Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

CA: Αυξάνεται το κόστος αποχώρησης από Εμπορική

Η Credit Agricole πιθανόν να χρειαστεί να «ρίξει» επιπλέον 600-700 εκατ. ευρώ στην Εμπορική προτού μπορέσει να πουλήσει την ελληνική θυγατρική της, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η WSJ.

CA: Αυξάνεται το κόστος αποχώρησης από Εμπορική
Η Credit Agricole πιθανόν να χρειαστεί να «ρίξει» επιπλέον 600-700 εκατ. ευρώ στην Εμπορική προτού μπορέσει να πουλήσει την ελληνική θυγατρική της, σύμφωνα με πηγές του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα με γνώση της διαδικασίας πώλησης, τις οποίες επικαλείται η WSJ.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, πηγές που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις της Credit Agricole με τους τρεις «μνηστήρες», δηλαδή την Eurobank, την Alpha Bank και την Εθνική Τράπεζα, οι προσφορές ομοιάζουν σε μεγάλο βαθμό και προβλέπουν την απόκτηση της Εμπορικής στην τιμή του 1 ευρώ.

Για κάθε μια από τις ελληνικές τράπεζες, η Εμπορική θα αποτελούσε ένα καλό απόκτημα. Ωστόσο, για την Credit Agricole, η έξοδος από την Ελληνική αγορά αποδεικνύεται ακριβή. Τον Ιούλιο, η γαλλική τράπεζα έκανε «ένεση» 2,3 δις. ευρώ στην Εμπορική για την ανακεφαλαιοποίησή της, όμως η Τράπεζα της Ελλάδος λέει πως αυτό το ποσό δεν είναι αρκετό, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση της στάσης της κυβέρνησης.

Εκπρόσωπος της Credit Agricole αρνήθηκε να σχολιάσει, σημειώνει η WSJ.

Όπως αναφέρει, καθώς η ελληνική οικονομία ολισθαίνει όλο και βαθύτερα στην ύφεση, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξάνονται: το σύνολο πλησιάζει πλέον το 20% των assets του τραπεζικού συστήματος. Για να καλυφθούν οι αναμενόμενες απώλειες επί του χαρτοφυλακίου δανείων της Εμπορικής για τα επόμενα τρία χρόνια, η Τράπεζα της Ελλάδος απαιτεί από την Credit Agricole να «βάλει» άλλα 600 με 700 εκατ. ευρώ στην Εμπορική προτού εγκριθεί η πώληση, σύμφωνα με τις πηγές.

Πηγές που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις σημειώνουν επίσης ότι η γαλλική τράπεζα θα πρέπει να δεσμευτεί ότι θα διατηρήσει ανοικτή την τρέχουσα γραμμή πίστωσης προς την Εμπορική για άλλα τρία χρόνια προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η τράπεζα έχει επαρκή ρευστότητα. Σε αντάλλαγμα, οι τρεις ελληνικές τράπεζες έχουν δεσμευτεί να παράσχουν ξένα assets, όπως για παράδειγμα μέρος των χαρτοφυλακίων δανείων τους στην ΝΑ Ευρώπη, ως εγγύηση για αυτή την ρευστότητα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v