Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΥΔΑΠ: Επεκτείνεται στην Αττική και σε νησιά

Πόδι σε νέες περιοχές της Αττικής είτε μέσω της απόκτησης τοπικών δικτύων ύδρευσης είτε μέσω της ανάληψης του έργου διαχείρισής τους βάζει η ΕΥΔΑΠ, προωθώντας την επέκταση της παρουσίας της στη νησιωτική χώρα.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
ΕΥΔΑΠ: Επεκτείνεται στην Αττική και σε νησιά
Πόδι σε νέες περιοχές της Αττικής είτε μέσω της απόκτησης τοπικών δικτύων ύδρευσης είτε μέσω της ανάληψης του έργου διαχείρισής τους βάζει η ΕΥΔΑΠ, προωθώντας παράλληλα την επέκταση της παρουσίας και των δραστηριοτήτων της στη νησιωτική χώρα.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής για διεύρυνση του γεωγραφικού χώρου ευθύνης της, η εταιρεία διαπραγματεύεται την παραλαβή και την ενσωμάτωση στο δίκτυό της τμημάτων των αντίστοιχων δικτύων των δήμων Αμαρουσίου και Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, καθώς και του δικτύου της δημοτικής ενότητας Μαγούλας του δήμου Ελευσίνας. Επιπλέον, εξετάζει το ενδεχόμενο να αναλάβει τη διαχείριση των δικτύων ύδρευσης των δήμων Σαλαμίνας, Σπάτων - Αρτέμιδος, Μαρκοπούλου, Λαυρεωτικής και Μαραθώνα.

Ταυτόχρονα, βάζει εμπρός το σχέδιο για τη σύσταση και τη λειτουργία μιας νέας θυγατρικής εταιρείας, της ΕΥΔΑΠ Νήσων Α.Ε., η οποία θα ανήκει κατά 100% στην ΕΥΔΑΠ και θα ασχοληθεί με την ανάπτυξη και τη διαχείριση συστήματος παραγωγής, επεξεργασίας και διανομής πόσιμου νερού σε νησιά, με τη συλλογή και την επεξεργασία των λυμάτων που παράγονται σε αυτά όπως και με τη διαχείριση των ομβρίων υδάτων.

Με τις κινήσεις αυτές, η εταιρεία υπολογίζει πως θα καταφέρει σταδιακά να ενισχύσει τα έσοδά της. Μια τέτοια εξέλιξη, όπως είναι φυσικό, αυξάνει επί της ουσίας την αξία της εν όψει της αποκρατικοποίησής της στην οποία προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, όμως, η ΕΥΔΑΠ συνεχίζει να δυσκολεύεται όσον αφορά στην είσπραξη των ποσών που της οφείλουν οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλοι κρατικοί φορείς. Στα τέλη του Μαρτίου, με βάση τα στοιχεία της εισηγμένης, οι οφειλές των ΟΤΑ και του Δημοσίου γενικότερα ανέρχονταν στα 161,9 εκατ. ευρώ έναντι 154,7 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο ποσό τρεις μήνες νωρίτερα (στα τέλη Δεκεμβρίου 2010).

Αξίζει να σημειωθεί πως τα υπόλοιπα των διακανονισμών που έχει κάνει η ΕΥΔΑΠ με τους δήμους που της οφείλουν σήμερα διαμορφώνονται στα 22,8 εκατ. ευρώ έναντι 25,2 εκατ. ευρώ στα τέλη του προηγούμενου έτους.

Επιπλέον, η ΕΥΔΑΠ διεκδικεί από το ελληνικό δημόσιο για δαπάνες κατασκευής και συντήρησης έργων κυριότητάς του την εξόφληση απαιτήσεων ύψους 107,3 εκατ. ευρώ. Επίσης, έχει απαιτήσεις της τάξεως των 52,2 εκατ. ευρώ για την κάλυψη του ελλείμματος που δημιουργήθηκε στην εισηγμένη από την καταβολή αποζημιώσεων στο προσωπικό.

Επισημαίνεται πως το 2010 ο αριθμός των απασχολουμένων στην ΕΥΔΑΠ μειώθηκε κατά περίπου 400 άτομα (κυρίως λόγω συνταξιοδοτήσεων), με αποτέλεσμα σήμερα στην εισηγμένη να εργάζονται περίπου 2.860 άτομα έναντι 3.270 απασχολουμένων πριν από έναν χρόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v