Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΙΝΤΡΑΛΟΤ: Καυτά ερωτήματα για ρουμανικό ΟΠΑΠ

Ως όφειλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ρώτησε την Intralot για τα δημοσιεύματα που την εμπλέκουν σε σκάνδαλο με τον ρουμανικό ΟΠΑΠ. Ο τρόπος απάντησης όμως της Intralot… ενισχύει τα ερωτήματα.

ΙΝΤΡΑΛΟΤ: Καυτά ερωτήματα για ρουμανικό ΟΠΑΠ
Την περασμένη Πέμπτη το Euro2day.gr αποκάλυψε την ύπαρξη δημοσιευμάτων στον Τύπο της Ρουμανίας, σύμφωνα με τα οποία η Intralot, η Intracom και μία ρουμανική θυγατρική της πρώτης, η Lotrom, εμπλέκονται σε σκάνδαλο φοροαποφυγής και εξαπάτησης του ρουμανικού κράτους, μέσω της κρατικής λοταρίας LN, του ρουμανικού δηλαδή OΠΑΠ.

Μια υπόθεση από την οποία ενδέχεται να προκύψει απαίτηση του ρουμανικού κράτους εναντίον των ελληνικών εταιριών ύψους 350 εκατ. ευρώ.

Κατόπιν του δημοσιεύματός μας -μέσω του οποίου προφανώς έλαβε γνώση- η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απηύθυνε αυθημερόν, ως όφειλε, ερώτημα προς την Intralot.

Η ελληνική εταιρία έστειλε το βράδυ της ίδιας ημέρας μια πολύ λακωνική απάντηση, αποφεύγοντας οποιαδήποτε συγκεκριμένη αναφορά στην ουσία του θέματος. Στην απάντησή της απλώς υποστηρίζει ότι «δεν έχει ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές της Ρουμανίας» για «απαίτηση του ρουμανικού δημοσίου από την Intralot»!

Η απάντηση, όμως, αυτή είναι με τον τρόπο της πολύ πιο «ενοχλητική» από τα ίδια τα δημοσιεύματα του ρουμανικού Τύπου.

Διότι τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το δίκτυο των 6.273 παιγνιομηχανών που εγκατέστησαν οι ελληνικές εταιρίες στη ρουμανική LN δεν αφορούσαν μηχανήματα videolotto, όπως προέβλεπε η σχετική σύμβαση, αλλά «κουλοχέρηδες».

Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι το αρμόδιο γραφείο ελέγχου της Ρουμανίας, το Γραφείο Μετρολογίας, αποφάνθηκε επίσημα ότι πρόκειται για κουλοχέρηδες και όχι για videolotto, κάτι που ουδόλως αντικρούει ή διαψεύδει στην απάντησή της η Ιntralot.

Οι ρουμανικές αρχές, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, εκτιμούν ότι με τον τρόπο αυτόν τα έσοδα από το δίκτυο παιγνιομηχανών της LN δεν φορολογούνταν επί σειρά ετών όπως θα έπρεπε, καθώς τα videolotto εξαιρούνται με βάση τη νομοθεσία της Ρουμανίας, οι κουλοχέρηδες όμως φορολογούνται. Υπολογίζουν δε τα διαφυγόντα έσοδα σε 350 εκατ. ευρώ.

Κι ακόμη, τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η σύμβαση αυτή έγινε με απευθείας ανάθεση από τη ρουμανική λοταρία προς τις ελληνικές εταιρίες και τη θυγατρική τους, επί τη βάσει της οποίας οι ελληνικές εταιρίες λάμβαναν τη συντριπτική πλειονότητα των εσόδων (από 80% αρχικά έως 70% τα μετέπειτα χρόνια). Ήτοι, εφόσον γινόταν φοροδιαφυγή, το μεγαλύτερο αναλογικά μέρος του οφέλους το είχαν οι ελληνικές εταιρίες.

Τέλος, σημειώνουν τα δημοσιεύματα, ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών της Ρουμανίας έχει δηλώσει πως οι συμβάσεις αυτές δεν θα ανανεωθούν, αλλά θα γίνουν διεθνείς διαγωνισμοί.

Σε όλα τα ανωτέρω, τα οποία εμφανίζουν τις ελληνικές εταιρίες να έκαναν «συμπαιγνία» με την τότε ηγεσία της ρουμανικής λοταρίας, με στόχο να αποφεύγουν τη φορολόγηση, και μάλιστα να καρπώνονται το μεγαλύτερο μέρος του οφέλους, η Intralot δεν βρήκε άξιο απάντησης το παραμικρό!

Παρότι θίγουν βάναυσα το κύρος μιας εταιρίας που την ίδια ώρα είναι βασικός συνεργάτης του ελληνικού ΟΠΑΠ κι αναπτύσσει δραστηριότητες σε διεθνές επίπεδο.

Τουναντίον, η απάντησή της αφορά κάτι που ουδόλως αναφέρουν τα δημοσιεύματα του ρουμανικού Τύπου. Σύμφωνα με αυτά, οι ρουμανικές αρχές φέρονται αποφασισμένες να διεκδικήσουν αυτά τα ποσά από τις ελληνικές εταιρίες, και αυτό σημαίνει ότι δεν τα έχουν ήδη διεκδικήσει, ενώ η Ιntralot απαντά ότι δεν έχει καμία ενημέρωση για απαίτηση (προφανώς υφιστάμενη) του ρουμανικού δημοσίου.

Υποθέτουμε όμως ότι ούτως ή άλλως θα έχουν «ενημέρωση» για το αν τα μηχανήματα που εγκατέστησαν στην LN για να στηθεί το δίκτυο είναι τελικά «κουλοχέρηδες», όπως φέρεται να έχει αποφανθεί το αρμόδιο γραφείο ελέγχου της Ρουμανίας, ή videolotto, όπως υποτίθεται ότι πρέπει να είναι, σύμφωνα με τη σύμβαση που φέρονται να έχουν υπογράψει οι ελληνικές εταιρίες.

Όπως εικάζουμε, αν τα δημοσιεύματα του ρουμανικού Τύπου ήταν ψευδή και συκοφαντικά, αν όλα όσα αναγράφουν επικαλούμενα παράγοντες και στελέχη του ρουμανικού κράτους και των υπηρεσιών του στερούνταν αληθείας, οι εμπλεκόμενες ελληνικές εταιρείες, ιδίως δε η Ιntralot, όφειλαν να κινηθούν, έστω και τις αμέσως προηγούμενες ημέρες, ώστε:

-Πρώτον, να θέσουν την ουσία της υπόθεσης υπό το φως της δημοσιότητας εξηγώντας τις πτυχές της, ώστε να λάμψει η αλήθεια.

-Δεύτερον, να προστατεύσουν το κύρος τους ιδίως η Intralot ως εισηγμένη εταιρία, που δεσπόζει στο ελληνικό τοπίο των τυχερών παιγνίων, έχοντας μακροχρόνιες συμβάσεις με τον ΟΠΑΠ, διεκδικώντας νέα έργα του ίδιου Οργανισμού (από τη σύμβαση τεχνολογίας ως το ΞΥΣΤΟ), ενδεχομένως και ενεργό ρόλο στη διεκδίκησή του μέσω αποκρατικοποίησης.

Με αυτά τα δεδομένα, είμαστε υποχρεωμένοι να επανέλθουμε, ζητώντας από την Intralot, την Intracom, αλλά και τις αρμόδιες αρχές να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις σε όσα καταμαρτυρούν τα δημοσιεύματα αυτά, προκειμένου να ξεκαθαρίσει σύντομα το τοπίο.

«E2day»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v