Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: "Κλεισμένο" το deal με SG για Γενική

Πολύ κοντά σε συμφωνία με τη SocGen για την απόκτηση της Geniki η Πειραιώς. Στα πρότυπα της συμφωνίας για Εμπορική το deal. Πράσινο φως από ΤΧΣ. Το κενό χρηματοδότησης και η ΑΜΚ. Επιβεβαιώνουν τις επαφές SG-Πειραιώς.

Πειραιώς: Κλεισμένο το deal με SG για Γενική
Η συμφωνία εξαγοράς της Geniki Bank από την Τράπεζα Πειραιώς, με ταυτόχρονη μετοχική συμμετοχή της Societe Generale στο νέο σχήμα, έχει σχεδόν κλείσει και αναμένεται να ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών.

Τόσο η Τράπεζα Πειραιώς όσο και η Societe Generale επιβεβαίωσαν τις εμπιστευτικές επαφές, οι οποίες όπως αναφέρουν είναι σε προχωρημένο στάδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις των δυο πλευρών ξεκίνησαν ταυτόχρονα με τις διαπραγματεύσεις που έκανε η Πειραιώς για την απόκτηση του υγιούς κομματιού της ΑΤΕbank, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής σταθερότητας έχει δώσει ήδη το πράσινο φως, η Τράπεζα της Ελλάδος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και το μόνο που μένει είναι η διευθέτηση κάποιων τεχνικών λεπτομερειών.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τα κεφάλαια που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση της Γενικής Τράπεζας ανέρχονται στην περιοχή των 350 εκατ. ευρώ περίπου και το ποσό θα καλυφθεί από τη Societe Generale.  

Η S.G., κατά τις συζητήσεις με την Τράπεζα Πειραιώς, φέρεται να έχει δεσμευτεί ότι θα καλύψει ως νέος μέτοχος του σχήματος το ποσοστό που της αναλογεί στην επικείμενη ΑΜΚ, με βάση το 10% της ίδιας συμμετοχής που απαιτεί ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Πηγές από τις δύο τράπεζες υποστηρίζουν, μιλώντας στο euro2day, ότι η σχέση του ελληνικού ομίλου και του γαλλικού θα είναι αμιγώς μετοχική, χωρίς να μετέχει στη διοίκηση του νέου σχήματος στέλεχος από τη γαλλική πλευρά.

Με την κίνηση αυτή λαμβάνει χώρα η πρώτη μεγάλη κίνηση στην αναδιάταξη του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, με τη δημιουργία μιας ισχυρής ως προς τη δυνατότητα του funding τράπεζας, καθώς η Societe Generale θα προσφέρει στον νέο όμιλο τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στις αγορές χρήματος, κάτι που έχει παγώσει εδώ και δύο χρόνια για τις ελληνικές τράπεζες. 

Το deal αναμένεται εκ των πραγμάτων να επιταχύνει τις διαδικασίες και στα υπόλοιπα ανοιχτά μέτωπα του τραπεζικού κλάδου, κυρίως στο ζήτημα της Εμπορικής Τράπεζας, όπου ο έτερος γαλλικός όμιλος, η Credit Agricole, πρέπει σύντομα να αποφασίσει τι θα πράξει. 

Σημειώνεται ότι ήδη η Πειραιώς έχει αποκτήσει το υγιές κομμάτι της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ.

Επιβεβαιώνουν Τ. Πειραιώς και Societe Generale

Σε επίσημη ανακοίνωσή της, η Τ. Πειραιώς επιβεβαιώνει τις εμπιστευτικές συζητήσεις με την γαλλική τράπεζα, που βρίσκονται σε "προχωρημένο στάδιο", τονίζει ωστόσο ότι δεν υπάρχει ακόμη οριστική απάντηση.

Ειδικότερα, η Πειραιώς υπογραμμίζει: "Σε απάντηση του με αριθμ. πρωτ. 3343/29.08.2012 εγγράφου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σας γνωρίζουμε ότι η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται σε εμπιστευτικές συζητήσεις με την Societe Generale σε σχέση με πιθανή εξαγορά της μετοχικής συμμετοχής της Societe Generale στην Γενική Τράπεζα.

Μολονότι οι συζητήσεις αυτές έχουν φθάσει σε προχωρημένο στάδιο, ουδεμία οριστική απόφαση έχει ληφθεί από οποιαδήποτε πλευρά, και συνεπώς οι επενδυτές δεν πρέπει να λάβουν επενδυτικές αποφάσεις στη βάση της επιτυχούς ή μη επιτυχούς κατάληξης των συζητήσεων.

Η Τράπεζα Πειραιώς θα ενημερώσει σύμφωνα με το νόμο το επενδυτικό κοινό εάν υπάρξει εξέλιξη για το παραπάνω θέμα".

Εν τω μεταξύ, σε ανακοίνωσή της, η Societe Generale επιβεβαιώνει τις διαπραγματεύσεις με την Πειραιώς, αναφέροντας ότι οι συζητήσεις "βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο".

Η SocGen επισημαίνει ότι δεν υπάρχει ακόμη απόφαση από οποιαδήποτε πλευρά.


Ανακοίνωση και από Geniki

Σε απάντηση σχετικού αιτήματος της Ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Γενική Τράπεζα γνωστοποιεί ότι έλαβε γνώση των ανακοινώσεων της SOCIETE GENERALE, ελέγχοντος μετόχου της, και της Τράπεζας Πειραιώς, με τις οποίες επιβεβαιώνουν ότι βρίσκονται σε εμπιστευτικές συζητήσεις σε σχέση με την πιθανή πώληση της συμμετοχής της SOCIETE GENERALE στη Γενική Τράπεζα στην Τράπεζα Πειραιώς.

Η Γενική Τράπεζα θα γνωστοποιήσει στο επενδυτικό κοινό πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη των παραπάνω συνομιλιών, εφόσον υπάρξουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v