόν κάτω από την ομπρέλα του ομίλου Ψωμιάδη.

«Μας κυνηγούν για αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βιδάλης διευκρινίζοντας ότι το ποσοστό του Ψωμιάδη στην εταιρεία έχει υποχωρήσει στο 10% και ότι η κα. Άννα Ψωμιάδη έχει υποβάλλει την παραίτησή της από μέλος του Δ. Σ, η οποία θα γίνει αποδεκτή στην αυριανή συνεδρίαση του Δ. Σ.

Η Advantage υποστήριξε ότι κατέχει τίτλους κυριότητας για τα ρουμανικά ακίνητα, αξίας 52 εκατ. ευρώ, τα οποία η ΕΠΕΙΑ εξαιρεί από το περιθώριο φερεγγυότητας λόγω του γεγονότος ότι η Commercial δεν πήρε άδεια για λειτουργία υποκαταστήματος στην Ρουμανία. Ζητά δε να υπάρξει εκτίμηση από ανεξάρτητο εκτιμητή της αξίας των εν λόγω οικοπέδων.

Αναφορικά με τα 14,9 εκατ. ευρώ, που δόθηκαν προς διαχείριση στην Hestiun αγγλοισπανικών συμφερόντων, με θεματοφύλακα την Credit Suisse διευκρινίστηκε ότι η απόφαση ήταν παράτυπη και τα κεφάλαια θα επιστρέψουν με penalties ύψους 2 εκατ. ευρώ για την εταιρεία.

Σημειώνεται ότι η αξία κτήσης της Commercial Value είναι 91 εκατ. ευρώ.


Η σκληρή ανακοίνωση για ΕΠΕΙΑ

Η απόφαση της ΕΠ.Ε.Ι.Α. όπου ζητά αύξηση κεφαλαίου στην Commercial Value πάσχει από λάθη και παραλείψεις αφού δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι θέσεις της Εταιρείας και η ερμηνεία της νομοθεσίας δεν είναι ορθή, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Advantage Capital.

Παράλληλα, χαρακτηρίζει τη στάση της ΕΠΕΙΑ ως αντιδεοντολογική και ανειλικρινή, προσθέτοντας ότι θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα στα πλαίσια της ελληνικής νομοθεσίας. 

Όσον αφορά την επένδυση στην Commercial Value, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα γίνει ειδική πρόβλεψη ύψους 50 εκατ. ευρώ στις οικονομικές καταστάσεις για το τρέχον έτος, ενώ σημειώνει ότι "υπό τις παρούσες συνθήκες η συμμετοχή της στην αύξηση κεφαλαίου της Commercial Value A.A.E. είναι υπό συζήτηση". 

Ειδικότερα, η εταιρία ανακοίνωσε τα εξής:

"Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας Advantage Capital Holdings Plc σε έκτακτη συνεδρία του που πραγματοποιήθηκε σήμερα 22/12/09, μελέτησε με προσοχή την, oπως συνηθίζεται προαγγελθήσα μέσω φημών, απόφαση της ΕΠ.Ε.Ι.Α. αναφορικά με την Commercial Value A.A.E.

Η απόφαση αυτή είναι η συνέχεια προηγούμενων αποφάσεων της ΕΠ.Ε.Ι.Α., αφού η αρχή έγινε τον Αύγουστο του 2008 όπου εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής κατάρρευσης, η ΕΠ.Ε.Ι.Α. ζήτησε παρ΄αυτά αύξηση κεφαλαίου ύψους €93 εκ. στην Commercial Value A.A.E.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες και μετά από σοβαρότατο κόστος που επιφορτίστηκε η Advantage Capital Holdings Plc κατάφερε να ανταποκριθεί, ολοκληρώνοντας επιτυχώς την εν λόγω αύξηση κεφαλαίου . Παρά τις φήμες περί του αντιθέτου, σήμερα €73 εκ από αυτά τα κεφάλαια ευρίσκονται κατατεθειμένα σε Ελληνικές τράπεζες επ’ ονόματι της Commercial Value A.A.E.

Έκτοτε, αντί να δοθεί η ευκαιρία στην Εταιρεία να ξεπεράσει την εισαγόμενη από το εξωτερικό οικονομική κρίση, η ΕΠ.Ε.Ι.Α. συνέχισε με αποφάσεις της να πλήττει την αξιοπιστία της Commercial είτε με τις επανειλημμένες δεσμεύσεις των περιουσιακών της στοιχείων, είτε με πρόστιμα, είτε ακόμη χειρότερα με την διαρροή πληροφοριών που κάθε άλλο παρά προστάτευαν τα συμφέροντα των ασφαλιζομένων.

