Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προς μετεγκατάσταση η Sprider

Ζημιές που θα οδηγήσουν σε μετεγκατάσταση της διοίκησης και των αποθηκών της υπέστη η Sprider από τον εμπρησμό της Δευτέρας, γεγονός που αυξάνει την οικονομική επίπτωση για την εισηγμένη.

Προς μετεγκατάσταση η Sprider
Ζημιές που θα οδηγήσουν σε μετεγκατάσταση της διοίκησης και των αποθηκών της υπέστη η Sprider από τον εμπρησμό της Δευτέρας, γεγονός που αυξάνει την οικονομική επίπτωση για την εισηγμένη.

Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει προσδιοριστεί επακριβώς το ύψος τους σε επίπεδο υποδομών αλλά και αποθεμάτων, πηγές της διοίκησης του ομίλου κάνουν λόγο για εκτεταμένη επιβάρυνση, η οποία ωστόσο εκτιμάται ότι θα αναπληρωθεί πλήρως, καθώς όλες οι αξίες ήταν ασφαλισμένες, ενώ τονίζουν ότι σε κάθε περίπτωση η εταιρία θα συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία της.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ασφαλιστική αγορά, η Sprider ήταν ασφαλισμένη έως το ποσό των 30 εκατ. ευρώ -τόσο για τις υποδομές όσο και για το απόθεμα- από consortium ασφαλιστικών εταιριών, στο οποίο επικεφαλής ήταν η Generalli, ενώ συμμετείχαν επίσης η Interamerican, η Groupama κ.ά.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Sprider, εντός της επόμενης εβδομάδας θα είναι σε θέση να ενημερώσει για το οικονομικό ύψος των καταστροφών, μια και σήμερα τμήματα της διοίκησης επιχειρούν να επανακτήσουν τον έλεγχο των συστημάτων της εταιρίας.

Η Sprider αναφέρει ότι πρόκειται για ξεκάθαρα εμπρηστική ενέργεια, βασιζόμενη στη μαρτυρία του φύλακα των εγκαταστάσεων, ο οποίος ανέφερε στις αστυνομικές αρχές την εισβολή τριών ατόμων που τον ακινητοποίησαν και τον τραυμάτισαν.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι η εταιρία έχει και κατά το παρελθόν υποστεί ζημιές από πυρκαγιά, καθώς το 2004 κάηκε η τότε κεντρική της αποθήκη, ενώ από πυρκαγιά καταστράφηκαν επίσης τρία καταστήματά της στη Δάφνη και στη Λυκόβρυση αλλά και το κατάστημα της Ερμού (μετά την Καπνικαρέα), τον Δεκέμβριο του 2008, κατά τα εκτεταμένα επεισόδια εκείνης της περιόδου.

Σε ό,τι αφορά την εμπορική της δραστηριότητα, εκτιμά ότι στην παρούσα φάση το απόθεμα που βρίσκεται στα καταστήματά της είναι ικανό να εξυπηρετήσει τη ζήτηση έως ότου αποκατασταθεί η τροφοδοσία του δικτύου και αναπληρωθεί το εμπόρευμα. 

Σύμφωνα με κύκλους της διοίκησης της Sprider, σημειώνεται ότι η ζημιά όσον αφορά το απόθεμα είναι μάλλον μικρή, δεδομένης της εποχικότητας, ωστόσο υπάρχουν άυλες ζημιές, όπως τα σχέδια που αφορούν τη νέα κολεξιόν.

Πέραν των έκτακτων γεγονότων, ωστόσο, η αλυσίδα δέχεται ούτως ή άλλως την πίεση από την πτώση της κατανάλωσης, η οποία εκτιμάται ότι θα μεταφραστεί σε πτώση του κύκλου εργασιών κατά 15% για το 2011.

Σε αυτό το περιβάλλον, η εταιρία τους προηγούμενους μήνες προχώρησε σε κλείσιμο καταστημάτων (4 στην Ελλάδα και 1 στη Βουλγαρία), περιορίζοντας τον συνολικό αριθμό σε 85 σημεία εντός και εκτός Ελλάδος. Για το 2012, και πριν προκληθεί η πυρκαγιά, ο όμιλος προγραμμάτιζε την επαναξιολόγηση του δικτύου στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία, ενώ σκόπευε να κλείσει 1-2 καταστήματα εγχωρίως. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v