Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καταγγελίες-"βόμβα" Π. Βενέτη για Leo Burnett

Για πρακτικές καταδολίευσης σε βάρος των πιστωτών και των εργαζομένων της Leo Burnett καταγγέλλει την πολυεθνική PUBLICIS ο μέχρι πρότινος manager της εταιρίας - Το πρόβλημα μπορούσε να λυθεί, αλλά ο μέτοχος δεν ήθελε!

Καταγγελίες-βόμβα Π. Βενέτη για Leo Burnett
Για πρακτικές καταδολίευσης σε βάρος των πιστωτών και των εργαζομένων καταγγέλλει την πολυεθνική PUBLICIS ο μέχρι πρότινος manager της Leo Burnett - Το πρόβλημα μπορούσε να λυθεί, αλλά ο μέτοχος τον απειλούσε με μηνύσεις!

Σε ολομέτωπη αντεπίθεση με βαρύτατες κατηγορίες εναντίον του βασικού μετόχου της Leo Burnett (πολυεθνική PUBLICIS) περνά ο μέχρι πρότινος manager της διαφημιστικής εταιρίας κ. Πέτρος Βενέτης. Σε βάρος του κ. Βενέτη η εταιρία έχει υποβάλει έγκληση για απιστία, την οποία ο ίδιος χαρακτηρίζει παντελώς αστήρικτη.

Με βάση την επιστολή προς τον Τύπο, που εξέδωσε σήμερα το γνωστό εδώ και δεκαετίες στέλεχος της διαφημιστικής αγοράς, εξαπολύει κατηγορίες κατά των ξένων, που ουσιαστικά ισοδυναμούν με καταδολίευση της μητρικής πολυεθνικής σε βάρος των πιστωτών (9 τράπεζες, μεγάλος αριθμός μικρών προμηθευτών) και των 110 εργαζομένων της Leo Burnett.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βενέτης θεωρεί ότι η PUBLICIS και σε προσωπικό επίπεδο το στέλεχός της κ. Emmerich, που ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος της Leo Burnett στην Αθήνα, με αφορμή το υπάρχον πρόβλημα με τον τηλεοπτικό σταθμό Alter, εκμεταλλεύτηκε με τον χειρότερο τρόπο την ευκαιρία για να φορτώσει σε πιστωτές και εργαζομένους την τρύπα αλλά και για να μεταφέρει τους πελάτες της σε άλλες εταιρίες του ίδιου ομίλου…

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον κ. Βενέτη:

Πρώτον, ανάλογες σχέσεις με τον τηλεοπτικό σταθμό Alter δεν είχε μόνο η Leo Burnett αλλά και το μεγαλύτερο μέρος της διαφημιστικής αγοράς. Μάλιστα, το θέμα δεν μπορεί παρά να το γνώριζε πολύ καλά και η ίδια η PUBLICIS, αφού τις ίδιες συναλλαγές είχε και η PUBLICIS Αθηνών…

Δεύτερον, ο ίδιος προσπάθησε να επιλύσει το θέμα και πρότεινε μια σειρά λύσεις, τις οποίες η PUBLICIS ουδέποτε ενδιαφέρθηκε να εξετάσει και μάλιστα απείλησε τον κ. Βενέτη με μήνυση προκειμένου να μην κάνει καμιά επαφή ούτε με τράπεζες ούτε και με μέσα ενημέρωσης!

Η PUBLICIS δεν ήθελε να λύσει το πρόβλημα, αλλά ήθελε να φύγει από το πρόβλημα με θυσία… άλλων, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βενέτης.

"Έτσι (σ.σ.: ο κ. Emmerich) αποφάσισε, παρά τις αντιθέσεις μου, το σχέδιο υπαγωγής στο άρθρο 99, με το σκεπτικό να χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα της εταιρίας για να πληρωθούν στα Μέσα τα ποσά τα οποία αφορούσαν μόνο στη διαφήμιση των πολυεθνικών πελατών(!) και μόλις εξαντληθούν αυτά τα διαθέσιμα να πτωχεύσει, χωρίς να πληρώσει κανέναν άλλον, ούτε τις αποζημιώσεις του προσωπικού", συνεχίζει ο κ. Βενέτης.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο κ. Βενέτης υποστήριξε πως η υπαγωγή στο άρθρο 99 θα δημιουργήσει πρόσθετη ζημία 12 - 14 εκατ. ευρώ και μεγαλύτερη τρύπα στα διαθέσιμα, οπότε δεν υπήρχε τρόπος να εξοφληθούν ούτε τα μέσα ενημέρωσης.

