Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Α. Ταμβακάκης: Μας εξέπληξε η άρνηση της Alpha

Μας εξέπληξε η άρνηση της Alpha Bank στην πρόταση της ΕΤΕ, αλλά είμαστε σίγουροι ότι η αγορά θα την εκλάβει θετικά, τόνισε μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, κ. Απόστολος Ταμβακάκης.

Α. Ταμβακάκης: Μας εξέπληξε η άρνηση της Alpha
Μας εξέπληξε η άρνηση της Alpha Bank στην πρόταση της ΕΤΕ, αλλά είμαστε σίγουροι ότι η αγορά θα την εκλάβει θετικά, τόνισε μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, κ. Απόστολος Ταμβακάκης, μιλώντας στο conference call της τράπεζας.

"Πάντα ήταν και παραμένει φιλική η πρόταση", τόνισε ο CEO, σημειώνοντας ότι η πρόταση είναι ξεκάθαρη και ισορροπημένη.

Η πρόταση της ΕΤΕ παρέχει δίκαιη αξία για όλους τους μετόχους, τόσο της Alpha όσο και της Εθνικής, σημείωσε ο κ. Ταμβακάκης.

Ειδικότερα, ένα deal θα οδηγούσε σε αύξηση των κερδών ανά μετοχή για τους μετόχους της Alpha, ύψους 57% - 58% και αντίστοιχη αύξηση 23% - 30% για τους μετόχους της Εθνικής.

Παράλληλα, η ΕΤΕ εκτιμά ότι το deal οδηγεί σε αύξηση αξίας 49% - 58% για τους μετόχους της Alpha και 25% - 33% για τους μετόχους της Εθνικής.

Επίσης, "η χαμηλότερη μεταβλητότητα στα κέρδη θα ωφελούσε όλους τους μετόχους", ενώ ο τραπεζικός κολοσσός που προκύπτει από μια συγχώνευση θα έχει ισχυρή ρευστότητα και κεφαλαιακή επάρκεια, καθώς και καλύτερη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρηματοδότησης και μείωση της εξάρτησης από την ΕΚΤ.

Στη συνδυασμένη τράπεζα το άμεσο ποσοστό του Δημοσίου υποχωρεί στο 0,9%, ενώ το έμμεσο μερίδιο, μέσω των ασφαλιστικών ταμείων, μειώνεται στο 12%.

Αναλύοντας τις εκτιμώμενες συνέργιες, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Άνθιμος Θωμόπουλος, σημείωσε ότι οι συνέργιες κόστους από τον εξορθολογισμό των δραστηριοτήτων στη ΝΑ. Ευρώπη και τα εκτιμώμενα χαμηλότερα κόστη στην Ελλάδα εκτιμώνται στα 250 - 325 εκατ. ευρώ ετησίως

Ακόμη, οι ετήσιες συνέργιες από τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης εκτιμώνται στα 200 - 225 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ οι αντίστοιχες εσόδων υπολογίζονται στα 100 - 150 εκατ. ευρώ.        

Θεωρούμε ότι η πρόταση είναι ελκυστική για τους μετόχους της Alpha και παρέχει αξία για τους μετόχους της Εθνικής, τόνισε ο κ. Θωμόπουλος.  


* Η παρουσίαση της Εθνικής για την πρόταση στην Alpha Bank δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v