Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζα Κύπρου: Αύξηση κερδών 11% προ PSI

Αύξηση κερδοφορίας 11% πριν τις προβλέψεις και την απομείωση Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ) σημείωσε η Τράπεζα Κύπρου το 2011, ενώ μαζί με την απομείωση των ΟΕΔ οι ζημίες ανήλθαν στο 1,01 δισ. ευρώ.

Τράπεζα Κύπρου: Αύξηση κερδών 11% προ PSI
Αύξηση στην κερδοφορία 11% πριν τις προβλέψεις και την απομείωση ΟΕΔ (ομολόγων ελληνικών δημοσίου) σημείωσε η Τράπεζα Κύπρου το 2011, ενώ συμπεριλαμβανομένης της απομείωσης των ΟΕΔ οι ζημίες ανήλθαν στο 1,01 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε η τράπεζα.
 
Σημειώνεται ότι η Τράπεζα Κύπρου έχει μειώσει τη λογιστική αξία των ΟΕΔ που κατέχει κατά 60% της ονομαστικής τους αξίας.

Αναλυτικότερα, στη σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου αναφέρεται:

Το Συγκρότημα με προσήλωση στις στρατηγικές του προτεραιότητες για αυξημένη οργανική κερδοφορία, διατήρηση υγιούς ρευστότητας, ενίσχυση κεφαλαίου και αποτελεσματική διαχείριση κινδύνων παραμένει σε θέση να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης στις κύριες Ευρωπαϊκές αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται.

Tο Συγκρότημα υλοποίησε τους στόχους κερδοφορίας που είχε θέσει για το 2011, εξαιρουμένης της απομείωσης των Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ), παρά τις συνεχιζόμενες αρνητικές εξελίξεις στις κύριες αγορές που δραστηριοποιείται, και πέτυχε αυξημένα κέρδη πριν τις προβλέψεις και αυξημένα κέρδη πριν τη φορολογία και την απομείωση των ΟΕΔ για το 2011.

Τα κέρδη πριν τις προβλέψεις και την απομείωση ΟΕΔ ανήλθαν σε €805 εκατ. σημειώνοντας σημαντική αύξηση 11% σε σύγκριση με €725 εκατ. το 2010 και τα κέρδη μετά τη φορολογία εξαιρουμένης της απομείωσης ΟΕΔ ανήλθαν σε €312 εκατ. έναντι €306 εκατ. για το 2010 σημειώνοντας αύξηση 2%.

Συμπεριλαμβανομένης της απομείωσης των ΟΕΔ, οι ζημιές μετά τη φορολογία ανήλθαν σε €1.011 εκατ.

Το Συγκρότημα έχει μειώσει τη λογιστική αξία των ΟΕΔ που κατέχει κατά 60% της ονομαστικής τους αξίας. Η απομείωση των ΟΕΔ μετά τη φορολογία, συμπεριλαμβανομένου και του σχετικού κόστους αντιστάθμισης, ανήλθε σε €1.323 εκατ. για το 2011. Στις 31 Δεκεμβρίου 2011 η λογιστική αξία των ΟΕΔ μετά την απομείωση ανέρχεται σε €975 εκατ.

Τα τελικά ελεγμένα οικονομικά αποτελέσματα του Συγκροτήματος είναι δυνατόν να είναι σημαντικά διαφοροποιημένα από τα προκαταρτικά αποτελέσματα, επηρεαζόμενα από την οριστικοποίηση της επίδρασης του προγράμματος ανταλλαγής των Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου στα οικονομικά αποτελέσματα του Συγκροτήματος.

Το Συγκρότημα ενισχύει την κεφαλαιακή του βάση με το Σχέδιο Κεφαλαιακής Ενίσχυσης το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο 2012. Το Σχέδιο περιλαμβάνει Έκδοση Δικαιωμάτων Προτίμησης μέχρι €397 εκατ. και εθελοντική ανταλλαγή των Μετατρέψιμων Αξιογράφων Ενισχυμένου Κεφαλαίου σε νέες συνήθεις μετοχές μέχρι €600 εκατ.

Παράλληλα, το Συγκρότημα προβαίνει και σε άλλες ενέργειες για ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας, συμπεριλαμβανομένης της αποτελεσματικής διαχείρισης σταθμισμένων στοιχείων ενεργητικού καθώς και της ενίσχυσης της
κεφαλαιακής του βάσης με κέρδη, με σκοπό να πληροί τους απαιτούμενους εποπτικούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

Για την περεταίρω κεφαλαιακή του ενίσχυση και την αύξηση των ρευστών διαθεσίμων του το Συγκρότημα υπέγραψε στις 16 Δεκεμβρίου 2011 δεσμευτική συμφωνία για πώληση της θυγατρικής τράπεζας στην Αυστραλία,Bank of Cyprus Australia Ltd. Η θετική συνεισφορά από την πώληση στο εποπτικό κεφάλαιο του Συγκροτήματος ανέρχεται σε €77 εκατ. περίπου.

Η πώληση θα ενισχύσει τα ρευστά διαθέσιμα του Συγκροτήματος κατά €250 εκατ. περίπου. Υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς υλοποίησης του Σχεδίου Κεφαλαιακής Ενίσχυσης στο σύνολό του, οι ενδεικτικοί δείκτες κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων και βασικών ιδίων κεφαλαίων στις 31 Δεκεμβρίου 2011 θα ανέρχονταν σε 9,1% και 10,5% αντίστοιχα.

Σημαντική αύξηση συνολικών εσόδων: Τα συνολικά έσοδα σημείωσαν σημαντική ετήσια αύξηση 6% και ανήλθαν σε €1.541 εκατ. για το 2011, αποδεικνύοντας την ικανότητα του Συγκροτήματος να πετυχαίνει αυξημένα έσοδα ακόμα και σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες. 

