Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΒΙΟΧΑΛΚΟ: Γιατί οι μέτοχοι «μαύρισαν» τις ΔΠ

Οι λόγοι για τους οποίους δεν προχώρησε η πρόταση των διοικήσεων των εταιριών του ομίλου της Βιοχάλκο για τη διενέργεια δημόσιων προτάσεων. Κρίσιμη η θέση της Επτροπής Κεφαλαιαγοράς.

ΒΙΟΧΑΛΚΟ: Γιατί οι μέτοχοι «μαύρισαν» τις ΔΠ
Κανείς από τους μετόχους μειοψηφίας της ΕΛΒΑΛ και της ΕΤΕΜ δεν ψήφισε υπέρ της διενέργειας δημόσιας πρότασης από την «ολλανδική» Viochalco SA, ή καλύτερα οι μειοψηφούντες μέτοχοι θεώρησαν πως τυχόν διεξαγωγή δημόσιων προτάσεων θα έβλαπτε τα συμφέροντά τους.

Κύκλοι της αγοράς πιστεύουν πως λίγο-πολύ ανάλογη εικόνα θα υπάρξει και στις συνελεύσεις των άλλων πέντε εταιριών του ομίλου -ΧΑΛΚΟΡ, Ελληνικά Καλώδια, ΣΙΔΕΝΟΡ, Σωληνουργεία Κορίνθου, ΣΙΔΜΑ- που θα διεξαχθούν σήμερα και αύριο (κάτι που φυσικά μένει να αποδειχτεί και στην πράξη).

Και οι λόγοι που προβάλλονται είναι πολλοί:

Πρώτον, οι μέτοχοι μειοψηφίας φαίνεται να μη θεώρησαν πως είχαμε ουσιαστική αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος στις εταιρίες τους. Άλλωστε, στις χθεσινές γενικές συνελεύσεις προσήλθαν τα ίδια μέλη του Δ.Σ. και τα ίδια στελέχη που προσέρχονταν εδώ και τόσα χρόνια.

Δεύτερον, σε καμιά θυγατρική δεν θα διαμορφωθεί τέτοια τιμή δημόσιας πρότασης που να δείχνει πως αποτελεί ευκαιρία για τους μετόχους. Είτε γιατί οι τιμές των δημοσίων προτάσεων είναι χαμηλότερες από τις τρέχουσες τιμές των μετοχών, είτε (βλέπε ΣΙΔΜΑ) γιατί οι περισσότεροι μέτοχοι μειοψηφίας είναι αγορασμένοι σε πολύ υψηλότερα επίπεδα τιμών, άρα δεχόμενοι τη δημόσια πρόταση θα κλειδώσουν ζημίες.

Τρίτον, οι γενικότερες επενδυτικές προσδοκίες των επενδυτών κατά την τρέχουσα περίοδο είναι θετικές. «Εδώ κρατήσαμε τις θέσεις μας κατά τη διάρκεια της μεγάλης κρίσης, τώρα θα πουλήσουμε που η κατάσταση πάει να βελτιωθεί στην οικονομία;» αναρωτήθηκαν κάποιοι επενδυτές, ενώ ορισμένοι άλλοι υποστήριξαν πως οι προσφερόμενες τιμές είναι τόσο χαμηλές που θα οδηγήσουν σε... κλοπή της περιουσίας των μικρομετόχων.

Και τέταρτον, οι μέτοχοι μειοψηφίας φοβούνται πως η υλοποίηση των δημόσιων προτάσεων θα οδηγήσει σε ακόμη πιο μικρή διασπορά των μετοχών, άρα και σε ακόμη πιο περιορισμένη εμπορευσιμότητα.

Σε κάθε περίπτωση, το μπαλάκι θα περάσει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, που δεν είναι υποχρεωμένη να λάβει υπόψη της τα αποτελέσματα των γενικών συνελεύσεων. Θα κληθεί να λάβει υπόψη και το ψήφισμα των μετόχων της Ελβάλ

«Οι συνελεύσεις έχουν βαρύτητα πολιτικής τοποθέτησης» παραδέχτηκε στέλεχος του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, συμπληρώνοντας πως αντιλαμβάνεται τις ευαισθησίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και μέσω των συνελεύσεων αυτών ο όμιλος επιχειρεί να δώσει μία επιπλέον οπτική γωνία στο θέμα...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v