Στη συνέχεια, άρχισε η διάλυση της εταιρίας, μερικοί πελάτες διέκοψαν και άλλοι παρακινήθηκαν από την PUBLICIS να επιλέξουν άλλη εταιρία από το γκρουπ.

Η PUBLICIS, σύμφωνα με τον κ. Βενέτη, "σκότωσε μια ελαφρά τραυματισμένη επιχείρηση, η οποία θα μπορούσε εύκολα να εξυγιανθεί, για να γλιτώσει τα έξοδα του νοσοκομείου και να μοιράσει την περιουσία της στα άλλα της παιδιά. Αυτές είναι οι γνωστές οικονομίες κλίμακας και σε μια χώρα με προβλήματα φάνηκε λογικό να συμμαζευτεί σε λιγότερες μονάδες μεταφέροντας πελάτες σε άλλες εταιρίες του ομίλου.

"Είναι θλιβερό μια κολοσσιαία επιχείρηση να συμπεριφέρεται έτσι απάνθρωπα και ιδιαίτερα σε μια στιγμή κατά την οποία η χώρα δοκιμάζεται", σημειώνει ο κ. Βενέτης.

Σε άλλο δε σημείο της επιστολής του αναφέρει για τον κ. Emmerich: "Τώρα πιστεύει ότι μια -έστω και παντελώς αστήριχτη- δίωξη εναντίον μου θα τον βοηθήσει απέναντι στα αφεντικά του και απέναντι σε όλους αυτούς τους οποίους αδίκησε και σκοπεύει να συνεχίσει να αδικεί, προσπαθώντας να μεταφέρει το κέντρο της ευθύνης για τις κινήσεις που έφεραν αυτήν την κατάσταση σήμερα".

"Επί τριάντα πέντε χρόνια", καταλήγει ο κ. Βενέτης, "διοίκησα αυτήν την εταιρία, τηρώντας τους νόμους και τους κανόνες της αγοράς και της ηθικής, χωρίς να αδικήσω ή να εκμεταλλευτώ κανέναν και απόλαυσα την εκτίμηση πολύ σημαντικών ανθρώπων, μέσα και έξω από την Ελλάδα, ακριβώς γι' αυτήν τη χρηστή διοίκηση, την καλή εικόνα και τα αποτελέσματα της εταιρίας".

To πλήρες κείμενο της επιστολής του Π. Βενέτη

"Μέχρι σήμερα, έδειξα κατανόηση στη φοβερά δύσκολη θέση όπου βρέθηκε ο κ. Emmerich, ο οποίος ήρθε να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα και με τις λαθεμένες κινήσεις του το μετέτρεψε σε ένα δράμα με πολλά θύματα και απρόβλεπτες ακόμη συνέπειες για 110 εργαζομένους, 9 τράπεζες και έναν μεγάλο αριθμό μικρών προμηθευτών.

Γι' αυτό δεν αντέδρασα στις χονδροειδείς ανακρίβειες, στις συστηματικές διαστρεβλώσεις της πραγματικότητας και στα υπονοούμενα για τη συμπεριφορά της διοίκησης της LEO BURNETT, στα διάφορα δελτία Τύπου και ανακοινώσεις που κυκλοφορούσε αφειδώς, ακριβώς για να σκεπάζει την ευθύνη του για τις κινήσεις της PUBLICIS, μετά την αίτηση υπαγωγής του Alter στο άρθρο 99.

Τώρα πιστεύει ότι μια -έστω και παντελώς αστήριχτη- δίωξη εναντίον μου θα τον βοηθήσει απέναντι στα αφεντικά του και απέναντι σε όλους αυτούς τους οποίους αδίκησε και σκοπεύει να συνεχίσει να αδικεί, προσπαθώντας να μεταφέρει το κέντρο της ευθύνης για τις κινήσεις που έφεραν αυτήν την κατάσταση σήμερα.

Επί τριάντα πέντε χρόνια διοίκησα αυτήν την εταιρία, τηρώντας τους νόμους και τους κανόνες της αγοράς και της ηθικής, χωρίς να αδικήσω ή να εκμεταλλευτώ κανέναν και απόλαυσα την εκτίμηση πολύ σημαντικών ανθρώπων, μέσα και έξω από την Ελλάδα, ακριβώς γι' αυτήν τη χρηστή διοίκηση, την καλή εικόνα και τα αποτελέσματα της εταιρίας.

Τις ίδιες συναλλαγές τις οποίες είχε η LEO BURNETT με τους ΜΟΝΤΕΡΝΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ και το Alter είχε το μεγαλύτερο μέρος της διαφημιστικής αγοράς, συμπεριλαμβανομένης της θυγατρικής της η PUBLICIS Αθηνών και όλοι έχουμε βρεθεί με ένα άνοιγμα μεγαλύτερο ή μικρότερο.

Απ’ την αρχή προσπάθησα να βοηθήσω να λυθεί το πρόβλημα, γιατί πίστευα πως και η PUBLICIS ήθελε το ίδιο. Αλλά γελάστηκα. Η PUBLICIS ήθελε να φύγει απ’ το πρόβλημα με θυσία… άλλων.

Γι' αυτό δεν διερευνήθηκε καμία λύση από αυτές που υπήρχαν και που πρότεινα. Αντίθετα, μου απαγορεύτηκε, με απειλή μηνύσεως, κάθε επαφή με τις τράπεζες ή τα Μέσα.

Έτσι, αποφάσισε, παρά τις αντιθέσεις μου, το σχέδιο της υπαγωγής στο άρθρο 99, με το σκεπτικό να χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα της εταιρίας για να πληρωθούν στα Μέσα τα ποσά τα οποία αφορούσαν μόνο τη διαφήμιση των πολυεθνικών πελατών(!!!) και μόλις εξαντληθούν αυτά τα διαθέσιμα να πτωχεύσει, χωρίς να πληρώσει κανέναν άλλο, ούτε τις αποζημιώσεις του προσωπικού.

Προειδοποίησα πως και μόνο η υπαγωγή στο άρθρο θα δημιουργήσει μια ζημία 12 - 14 εκατ. και μια μεγαλύτερη τρύπα στα διαθέσιμα, οπότε δεν θα υπήρχε τρόπος να εξοφληθούν, ούτε τα Μέσα.

Στην επιμονή του κ. Emmerich να μην εξασφαλίσει τις αποζημιώσεις του προσωπικού, παραιτήθηκαν από το διοικητικό συμβούλιο, προς τιμήν τους, η Κατερίνα Σάββα και η Γωγώ Σκλήβα.

Εγώ αρνήθηκα να δεχθώ να υπογράψω, ως διευθύνων σύμβουλος, την υπαγωγή στο άρθρο χωρίς εγγυήσεις για το προσωπικό και έτσι καταργήθηκα από μέλος του διοικητικού συμβουλίου και υποβλήθηκε η αίτηση ερήμην μου.

Δυστυχώς, επαληθεύτηκαν οι προβλέψεις.

Αμέσως άρχισε η διάλυση της εταιρίας, με μερικούς πελάτες να διακόπτουν και άλλους να παρακινούνται από την PUBLICIS να επιλέξουν άλλη εταιρία από το γκρουπ. Έτσι δημιουργήθηκαν τέτοια προβλήματα στα οικονομικά της εταιρίας, ώστε δεν μπορεί να καλύψει ούτε τις άμεσες ανάγκες της.

Από τη στιγμή εκείνη, άρχισε ένας αγώνας εναντίον μου, ώστε να φανώ εγώ υπεύθυνος γι' αυτό το κατάντημα, το οποίο έφεραν αποκλειστικά οι αποφάσεις του.
'Σκότωσε' μια ελαφρά 'τραυματισμένη' επιχείρηση, η οποία μπορούσε εύκολα να γιάνει, για να γλιτώσει τα έξοδα του νοσοκομείου και να μοιράσει την περιουσία της στα άλλα του 'παιδιά'. Αυτές είναι οι γνωστές οικονομίες κλίμακος και σε μια χώρα με προβλήματα φάνηκε βολικό να συμμαζευτεί σε λιγότερες μονάδες, μεταφέροντας πελάτες σε άλλη/ες εταιρία/ες του ομίλου. Μόνο που δεν της βγήκε όπως το υπολόγισε!

Είναι θλιβερό μια κολοσσιαία επιχείρηση να συμπεριφέρεται έτσι απάνθρωπα και ιδιαίτερα σε μία στιγμή κατά την οποία η χώρα δοκιμάζεται.

Είναι εξίσου θλιβερό ένας άνθρωπος να χρησιμοποιεί τη δύναμη που του δίνει η θέση του σε αυτήν την επιχείρηση για να σπιλώσει την υπόληψη ενός ανθρώπου, με σκοπό να αποσείσει τις ευθύνες του απέναντι στους μετόχους, τη διοίκηση και τους εργαζομένους.

ΠΕΤΡΟΣ ΒΕΝΕΤΗΣ"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v