Αυξημένη αποτελεσματικότητα: Ο δείκτης κόστος προς έσοδα για το 2011 βελτιώθηκε σε 47,8% από 50,0% το 2010 λόγω βελτίωσης των εσόδων και περιορισμού της αύξησης των εξόδων.

Σημαντική αύξηση προ-προβλέψεων κερδοφορίας: Η αυξημένη αποτελεσματικότητα οδήγησε σε σημαντική αύξηση των κερδών πριν τις προβλέψεις και την απομείωση ΟΕΔ για το

Δείκτης καθαρών δανείων προς καταθέσεις 2011. Τα κέρδη πριν τις προβλέψεις και την απομείωση ΟΕΔ ανήλθαν σε €805 εκατ. σημειώνοντας αύξηση 11% σε σύγκριση με το έτος 2010 (€725 εκατ.).

Βελτίωση επιτοκιακού περιθωρίου: Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο του Συγκροτήματος ανήλθε σε 2,98% για το 2011 σημειώνοντας σημαντική αύξηση 32 μονάδων βάσης σε σύγκριση με 2,66% το 2010.

Υγιής ρευστότητα: Το Συγκρότημα διαθέτει υγιή ρευστότητα με δείκτη δανείων προς καταθέσεις 92%, ελάχιστες αποπληρωμές πιστωτικών τίτλων για την επόμενη διετία και περιορισμένη εξάρτηση χρηματοδότησης μέσω της διατραπεζικής αγοράς και έκδοσης πιστωτικών τίτλων. Ο δείκτης καταθέσεων προς ενεργητικό ανήλθε σε 78% στις 31 Δεκεμβρίου 2011.

Ικανοποιητική απόδοση ιδίων κεφαλαίων: Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων εξαιρουμένης της απομείωσης ΟΕΔ (10,6%) διατηρήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό περιβάλλον. 

Δάνεια και καταθέσεις: Τα δάνεια και οι καταθέσεις του Συγκροτήματος στις 31 Δεκεμβρίου 2011 ανήλθαν σε €28,9 δις και €29,7 δις αντίστοιχα.

Διαχείριση πιστωτικού κινδύνου: Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανήλθε στο 10,2% στις 31 Δεκεμβρίου 2011 έναντι 8,6% στις 30 Σεπτεμβρίου 2011 και 7,3% στις 31 Δεκεμβρίου 2010 και το ποσοστό κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων με προβλέψεις ανήλθε σε 51% στις 31 Δεκεμβρίου 2011. Το συνολικό ποσοστό κάλυψης περιλαμβανομένων των εμπράγματων εξασφαλίσεων ανέρχεται σε 118%.

B. Προοπτικές για το έτος 2012

Εξαιρουμένης της απομείωσης ΟΕΔ, το Συγκρότημα έχει υλοποιήσει τους στόχους κερδοφορίας για το έτος 2011 και παραμένει σε θέση να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του αβέβαιου οικονομικού περιβάλλοντος. Σε αυτό το περιβάλλον, το Συγκρότημα επικεντρώνεται στη διατήρηση της οργανικής του κερδοφορίας, της υγιούς ρευστότητας, της ικανοποιητικής κεφαλαιακής επάρκειας και της αποτελεσματικής διαχείρισης κινδύνων.

Κοινή δήλωση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Θεόδωρου Αριστοδήμου, και του Διευθύνοντος Συμβούλου του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου, κ. Ανδρέα Ηλιάδη :

«Σε μια περίοδο συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης στις κύριες Ευρωπαϊκές αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται, το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου πέτυχε αυξημένη οργανική κερδοφορία, με τα κέρδη πριν τις προβλέψεις και την απομείωση Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ) να ανέρχονται σε €805εκ., σημειώνοντας ετήσια αύξηση 11%. Το Συγκρότημα διατηρεί επίσης υγιή ρευστότητα με το δείκτη δανείων προς καταθέσεις να ανέρχεται στο 92%.

Λόγω της αβεβαιότητας αναφορικά με το πρόγραμμα ανταλλαγής των Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου, το Συγκρότημα έχει μειώσει τη λογιστική αξία των ΟΕΔ που κατέχει κατά 60% της ονομαστικής τους αξίας, γεγονός που επηρεάζει την καθαρή κερδοφορία. Με τη διασαφήνιση των όρων και την ολοκλήρωση της ανταλλαγής των ΟΕΔ, ως αποτέλεσμα της σημερινής απόφασης του Eurogroup, θα γίνουν και οι ανάλογες τροποποιήσεις στα τελικά ελεγμένα οικονομικά αποτελέσματα του Συγκροτήματος για το 2011.

Mε στόχο την περαιτέρω κεφαλαιακή του θωράκιση, την ικανοποίηση των αυξημένων εποπτικών απαιτήσεων και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των αγορών, το Συγκρότημα προχωρεί με το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης, το οποίο ανακοινώθηκε και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο.

Το Συγκρότημα συνεχίζει να επικεντρώνεται στη διατήρηση της οργανικής του κερδοφορίας, της υγιούς ρευστότητας, της ικανοποιητικής κεφαλαιακής επάρκειας και της αποτελεσματικής διαχείρισης κινδύνων, για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του αρνητικού οικονομικού περιβάλλοντος και της συνεχιζόμενης κρίσης στην Ευρωζώνη.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος κεφαλαιακής ενίσχυσης και την πολύ ικανοποιητική ρευστότητα που διαθέτει, το Συγκρότημα θα συνεχίσει ενεργά να στηρίζει τους πελάτες του και την οικονομία.»



***Τα αναλυτικά αποτελέσματα 2011 της Τράπεζας Κύπρου, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v