Πιέζει η Κομισιόν για λύση στην ΑΤΕ

Για συρρίκνωση που μπορεί να οδηγήσει και σε κλείσιμο τραπεζών, μεταξύ των οποίων και η ΑΤΕ, πιέζει η Κομισιόν, λέει το Reuters. Μετά τις εκλογές οι αποφάσεις. Δήλωση Θ. Πανταλάκη, διάψευση ΥΠΟΙΚ.

Πιέζει η Κομισιόν για λύση στην ΑΤΕ
Πιέσεις για εξυγίανση ή ακόμη και για σταδιακό κλείσιμο τραπεζών, μεταξύ των οποίων και η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, από την Κομισιόν στην Αθήνα καταγράφει σε αποκλειστικό του δημοσίευμα το Reuters.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, αν και η ευθύνη εξυγίανσης μιας προβληματικής τράπεζας είναι ευθύνη της ΤτΕ, η Κομισιόν έχει επίσης λόγο με βάση τη νομοθεσία που διέπει τις κρατικές επιχορηγήσεις, καθώς δύναται να απορρίψει αίτημα διάσωσης μιας τράπεζας εάν θεωρεί ότι είναι πολύ ακριβή για να σωθεί. 

Κατά τη διάρκεια της κρίσης, η Κομισιόν δεν έχει χρησιμοποιήσει τις εν λόγω υπερεξουσίες και εάν τις χρησιμοποιήσει στην Ελλάδα θα σηματοδοτήσει πιο επιθετική στάση από την Επιτροπή, υπογραμμίζει το πρακτορείο. 

"Προχωράμε σε μια νέα φάση με την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία", αναφέρει μία από τις πηγές του πρακτορείου. "Κάποιες τράπεζες αναμένεται να οδηγηθούν σε συρρίκνωση εργασιών. Κάποιες θα κλείσουν", αναφέρει, προσθέτοντας ότι εάν μια τράπεζα έχει συστημική σημασία για τη χώρα ίσως χρειάζεται διάσωση, αλλά σε διαφορετική περίπτωση μάλλον θα πρέπει να κλείσει. 

"Εάν υπάρχει ζήτημα χρηματοοικονομικής σταθερότητας, προετοιμάζεσαι να διασώσεις μια τράπεζα, αλλά έχουμε ξεπεράσει αυτό το σημείο σε πολλές χώρες. Η ΑΤΕbank θα πρέπει να κλείσει ή να συρρικνωθεί σταδιακά", αναφέρει η ίδια πηγή. 

Οι αποφάσεις, λέει το πρακτορείο, θα ληφθούν μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου. 
 
Η Αθήνα έχει ήδη ξεκινήσει τις προετοιμασίες για συρρίκνωση της ΑΤΕ, μια διαδικασία ρευστοποίησης στοιχείων ενεργητικού που δεν σημαίνει άμεσο κλείσιμο, όμως αυτές αναμένεται να ξεκινήσουν στο β΄ εξάμηνο του έτους, ανέφερε μία από τις πηγές του πρακτορείου. 

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση κλεισίματος της ΑΤΕ οι καταθέτες είναι εξασφαλισμένοι από τον μηχανισμό προστασίας καταθέσεων.

Δήλωση Θ. Πανταλάκη

Το euro2day επικοινώνησε με τον επικεφαλής της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣΘεόδωρο Πανταλάκη, ο οποίος δήλωσε: "Δεν γνωρίζω τέτοιου τύπου σενάρια. Αναμένω τις αποφάσεις της νέας κυβέρνησης, η οποία, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, θα καθορίσουν τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης της ATEbank".

Διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ

Από την πλευρά του, το ΥΠΟΙΚ διαψεύδει το συγκεκριμένο δημοσίευμα δηλώνοντας ότι στην ΑΤΕ βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης. Το υπουργείο σημειώνει: "Το σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters σχετικά με την ΑΤΕ δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Όπως είναι γνωστό, η ΑΤΕ εφαρμόζει ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, το οποίο έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως είναι γνωστό, επίσης, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα προικοδοτείται με 50 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάρθρωσή του. Τα 25 δισ. εξ αυτών έχουν ήδη εκταμιευτεί και τα 18 δισ. έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v