Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαράγκης:Τα δύο ΜΟΔ, ο ξένος και το deal… με ουρά

Την έκδοση μετατρέψιμου σε μετοχές ομολογιακού δανείου ενέκρινε η χθεσινή γενική συνέλευση της Βαράγκης, ύψους έως €2,5 εκατ. Θα καλυφθεί από ξένους επενδυτές. Τι αλλάζει στους μετοχικούς συσχετισμούς.

Βαράγκης:Τα δύο ΜΟΔ, ο ξένος και το deal… με ουρά
Την έκδοση μετατρέψιμου σε μετοχές ομολογιακού δανείου ενέκρινε η χθεσινή γενική συνέλευση της Βαράγκης, ύψους έως 2,5 εκατ. ευρώ, η οποία, όπως δηλώθηκε θα καλυφθεί από ξένους επενδυτές.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το συγκεκριμένο ΜΟΔ θα μετατραπεί πολύ γρήγορα σε μετοχές στην τιμή των 0,79 ευρώ ανά τεμάχιο, με αποτέλεσμα να εκδοθούν έως και 3.164.566 νέοι τίτλοι.

Με δεδομένο ότι η εισηγμένη διαθέτει σήμερα 3.229.566 μετοχές, πρόκειται περίπου για διπλασιασμό των σημερινών τίτλων. Δηλαδή, οι σημερινοί μέτοχοι θα δουν το ποσοστό τους να πέφτει σχεδόν κατά 50%.

Πριν όμως μετατραπεί το υπό έκδοση ΜΟΔ, αναμένεται να έχει προηγηθεί η μετατροπή σε μετοχές ενός προϋπάρχοντος ΜΟΔ ύψους δύο εκατ. ευρώ προς 0,63 ευρώ ανά μετοχή, το οποίο έχει καλυφθεί κατά το μεγαλύτερο ποσοστό του από την οικογένεια Βαράγκη.

Άρα θα εκδοθούν επιπλέον 3.174.603 μετοχές, με αποτέλεσμα το σύνολο των τίτλων να τριπλασιαστεί σε σχέση με σήμερα.

Η ουσία είναι πως μετά τις δύο αυτές μετατροπές θα έχουμε μια εταιρεία με περίπου τριπλάσιες μετοχές από τις υπάρχουσες και με δύο μεγάλους μετόχους: Την οικογένεια Βαράγκη και τους νέους ομολογιούχους, που σύμφωνα με πληροφορίες θα πρόκειται για έναν ισχυρό μέτοχο από τη Μέση Ανατολή, ο οποίος θα λάβει το ρόλο του στρατηγικού επενδυτή.

Από τις δύο αυτές μετατροπές επίσης, οι δανειακές υποχρεώσεις της Βαράγκης (12,83 εκατ. στις 30/9/2012) θα μειωθούν κατά 4,5 εκατ. ευρώ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το κόστος χρηματοδότησης της εισηγμένης.

Το μεγάλο «στοίχημα», όμως, θα παιχτεί στην «επόμενη μέρα». Δηλαδή στο κατά πόσο ο νέος στρατηγικός επενδυτής θα βοηθήσει την Βαράγκης να αναλάβει νέες δουλειές στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης κ. Δημήτρης Βαράγκης ανέφερε πως «οι νέοι επενδυτές είναι δικτυωμένοι με πελάτες και προμηθευτές, γεγονός που θα μπορούσε να βοηθήσει μελλοντικά στην ανάπτυξη της εταιρίας».

Σύμφωνα πάντως από όσα ακούμε, το deal δεν φαίνεται πως θα περιοριστεί στην στενή επενδυτική σχέση, αλλά θα αποκτήσει και… «μεγάλη ουρά».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v