Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: Τα «ψιλά» γράμματα με BCP

Η BCP ως κάτοχος μετοχών Πειραιώς θα περιορίζεται στην άσκηση των δικαιωμάτων ψήφου της στη ΓΣ μόνο για τις αποφάσεις τροποποίησης του καταστατικού. Οι περιορισμοί λήγουν εφόσον υπάρξουν ορισμένες προϋποθέσεις.

Πειραιώς: Τα «ψιλά» γράμματα με BCP
Περιορισμένα δικαιώματα ψήφου θα διαθέτει η BCP, για όσο διάστημα μείνει μέτοχος της Πειραιώς, καθώς η συμφωνία των δύο πλευρών προβλέπει ότι η BCP θα ασκεί τα δικαιώματα ψήφου ως μέτοχος μόνο για στρατηγικής σημασίας θέματα.

Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο, που εξέδωσε η Πειραιώς για την αύξηση κεφαλαίου, η BCP ως κάτοχος μετοχών Πειραιώς θα περιορίζεται στην άσκηση των δικαιωμάτων ψήφου της στη γενική συνέλευση μόνο για τις αποφάσεις τροποποίησης του καταστατικού.

Δηλαδή, για θέματα αύξησης ή μείωσης κεφαλαίου ή της παροχής σχετικής εξουσιοδότησης στο Δ.Σ., συγχώνευσης, διάσπασης, μετατροπής, αναβίωσης, παράτασης της διάρκειας ή διάλυσης της εταιρείας ή για όποιο άλλο θέμα απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία όπως προβλέπεται από τον Ν. 2190 του 1920.

Οι παραπάνω περιορισμοί στην άσκηση των δικαιωμάτων ψήφου της BCP λήγουν εφόσον πληρωθούν οι εξής προϋποθέσεις:

- Το ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου επί του συνόλου των κοινών μετοχών της Πειραιώς, που δεν έχουν περιορισμούς στην άσκηση των δικαιωμάτων ψήφου, είναι κάτω του 5%.

- Εξήντα έξι μήνες από την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

- Ή όταν το ΤΧΣ μπορεί να ασκήσει πλήρως τα δικαιώματα ψήφου του.

Ο παραπάνω περιορισμός της BCP ως προς τα δικαιώματα ψήφου αποσκοπεί σύμφωνα με την αγορά στο να αποφευχθεί η ενοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς.

Η πελατειακή βάση της Millennium αριθμεί 220 χιλιάδες πελάτες οι οποίοι εξυπηρετούνται μέσω δικτύου 120 καταστημάτων και περίπου 200 ΑΤΜs, ενώ διαθέτει προσωπικό 1.200 ατόμων. Η εξαγορά της αναμένεται να αποδώσει ετήσιες συνέργειες οι οποίες θεωρείται ότι θα ανέλθουν ετησίως σχεδόν στα 53 εκατ. ευρώ προ φόρων μέχρι το τέλος του 2015 σε σταδιακή βάση.

Ειδικότερα, οι συνέργειες κόστους εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε περίπου 30 εκατ. ευρώ, οι συνέργειες σε κόστος χρηματοδότησης σε περίπου 13 εκατ. ευρώ και οι συνέργειες εσόδων θα ανέλθουν σε περίπου 10 εκατ. ευρώ.

Τα έξοδα ενσωμάτωσης της Millennium αναμένεται να ανέλθουν σε 34 εκατ. ευρώ περίπου και θα πραγματοποιηθούν εντός της περιόδου 2013-15.

Η BCP, όπως προκύπτει από το ενημερωτικό δελτίο της αύξησης, δεν δεσμεύεται να διατηρήσει τις μετοχές Πειραιώς, που θα αποκτήσει, καλύπτοντας με 400 εκατ. ευρώ την ιδιωτική τοποθέτηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v