Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι δηλώσεις των επικεφαλής Alpha Bank– Eurobank

Τι λένε οι εμπλεκόμενοι για το μεγάλο τραπεζικό deal. Dηλώσεις των επικεφαλής Alpha Bank και Eurobank.

Οι δηλώσεις των επικεφαλής Alpha Bank– Eurobank
«Είναι πολύ σημαντικό ότι προχωρά η συμφωνία. Θέλω να συγχαρώ όλους όσους εργάστηκαν για να γίνει πραγματικότητα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΣ της Eurobank Τίμος Χριστοδούλου κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha BankΔημήτρης Μαντζούνης, είπε ότι «από τις 2,5 τράπεζες που θα μείνουν στην Ελλάδα, όπως είχε στο παρελθόν πει ο κ. Κωστόπουλος, δεν σας είχε πει ότι εμείς θα είμαστε η μεγαλύτερη». «Με τους ανθρώπους της Eurobank μιλάμε την ίδια γλώσσα».

«Προσβλέπουμε σε σημαντική δημιουργία αξίας προς τους μετόχους μας από τις συνέργειες», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι το Κατάρ μετέχει στην Barclays και την Credit Suisse.

Η συναλλαγή είναι συγχώνευση μεταξύ ίσων, τόνισε. Προσβλέπουμε εντός των τριών προσεχών ετών σε συνέργιες 650 εκατ. ευρώ, υπογράμμισε ο κ. Μαντζούνης.

Οσον αφορά το σχέδιο κεφαλαικής ενίσχυσης είπε ότι τα 2,1 δισ. ευρώ θα είναι μέσω εσωτερικών πρωτοβουλιών, τα 500 εκατ. ευρώ θα είναι η συμμετοχή του Κατάρ, ενώ στις αρχές του επομένου έτους θα γίνει αύξηση κεφαλαίου 1,2 δισ.. ευρώ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η οικογένεια Λάτση θα έχει το 13%, η οικογένεια Κωστοπούλου το 4% και το Κατάρ θα είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος με 17%.

Η τράπεζα θα κατέχει την 23 θέση στην ευρωζώνη. Τα δάνεια θα είναι 120 δισ. και οι καταθέσεις 80 δισ. Τα ίδια κεφάλαια με τους προνομιούχους τίτλους θα είναι 10 δισ.

Ο κ. Νίκος Νανόπουλος δήλωσε συγκινημένος: «Εγινε σημαντική προσπάθεια για να φτάσουμε εδώ. Καταφέραμε να βρούμε κοινές συνισταμένες, να πιστέψουμε σε μια νέα ιδέα.
Ισως αποτελεί αφορμή για να έρθουν και νέοι ξένοι επενδυτές στην Ελλάδα".

«Η παρουσία μας στην Ελλάδα θα είναι πολύ ισχυρή. Θα είμαστε πρώτοι σε μέγεθος. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα προχωρήσουμε έτσι ώστε να γίνουμε καλύτεροι», συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι "σε μια συγχώνευση η συνέργια είναι αυτό που δημιουργεί αξία, όχι μόνο για τους μετόχους αλλά για όλους, και τους πελάτες. Συνέργια δεν σημαίνει στύβω το λεμόνι, αλλά και ότι δημιουργώ πλεονεκτήματα για τους μετόχους".

Αναφερόμενος στο κόστος λειτουργίας υπογράμμισε ότι τα οφέλη είναι σημαντικά. "Μην πηγαίνει το νου σας μόνο στο προσωπικό. Πληρώνουμε 200 εκατ. ευρώ μόνο για τα νοίκια. Οι δαπάνες για προμηθευτές ηλεκτρονικού εξοπλισμού είναι 50 εκατ. ευρώ. Μόνο 20% να κόψουμε από αυτά είναι σημαντικό", τόνισε ο κ. Νανόπουλος.

Σημαντικό είναι η ενίσχυση της κεφαλαιακής μας βάσης. Αυτό γίνεται με την ΑΜΚ, το ΜΟΔ αλλά και εσωτερικές ενέργειες (αναδιάταξη στοιχείων ισολογισμού κτλ).

Θα έχουμε pro forma δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (core Tier 1) που θα προσεγγίζει το 14% ή τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το όριο του 10%. Ετσι θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε οποιονδήποτε πιθανό μελλοντικό κίνδυνο.

Όπως δήλωσε ο κ. Κωστόπουλος, τα χρώματα και το σήμα θα είναι της Alpha Bank ενώ το όνομα της νέας τράπεζας θα είναι Alpha-Eurobank.

Ο επικεφαλής της Alpha, ερωτηθείς για το αν θα ανοίξουν οι στρόφιγγες της ρευστότητας, τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν κάποια πράγματα πρώτα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι "νερό δεν υπάρχει". 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Νανόπουλος, σημείωσε ότι οι Έλληνες θα πρέπει να επαναφέρουν τις καταθέσεις τους στη νέα τράπεζα. 
  
Ο κ. Μαντζούνης υπογράμμισε ότι δεν είναι πρώτη προτεραιότητα να κλείνει κανείς καταστήματα, καθώς δεν είναι πλέον σημεία πωλήσεων αλλά σημεία άντλησης καταθέσεων.

Θα υπάρξει ένας εξορθολογισμός του δικτύου, τόνισε, αλλά υπάρχουν οικονομίες κλίμακος που είναι πιο εύκολες στην παρούσα φάση.

Αναφορικά με τις θυγατρικές στο εξωτερικό και ειδικότερα στη Βουλγαρία, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μαντζούνης σημείωσε: "θα χειριστούμε το θέμα με πολύ μεγάλη προσοχή, είναι δεδομένη η συνέχεια της παρουσίας μας εκεί".

Ο κ. Νανόπουλος, ερωτηθείς σχετικά, εμφανίστηκε σίγουρος ότι με τις ενέργειες αυτές θωρακίζεται συστηματικά και ουσιαστικά ο νέος οργανισμός, και θα μπορεί να απορροφήσει πάρα πολλά σοκ.

"Δεν θα χρειαστεί να προσφύγουμε στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας", διαβεβαίωσε ο κ. Νανόπουλος.  

Αναφορικά με τη ρευστότητα από την ΕΚΤ, ο κ. Νανόπουλος σημείωσε ότι υπάρχει πλάνο για σταδιακή απεξάρτηση "σε βάθος χρόνου".

Το θέμα των προνομιούχων δεν είναι απόλυτης προτεραιότητα, έχουμε μέχρι το 2014 για να τις αποπληρώσουμε, επεσήμανε ο κ. Μαντζούνης, προσθέτοντας ότι εξαρτάται και από την ΤτΕ να δώσει τη σχετική έγκριση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v