Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμπορική: «Προίκα» 2,5 δισ. ευρώ από CA

Με κεφάλαια 2,5 δισ. ευρώ «προικίζει», σύμφωνα με πληροφορίες, η Credit Agricole την Εμπορική προκειμένου να διασφαλίσει την απρόσκοπτη πρόσβαση στον ELA και την ανεμπόδιστη ολοκλήρωση της συμφωνίας συγχώνευσής της.

Εμπορική: «Προίκα» 2,5 δισ. ευρώ από CA
Με κεφάλαια 2,5 δισ. ευρώ «προικίζει», σύμφωνα με πληροφορίες, η Credit Agricole την Εμπορική Τράπεζα προκειμένου να διασφαλίσει την απρόσκοπτη πρόσβαση στον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας ELA αλλά και την ανεμπόδιστη ολοκλήρωση της συμφωνίας συγχώνευσής της με μία από τις τρεις ενδιαφερόμενες τράπεζες (ΕΤΕ, Alpha, Eurobank).

Η κίνηση κρίθηκε αναγκαία μετά τη ζημία από φόρους 1,75 δισ. ευρώ που ενέγραψε η Εμπορική το 2011 και η οποία είχε ως αποτέλεσμα τα ίδια κεφάλαιά της να μειωθούν στα 917 εκατ. ευρώ. Μόνο από το PSI η Εμπορική το 2011 έγραψε ζημία ύψους 592 εκατ. ευρώ, ενώ επιβάρυνε τα αποτελέσματά της με ζημιά 1,16 δισ. ευρώ από απομειώσεις δανείων.

Για να ανταποκριθεί στις κεφαλαιακές και λειτουργικές απαιτήσεις της, η Εμπορική, όπως προκύπτει από τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις του 2011, τον Ιανουάριο του 2012 ολοκλήρωσε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 2 δισ. ευρώ, η οποία καλύφθηκε πλήρως από την Credit Agricole.

Κατά τη διάρκεια του α΄ τριμήνου της τρέχουσας χρήσης επιβάρυνε τον όμιλο Credit Agricole με πρόσθετες ζημίες της τάξεως των 900 εκατ. ευρώ, όπως προέκυψε από τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του ομίλου. Με δεδομένο ότι τα 2 δισ. ευρώ της αύξησης του Ιανουαρίου του 2012 είχαν προεγγραφεί στις 31/12/11 ως προκαταβολή έναντι μελλοντικής ΑΜΚ, η Credit Agricole υποχρεώθηκε να βάλει και πάλι το χέρι στην τσέπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προ δεκαημέρου η Εμπορική ενισχύθηκε εκ νέου με κεφάλαια της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ από την Credit Agricole χωρίς να γίνει γνωστό αν το ποσό επιμερίζεται σε κεφαλαιακή ενίσχυση και κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού.

Και οι δύο κινήσεις αποτελούν αναγκαία προεργασία για την ολοκλήρωση των συζητήσεων συγχώνευσης της Εμπορικής με μία εκ των τριών ενδιαφερόμενων ελληνικών τραπεζών. Και αυτό γιατί η Credit Agricole υποχρεούται να ανακεφαλαιοποιήσει την Εμπορική πριν από την ολοκλήρωση της συγχώνευσης και όχι απλώς να καλύψει την ελάχιστη συμμετοχή στην αύξηση της τράπεζας που θα προκύψει από τη συγχώνευση.

Μόλις χθες η Αlpha επιβεβαίωσε την κατάθεση προσφοράς για την εξαγορά της Εμπορικής, ενώ είχε προηγηθεί η Εθνική Τράπεζα. Τρίτος ενδιαφερόμενος, που προς το παρόν δεν το έχει επιβεβαιώσει και επίσημα, φέρεται να είναι ο όμιλος Eurobank.

Εδώ και αρκετές ημέρες βρίσκονται σε εξέλιξη οικονομικός έλεγχος της Εμπορικής από τις τρεις προαναφερόμενες ελληνικές τράπεζες και ταυτόχρονος έλεγχος των χαρτοφυλακίων των τριών τραπεζών από την πλευρά της Εμπορικής. Με την ολοκλήρωση των εκατέρωθεν ελέγχων θα συνταχθούν τρία διαφορετικά business plans (Εμπορική - ΕΤΕ, Εμπορική - Alpha, Εμπορική - Eurobank), που θα τεθούν υπ' όψιν της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Για να κλειδώσουν τα business plans, μια και οι έλεγχοι βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, θα πρέπει να έχουν προσδιοριστεί οι όροι ανακεφαλαιοποίησης των εγχώριων τραπεζών, ώστε να μπορούν να υπολογιστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες ανά περίπτωση.

Ο προσδιορισμός των όρων της ανακεφαλαιοποίησης είναι μία από τις εκκρεμότητες που πρέπει να διευθετήσει σύντομα η κυβέρνηση καθώς, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, στους τραπεζοϋπαλλήλους, πρώτα θα καθοριστεί το θεσμικό πλαίσιο και εν συνεχεία θα προχωρήσουν οι ανακεφαλαιοποιήσεις.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v