Δεν γνωρίζουμε τα κίνητρα που οδήγησαν σε αυτή την μονόπλευρη και εχθρική στάση της ΕΠ.Ε.Ι.Α. έναντι στην Commercial Value A.A.E, αλλά σίγουρα οι μέτοχοι της Advantage Capital Holdings Plc νοιώθουν ότι έχουν παραπλανηθεί και τα συμφέροντα τους έχουν πληγεί σε τεράστιο βαθμό αφού είναι φανερό ότι ο πήχης δεν είναι σταθερός όσον αφορά την Commercial Value A.A.E ούτε τα κριτήρια καθορισμού του ύψους των απαιτούμενων κεφαλαίων είναι τα ιδία με άλλες ασφαλιστικές εταιρείες.

Η χθεσινή απόφαση της ΕΠ.Ε.Ι.Α. όπου ζητά αύξηση κεφαλαίου στην Commercial Value A.A.E για ποσό ύψους €79,400,152 πάσχει από λάθη και παραλείψεις αφού δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι θέσεις της Εταιρείας και η ερμηνεία της νομοθεσίας δεν είναι ορθή. Δεν είναι δυνατόν να απορρίπτονται εξολοκλήρου επενδύσεις της εταιρείας σε γη, σε χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις άλλων εταιρειών να γίνονται αποδεκτές. Ούτε η αξία των ακινήτων αυτών έχει αμφισβητηθεί με σοβαρά επιχειρήματα αλλά έχουν μηδενιστεί αβασάνιστα, αμφισβητώντας εκτιμήσεις διεθνών οίκων.

Η Commercial Value A.A.E θα πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, στα πλαίσια της Ελληνικής νομοθεσίας, για να προστατεύσει τα συμφέροντα της και να διεκδικήσει ίση μεταχείριση από την ΕΠ.Ε.Ι.Α.

Όσον αφορά την επένδυση της Advantage Capital Holdings Plc στην Commercial Value A.A.E, η εταιρεία ανακοινώνει ότι ποσό ύψους €50,000,000 εν σχέση με την επένδυση της στην Commercial Value A.A.E, θα γίνει ειδική πρόβλεψη στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας για το έτος που λήγει 31/12/2009 με αποτέλεσμα να επηρεαστεί σημαντικότατα ο ισολογισμός της εταιρείας και τα οικονομικά της αποτελέσματα.

Επιπρόσθετα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Advantage Capital Holdings Plc ανακοινώνει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η συμμετοχή της στην αύξηση κεφαλαίου της Commercial Value A.A.E. είναι υπό συζήτηση, αφού είναι φανερό ότι παρά την προηγούμενη επένδυση της εταιρείας στην Ελληνική ασφαλιστική βιομηχανία δεν έτυχε ούτε ανάλογου σεβασμού αλλά ούτε και ίσης μεταχείρισης και δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη στα άτομα που απαρτίζουν την Εποπτική Αρχή.

Η Advantage Capital Holdings Plc ανακοινώνει ότι θα προχωρήσει σε σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων με θέμα τις πιο πάνω εξελίξεις σε ημερομηνία και ημερήσια διάταξη που θα ανακοινωθεί σε μεταγενέστερο στάδιο.

Τέλος η Advantage Capital Holdings Plc θεωρεί την στάση της ΕΠ.Ε.Ι.Α. απέναντι στην εταιρεία ως αντιδεοντολογική και ανειλικρινή. Ενώ η εταιρεία με τον πιο επίσημο τρόπο εξήγγειλε την αποχώρηση της από τον ασφαλιστικό τομέα και την πώληση των συμμετοχών της, η ΕΠ.Ε.Ι.Α. με τις ανακοινώσεις της αντί να συμβάλει στην ομαλή αλλαγή του μετόχου της Commercial Value πετυχαίνοντας την «ποθούμενη εξυγίανση» του κλάδου το μόνο που πετυχαίνει είναι η αναστάτωση της αγοράς και η δημιουργία αισθήματος ανασφάλειας. Παρά ταύτα η Advantage Capital Holdings Plc θα συνεχίσει την πορεία της για πώληση των συμμετοχών της, θα αξιολογήσει την ζημιά που έχει υποστεί στο κατάλληλο χρόνο και θα πάρει τα ενδεικνυόμενα μέτρα.

Η Εταιρία έχει ήδη δώσει οδηγίες στους Νομικούς της συμβούλους να λάβουν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για αποζημιώσεις από το κράτος, την ΕΠ.Ε.Ι.Α αλλά και προσωπικά από το κάθε μέλος της ΕΠ.Ε.Ι.Α και του Γ.Δ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v