Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΓΕΚ -ΤΕΡΝΑ: Αύξηση σε EBITDA - κύκλο εργασιών

Η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) του Ομίλου ΓΕΚ στο 9μηνο 2006 διαμορφώθηκε σε 48,8 εκ. ευρώ, αυξημένη κατά 8,7%. Οι ενοποιημένες πωλήσεις της ΓΕΚ αυξήθηκαν κατά 11,2%. Τα κέρδη προ φόρων της ΤΕΡΝΑ αυξήθηκαν κατά 25,7%.

ΓΕΚ -ΤΕΡΝΑ: Αύξηση σε EBITDA - κύκλο εργασιών
Οι ενοποιημένες πωλήσεις της ΓΕΚ στο 9μηνο του 2006 ανέρχονται σε 217 εκ. ευρώ, έναντι 195 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2005, αυξημένες κατά 11,2%.

Η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) του Ομίλου ΓΕΚ διαμορφώθηκε σε 48,8 εκ. ευρώ, αυξημένη κατά 8,7% σε σχέση με την περυσινή περίοδο.

Αντίστοιχα, τα κέρδη προ φόρων του Ομίλου ΓΕΚ ανήλθαν σε 27,8 εκ. ευρώ έναντι 30,6 εκ ευρώ το εννεάμηνο του 2005, μειωμένα κατά 8,7%.

Τα καθαρά κέρδη μετά από τα δικαιώματα μειοψηφίας, επηρεασμένα κυρίως από την αναβαλλόμενη φορολογία που επηρέασε θετικά τα αποτελέσματα του εννεαμήνου του 2005, ανήλθαν σε 11,8 εκ. ευρώ, έναντι 19,9 εκ. ευρώ στην αντίστοιχη περυσινή περίοδο, μειωμένα κατά 40%.

Οι εργασίες του κατασκευαστικού βραχίονα του Ομίλου (ΤΕΡΝΑ Α.Ε) ενισχύονται σημαντικά, ενώ ο τομέας της ενέργειας αναπτύσσει ιδιαίτερη δυναμική, συνεισφέροντας το 43% των λειτουργικών κερδών (EBITDA) του Ομίλου.

Η δραστηριότητα της ΓΕΚ στον κλάδο των Παραχωρήσεων είναι εντατική καθώς εκτός από την υπάρχουσα ενεργή παρουσία στην κατασκευή και εκμετάλλευση χώρων στάθμευσης, ο όμιλος διεκδικεί συμμετοχή στις μεγάλες οδικές παραχωρήσεις που δημοπρατούνται.

Ήδη έχει κατατεθεί η οικονομική προσφορά για τον Αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδας, ενώ η κοινοπραξία HELLENIC AUTOPISTAS στην οποία συμμετέχει η ΓΕΚ έχει ανακηρυχθεί προσωρινός ανάδοχος για την ανάληψη της κατασκευής και εκμετάλλευσης της Ιόνιας οδού.

Στο real estate, τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 7,7 εκ. ευρώ. Οι αποδόσεις του χαρτοφυλακίου ακινήτων κρίνονται ικανοποιητικές, ενώ οι προοπτικές αυξημένης κερδοφορίας του Ομίλου από την εν λόγω δραστηριότητα για τα επόμενα χρόνια είναι σημαντικές καθώς οι επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα έτη στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή αποδίδουν καρπούς.

Η καθαρή ταμειακή θέση της μητρικής εταιρείας του Ομίλου ΓΕΚ Α.Ε ανήλθε σε 50,8 εκ. ευρώ, η οποία και θα χρησιμοποιηθεί για την χρηματοδότηση των οδικών παραχωρήσεων στις οποίες συμμετέχει ο όμιλος.

---ΤΕΡΝΑ

Οσον αφορά στα ενοποιημένα αποτελέσματα της ΤΕΡΝΑ, οι πωλήσεις ανήλθαν σε 203,1 εκ. ευρώ, αυξημένες κατά 17,7%.

Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) παρουσίασαν αύξηση κατά 33,7%, ανερχόμενα σε 38,8 εκ. ευρώ έναντι 29 εκ. ευρώ.

Τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 25,7%, ανερχόμενα σε 21,5 εκ ευρώ έναντι 17,1 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Τα καθαρά κέρδη μετά από τα δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 14,4 εκ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση η οποία ανήλθε σε 1%, καθώς κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο υπήρξε αναβαλλόμενη φορολογία που επηρέασε θετικά το αποτέλεσμα.

Σημειώνεται ότι τα καθαρά κέρδη του εννεαμήνου του 2006 υπερβαίνουν τα καθαρά κέρδη που πραγματοποιήθηκαν στο σύνολο της περυσινής χρήσης.

Το κατασκευαστικό ανεκτέλεστο του Ομίλου ενισχύεται σημαντικά καθώς στο εννεάμηνο ανήλθε σε 630 εκ. έναντι 400 εκ στην αρχή του χρόνου, ενώ αναμένεται η υπογραφή περαιτέρω συμβάσεων ύψους 550 εκ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2006.

Η παρουσία της ΤΕΡΝΑ στις κατασκευαστικές αγορές του εξωτερικού διευρύνεται, καθώς πέρα από τα αναληφθέντα έργα στα Βαλκάνια η εταιρεία ήδη τοποθετείται με επιτυχία στην αγορά της Μέσης Ανατολής. Στο τέλος του έτους η συμμετοχή των έργων του εξωτερικού στο συνολικό ανεκτέλεστο αναμένεται να ανέλθει σε 30%.

Η εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου στο πεδίο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ανέρχεται σε 109 MW, ενώ στο στάδιο της κατασκευής βρίσκονται επιπλέον 58 MW αιολικών πάρκων και 15 MW υδροηλεκτρικών έργων. Ακόμα, ο Όμιλος λειτουργεί το πρώτο και μοναδικό στην Ελλάδα ιδιωτικό θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο ισχύος 147 MW.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο