Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Το «ναι» Λάτση και το κυνήγι του 10%

Πηγές προσκείμενες στον όμιλο Λάτση επιβεβαιώνουν την πρόθεση συμμετοχής στην ΑΜΚ της ΕΤΕ. Τα κίνητρα. Ο αγώνας δρόμου για το 10% και η προσέγγιση εφοπλιστών. Η αρνητική καθαρή θέση και η Finansbank.

ΕΤΕ: Το «ναι» Λάτση και το κυνήγι του 10%
Επιβεβαιώνονται από καλά ενημερωμένες πηγές οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο όμιλος Λάτση προτίθεται να συμμετάσχει στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας.

Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ο όμιλος Λάτση προτίθεται να συμμετάσχει καλύπτοντας «τουλάχιστον το αντίστοιχο που αναλογεί στη σημερινή μετοχική του θέση».

Πέραν των πληροφοριών, η κίνηση αυτή είναι περίπου αναμενόμενη, κατόπιν όσων προηγήθηκαν στην υπόθεση ΕΤΕ-Εurobank. Σημειώνεται ότι o όμιλος κατέχει σήμερα ποσοστό περίπου 11,5-12% στην Εθνική. Εάν όμως η τράπεζα περάσει στον πλήρη έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, λόγω του dilution που θα επέλθει, θα πέσει στην περιοχή του 1%.

Κατά συνέπεια, έχει κίνητρο να συμμετάσχει διότι:

α) Αν η αύξηση δεν πετύχει και ο ιδιωτικός τομέας δεν συγκεντρώσει το 10%, τα χρήματά του δεν κινδυνεύουν καθώς θα επιστραφούν ατόκως, όπως και σε όλους τους υπόλοιπους μετόχους.

β) Αν η αύξηση πετύχει, θα διατηρήσει αντίστοιχη μετοχική επιρροή -άρα και λόγο στο management- ή και μεγαλύτερη, ανάλογα με το ποσοστό αδιαθέτων που προτίθεται να καλύψει όπως φαίνεται από τη λέξη «τουλάχιστον» στην παραπάνω φράση. Ποσοστό που ίσως θα μπορούσε, με βάση εκτιμήσεις, να κινηθεί και στο 15% (του 10% που είναι η ελάχιστη απαιτούμενη ιδιωτική συμμετοχή).

Με δεδομένο ότι το συνολικό ποσό της απαιτούμενης ιδιωτικής συμμετοχής είναι 800 εκατ. ευρώ, η ποσοτική συμμετοχή του ομίλου Λάτση εκτιμάται ότι θα μπορούσε να κυμανθεί στα 95-120 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ρόλο στην υπόθεση φαίνεται να έχουν παίξει ανώτατα στελέχη του ομίλου Eurobank, τα οποία το τελευταίο διάστημα συνεργάζονταν στενά με τη διοίκηση της Εθνικής για να προωθηθεί η συγχώνευση.

Παράλληλα, από την πλευρά της Εθνικής γίνεται προσπάθεια να συμμετάσχουν επιχειρηματίες και εφοπλιστές που έχουν στενούς, παραδοσιακά, δεσμούς με την τράπεζα. Οι τελευταίοι, μαζί με κάποια ξένα χαρτοφυλάκια αποτελούν το πεδίο από το οποίο επιδιώκεται να συγκεντρωθεί το βασικό μέρος των ιδιωτικών κεφαλαίων. Ταυτόχρονα, βέβαια, γίνεται προσπάθεια σε όλο το εύρος του πελατολογίου της Εθνικής Τράπεζας.

Ανοικτό φαίνεται να παραμένει και το θέμα των διαφόρων Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού και Δημοσίου Δικαίου που μετέχουν στην Εθνική Τράπεζα, περιλαμβανομένης της Εκκλησίας και των ταμείων, καθώς υπάρχουν δύο θέματα:

Το ένα είναι η διαθέσιμη ρευστότητα από την πλευρά τους, καθώς και το ενδεχόμενο δανεισμού από τρίτους αφού η ίδια η ΕΤΕ δεν πρόκειται να προσφέρει δάνεια για λόγους συμμετοχής στην αύξηση.

Το δεύτερο θέμα αφορά την αρνητική καθαρή θέση που έχει η ΕΤΕ. Αυτό θα μπορούσε είτε να προκαλέσει προβλήματα στη συμμετοχή επενδυτικών φορέων, σε ό,τι αφορά μελλοντικές ευθύνες των αρμοδίων, είτε και να συνεπάγεται απαγορεύσεις, ανάλογα με τους όρους που διέπουν την επενδυτική πολιτική τους.

Από την άλλη πλευρά, για να ξεπεραστεί το βασικό αντικίνητρο της αρνητικής καθαρής θέσης, η Εθνική θα παρουσιάσει, σύμφωνα με πληροφορίες, πλάνο ενεργειών που ξεκινά από το εθελοντικό «κούρεμα» των υβριδικών και ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης και φθάνει ως την ενεργητική διαχείριση στοιχείων ενεργητικού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Παρότι η Εθνική δεν σχολιάζει τα επίμονα δημοσιεύματα για την πρόθεση πώλησης μέρους ή του συνόλου της συμμετοχής της στη Finansbank, η αξιοποίησή της εκτιμάται ότι κατέχει κομβικό ρόλο στην επόμενη μέρα του ομίλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v